Temná komora

Temná komora https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390017/bmid_temna-komora-th7-390017.jpg 4 29 14

Spisovatelka a novinářka Susan se dozví, že její šestasedmdesátiletý otec se rozhodl pro operativní změnu pohlaví. Uvědomí si, že nebude mít klid, dokud nepochopí jeho důvody. A kvůli nim musí prozkoumat i nepříjemná, dlouho skrývaná zákoutí rodinné historie. Vydá se proto z New Yorku do Maďarska, kam její otec odešel. Jak tento její nový rodič, „skutečná žena“, souvisí s tím mlčenlivým, výbušným a někdy i násilnickým člověkem z její minulosti? Autorka se vydává do labyrintu vlastního dětství a hledá odpověď na otázku, kým byl a kým se stal její otec, ten americký tatínek, horolezec, dobrodruh zkoumající amazonský prales, originální fotograf a válečný uprchlík z Budapešti. A stále naléhavěji si klade otázku, jestli je identita něco, co si vybíráme, nebo čemu naopak nemůžeme uniknout.... celý text

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

In the Darkroom , 2016


více info...

Přidat komentář

markyticka
31.12.2023 4 z 5

Recenze ani anotaci jsem dopředu nečetla. Čekala jsem román a možná detektivku, ale chyba lávky. Jde o příběh rodiny autorky, o hledání identity, o možnosti ji změnit. Příběh doplňují podklady autorky, které si sebrala k otázce Židů, maďarského obyvatelstva, transsexualitě a změně pohlaví a jsou to docela obsáhlé podklady. Začátek nebyl záživný, ale překonala jsem chuť knihu odložit a nakonec jsem ráda. Ale není to kniha, co chcete číst znovu.

ela1972
29.10.2023 3 z 5

Z knihy mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu zajímavý smutný příběh, na druhou je znát, že knihu píše novinářka. Z knihy se ale dozvíme, co se dělo v Maďarsku a na Slovensku v otázce židů a genderu.


ma-angel
10.05.2023 5 z 5

Dokonalá, komplexní kniha, jejímž ústředním tématem je identita - její podstata, krize, ztráta, hledání a (ne)nalézání. A věčná otázka, zda je něčím, s čím se rodíme, nebo co si můžeme sami dobrovolně zvolit. Bez ohledu na to, zda jde o identitu národnostní, rasovou, náboženskou či genderovou, které se v našich životech setkávají, prolínají a možná i jedním jsou. Příběh Susan Faludi je sondou do života jejího/její táty Ištvána Friedmana alias Stevena Faludiho alias Stefánie, fotografa, retušéra, tak trochu podvodníčka, ale také transženy, hrdiny a zoufale osamělého člověka, který nachází vykoupení v zahlazování stop za vlastní minulostí a přijímaní nových identit. Ale temná komora nemůže zůstat uzavřena věčně a Susan se svou pedantickou přesností a objektivitou novinářky na straně jedné a dojímavou lidskostí na straně druhé odkrývá staré diapozitivy jako střípky identity otcovy i své vlastní.

Metuje
19.02.2023

Nemohu hodnotit, protože jsem knihu nedočetl, nicméně mě extrémně nebavila. První pětina je v podstatě jen popis maďarských a židovských reálií, doplněný o velmi povrchní příběh trans osoby. Nemám nic proti trans lidem ani židům, ani Maďarům, ale tohle je prostě těžká nuda. Kdyby to byl film, použil bych název dokument. Škoda, ale četlo se mi to tak těžce, že se čtením pokračovat nebudu.

salexice
30.01.2023

knihu jsem nedočetla a ti kteří se ji číst chystají - nečekejte román, způsob psaní připomíná spíše reportáž. Zajímavé byly historické souvislosti v knize pod čarou (na knize mi přišli nejhodnotnější a je za nimi jistě spousta práce). Zajímavé je jistě i vybrané téma změny pohlaví - a odtud pramení mé zklamání, protože kniha mi neobjasnila o pocitech dotyčného nic. Na začátku jsem viděla nešťastného muže, ke konci nešťastnou ženu se stejnými otazníky. Za mě rozporuplný zážitek.

Zuzulet15
20.12.2022 5 z 5

Dobrá novinárska práca v dobrej knihe. Príbeh Žida, emigranta do USA, neskôr navrátilca do rodného Maďarska, ktorý sa po 70-ke nechal preoperovať na ženu. Celkom bohatý život na udalosti pre jedného človeka. Susan Faludi napísala kritickú biografiu svojho otca a nebála sa byť kritická aj k Maďarom ako národu. A vzhľadom na momentálnu politickú atmosféru u nich ma celkom prekvapilo, že knihu tam tiež vydali.

Inka063
27.04.2022 4 z 5

Autorka sama píše, že „z obviňující se stala svědkem“. Detailně rozplétá minulost svého otce, pokouší se pochopit, zda na něho mělo větší vliv neuspořádané manželství jeho rodičů, chlad jeho matky, upozadění a slabost jeho otce, výchova v přepychu a pak postupný pád, nebo tehdejší politická situace 50.let v Maďarsku (rodina autorky je původem maďarská), vliv 2.světové války, nutnost přežít za každých okolností, toho, že její otec byl Žid, nebo snad vrozené povahové vlastnosti otce či snad jeho rozmar a celoživotní hledání identity jak židovské, tak maďarské.
V každém případě zajímavý psychologický vhled a pokus o vysvětlení, o to, dobrat se jádra. Shromáždit všechny možné podněty a příčiny, které v konečném efektu ukazují nešťastného člověka, celoživotně tápajícího a snažícího se někam patřit. Člověka, který se celý život kryl maskou neohroženosti a uvnitř neuvěřitelně ze všech možných příčin strádal.

