Tep prachu

Tep prachu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43017/tep-prachu-43017.jpg 4 20 5

Dílo je teskně melancholickým, jazykově vytříbeným i dojemným příběhem, plným vášní a milostného vykoupení. Hlavní postava čtyřicetiletá Georgie Jutlandová, závislá na alkoholu, žije s nemilovaným mužem a dvěma adoptovanými dětmi, jejichž skutečnou matku jim však dokáže sotva nahradit. Uvězněná v sociální izolaci i životní prázdnotě hledá sama sebe až do chvíle, kdy se střetne s nezkrotným pytlákem Lutherem Foxem. V té chvíli se vytváří bizarní spojenectví dvou ztracených duší – toužících se odpoutat od minulosti, potlačujících skrytý žal, dávno vyčpělé sny i pomalu se vytrácející naději. Jejich vzájemná odysea je niternou i vnější „cestou“, protkanou mámivou směsí sveřepé poezie, barvitého líčení, vroucích citů i lidsky metafyzických slabostí a tužeb. Wintonova kniha je tak love story a thriller zároveň, oslava lidského ducha i hymnus na nádhernou a nesmiřitelnou krajinu západní Austrálie. – Jako čarovná mantra monotónně se opakující hudba slov, hudba obrazů, hudba přirozenosti povstávající z prachu, z australských korálových útesů a oslepujícího, trýznivého slunce...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Dirt Music , 2001


více info...

Přidat komentář

Allla9
23.01.2023 5 z 5

Georgie Jutlandová je závislá na alkoholu. Žije s mužem, kterého nemiluje. A až setkání s pytlákem Lutherem Foxem jí změní život. Krásná příroda
Západní Austrálie skvěle doplňuje tento příběh. Krásné čtení.

Zara
30.08.2022 5 z 5

Takhle se tvoří Velká literatura.
Ve věku 62 let má autor na kontě tři knihy, z nichž dvě laskavě vydalo pro českého čtenáře nakladatelství Volvox.
Na každém jednotlivém slově je znát píle , preciznost a důmyslné hloubání, aby jako hotový výrobek vznikl tento literární skvost.
V záplavě letošních (nejen) letních braků, které vytrvale plní pulty našich knihkupectví, je Tep prachu zářivou ukázkou kvalitního čtení.


mgeisselreiter
10.08.2022 3 z 5

Pro mě slabší než Ovčácká chajda a s ještě víc výhradami. Knihu jakoby psali 2 autoři, nebo jakoby autor napsal první část, pak si dal oddych a začal druhou část úplně jiným stylem. Ten byl rozhodně zajímavější a poutavější, než první část, která mě téměř nezaujala. Winton navíc s oblibou používá poměrně často dost sprosté výrazy, bez kterých by to taky šlo. Celé dílo mi přijde zvláštním způsobem "vyumělkované", ovšem hlavní postavy autor nedokázal dle mého soudu dost dobře vykreslit. A v neposlední řadě Volvox Globator opět nasekal v textu nemálo chyb. Sečteno a podtrženo: první část stěží za 60%, druhá snad i nad 70%, celkově 3*. 10. 8. 2022.

Crimble
30.04.2017 4 z 5

Taková drsná romance z australského přímořského městečka, kde dosud vládnou nepsaná krutá pravidla a hierarchie. Love story dvou osudem stíhaných, kteří se nedokážou tak zcela přizpůsobit a zařadit. Druhá půlka knihy z mého pohledu už trochu natahovaná a příliš se věnující přírodním popisům divočiny. Ale celkově moc pěkná kniha.

bolkovo
15.03.2012 5 z 5

Poetické! Tato knížka se mi dostala pod kůži, dlouho jsem nic podobně krásného nečetla. Ještě něco napište, pane Wintone...!