Tesilová kavalérie

Tesilová kavalérie https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44400/tesilova-kavalerie-44400.jpg 4 16 3

Podtitul: Popkulturní obrazy normalizace Všední život obyvatel Československa sedmdesátých let 20. století byl na každém kroku poznamenán ideologickou propagandou. Do soukromí všech generací pronikala prostřednictvím popkultury ve filmové a seriálové tvorbě či hudební produkci. Soubor studií Tesilová kavalérie nabízí pohled např. na způsob zobrazování lásky za časů normalizace na televizních obrazovkách, na úlohu dobové módy a vzhledu, na charakteristické znaky kremačních projevů nebo na hodnotu kutilství. Knihu doplňuje kalendárium - přehled nejvýznamnějších událostí z oblasti společenského dění a populární kultury v Československu i ve světě v letech 1970-1989. ... celý text

Přidat komentář

los
28.12.2021 3 z 5

z celého sborníku má cenu jen Bílkova studie K práci i oddechu (o normalizační pop music) a pak víc jak 50stránkové kalendárium 1970-1989

nepochopil jsem uspořádání sborníku: proč se opakují tatáž témata u různých autorů? (sborník obsahuje 13 statí, ale proč hned dvě věnovat seriálu Žena za pultem a dvě kutilství?)

příspěvky studentů přináší příliš obecné teze, které lze aplikovat téměř univerzálně, a mnohdy působí až komicky (nevybral bych si zvolená témata, když nestuduju historii nebo kulturologii), nebo se svému předmětu hloupě vysmívají (Marešová, dítě devadesátek, píše stylem "mrk, mrk, my přece víme, jak to chodí", a obecné závěry o společnosti, politice a kultuře 70. let vyvozuje ze zhlédnutí jednoho seriálu)

zbytečnost takových studií vidím v nevyváženosti argumentace (zmiňovány pouze negativně hodnocené jevy normalizační doby) a v chybném vědeckém postupu: na počátku výzkumu má přece stát hypotéza, kterou na materiálu ověřuju, nikoli ovšem - jako v těchto případech - dohledávat materiál k už formulovaným závěrům (pak opravdu nemohu objevit něco nového, originálního, taková práce se pak smrskne jen na výčet příkladových bizarností, zajímavostí a "ostalgických" reálií)

girdi
09.02.2018 4 z 5

Zajímavý sborník, který se věnuje všem klíčovým popkulturním fenoménům normalizace. Některé kapitoly jsou velmi netradičně pojaté buď svým tématem (kremace a pohřební řeč) nebo zpracováním (zobrazení fronty). Pro ty, co to prožili, může být kniha možností, jak si nostalgicky či kriticky "zavzpomínat". Pro mladší generace je podle mého názoru kniha užitečným zdrojem informací, které jsou navíc podávány srozumitelně a mnohdy i zábavně a poutavě.


InaPražáková
11.10.2017 4 z 5

Nejde o komplexní a kompletní popis popkultury normalizace, opravdu jen o pár nahlédnutí, více či méně originálních a obsáhlých. Dohromady tvoří ale dost vystihující ukázku směru, kterým strana a vláda vedla své svěřence, ukazuje vývoj, který vedení prodělalo od 50. let a může vést třeba k zamyšlení, jak moc normalizační biedermeier svého druhu ovlivňuje českou společnost dodnes, nebo k jinému pohledu na oblíbené seriály. Nebo jako doporučení, na co se podívat a co si poslechnout, až budete mít chuť promarnit pár hodin života. Třeba já mám teď chuť zhlédnout Ženu za pultem.