Terka jede do Varšavy

Terka jede do Varšavy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145437/terka-jede-do-varsavy-145437.jpg 3 4 1

Terka jede do Varšavy.... A natrvalo. Co se na ten den natěšila! Ani dočkat se nemůže, až zase uvidí svou sestřenici Lucinku. O loňských prázdninách se přece u nich ve Staré hájovně tak báječně rozuměly. Zatím přijíždí Terka k tetě Hele sama, máma s dědečkem se budou stěhovat o něco později. Ale setkání s Luckou nedopadne tak, jak si Terka slibovala. Lucinka je celá proměněná a jako by se za ni styděla. Terka se trápí a jen pomalu, pomaloučku si ve městě začíná zvykat. Ale má ještě jednu velikou starost. Jak to asi dopadne, až sem přivezou z venku Ťapku, jejího věrného psíka. Přijmou děti ze sídliště Ťapku přátelsky, nebo ji bude muset chránit před posměšky, ne-li před větším nebezpečím? Co kdyby se na Ťapku vrhl třeba ten obrovský hafan Šejtan, kterého se i děti bojí? O tom všem, a ještě mnoho zajímavého se dočtete v tého hezké polské knížce - zbývá vám jen ji otevřít.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Ważne i nieważne


více info...

Přidat komentář

Nofar197
19.12.2023

Dávno zapomenutá vzpomínka. Tato kniha se mi dostala do ruky náhodou: Ačkoli jsem už byla v osmé třídě, když jsme během poledni přestávky byly u spolužačky doma a já ji požádala, zda mi může půjčit něco kte čtení, nabídla mi tento příběh malé polské dívky Terky. Vzpomínám do na knihovnu plnou dětských knih a závěsy zdobené dětskými motivy, které působily v pokoji dvou dospívajících dívek zvláštně a nepatřičně. Knihu jsem rozpačitě přijala a schovala ji na dno tašky. Ale během deštivé neděle jsem ji vytáhla, a příběh mě překvapivě zaujal.
Terka vyrůstá na polskem venkově. Když matka s dědečkem přijdou s návrhem přestěhovat se do Varšavy, kde bude moci Terka vyrůstat společně se svou stejně starou sestřenicí Lucií, je nadšená. Ale Terciny představy a skutečnost se od sebe liší jako noc a den. Cítí, že ji aspoň zpočátku děti ze sídliště jen obtížně přijímají, navíc milovaná sestřenice Lucinka se během posledního roku podivně změnila. Co bude dál?

Štítky knihy

Varšava

Autorovy další knížky

Irena Jurgielewiczowa
polská, 1903 - 2003
1982  60%Terka jede do Varšavy
1979  60%Jiná dívka?
1968  87%Cizinec na ostrově
1969  40%Nepokojné hodiny

Kniha Terka jede do Varšavy je v

Přečtených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x
dalších seznamech1x