Babo
31.10.2021

Knihu jsem nedočetla,ale rozhodně ji nezavrhuji .Představovala jsem si,že se kniha bude víc věnovat změně z muže na ženu. Možná v druhé polovině se tak stalo,ale tam už jsem se nedostala. Určitě bylo zajímavé číst o dějinných souvislostech maďarských dějin ,ale samotný problém změny pohlaví na mě působilo jakože jde opravdu o pro mne nepochopitelné jedince .
Nechápu , že když se někdo necítí být mužem a podstoupí operativní změnu,tak to i nadále řeší. Prostě teď jsem žena,jsem spokojená a konec .
Asi to tak nefunguje .

micha-ella
06.10.2020 4 z 5

Nebylo to sice moje kafe, ale obdivuji autorku pro její inteligenci, důkladnost a vytrvalost při sbírání informací o její rozvětvené rodině, oceňuji znalosti o maďarské historii. Chvílemi se ta knížka čte jako dějepis, chvílemi připomíná diplomovou práci, zajímavé pasáže o rodině a autorčině otci jsou místy až šokující. Otcův dobrodružný život je plný zvratů - prohnaný, vychytralý despota proměněný ve stáří za dámu - proč? Přečtěte si.

Acamar
18.12.2018 4 z 5

Napůl beletristická, napůl reportážní až naučná literatura - kombinuje osobní příběh autorky o postupném pozdním sbližování s vlastním "trans" otcem a seznamováním s jeho rodnou vlastí s přiblížením dějin Maďarska (zvláště maďarských Židů) a úvahami o podstatě identity. Linie maďarských dějin mne bavila nesrovnatelně více, ale patrně proto, že je to i pro mne docela osobní téma, a spousta informací zde byla pro mne neznámých.

Áňa 998
05.12.2018 4 z 5

Neskutečná, místy možná příliš popisná, ale zajímavá.

Atuin
01.12.2018 5 z 5

Skutečné, originálně zpracované, nešizené, tématicky otevřené, lidsky prostoupené a vřelé. No prostě výborná kniha 5/5...

čika
11.04.2018 5 z 5

velmi dolezita kniha. ano, je citit novinarcinu, nie je to klasicka rodinna saga. v tomto pripade je vsak nevyfabulovanost pribehu prinosna - ano, naozaj sa to stalo, deje. docitala som ju prave pred aktualnymi vysledkami madarskych volieb - ake priznacne.
nesmierne dolezite informacie ci uz o madarskej vs zidovskej otazke, aj o samotnej transgender problematike.
hlavna myslienka - hladanie identity je top aktualna a tu rozpitvana z viacerych uhlov - nakolko osud faludiovej otca je velice pestry a jeho identita prechadza tazkymi skuskami - kniha na siahodlhe zamyslania o tom, kym naozaj sme a co to urcuje. odporucam aj ako studijny material sociologom, antropologom, psychologom....

adorjas
02.04.2018 4 z 5

Kniha, ktorá by sa možno žánrom hodila aj do edície reportážnej literatúry od Absintu. Jednak to nebola klasická biografia o zvláštnom osude muža/ženy/otca, nakoľko bola prešpikovaná úryvkami rôznych publikácií, esejí, diel iných autorov (psychológov, sociológov, trans odborníkov a pod.).
Ale čo pani Faludi zvládla bravúrne je to, že nastavila veľmi reálne zrkadlo dnešnej maďarskej spoločnosti- so všetkými jej chybami, ktoré som sama vnímala a kritizovala, ale tu som to dostala potvrdené od ďalšej osoby. Táto téma sa ma priam bytostne dotýka vzhľadom na svoj pôvod, lokalitu, kde som sa narodila a väčšina ľudí, ktorých z tejto krajiny poznám, naozaj vnímajú svet presne tak, ako to opísala autorka, a to hlavne ten neustály pocit krivdy.

Čo ma ale prekvapilo ešte viac, bolo čítanie maďarských recenzií na túto knihu. Vraj sa má vydať aj v Maďarsku, čomu doteraz neverím kvôli nelichotivému popisu identity tohoto národa. A čo teda tie recenzie? Prosím pekne, neviem, čo za verziu čítali, ale absolútne opomíňajú z knihy "obvinenia" voči židovskej otázke, voči horthyovskej vláde, voči silnejúcemu extrémizmu. Maďarské recenzie riešia iba ten viditeľný dej knihy, a to je to, že sa istý starý pán dal preoperovať na ženu...Smutné, ale pre maďarskú "slepotu" priam typické.

Knihu doporučujem, pre každého koho baví trošku viac reportážny štýl a pre toho, kto nebude očakávať knihu vo forme klasického románu. A inak, tá kritika národa, ktorú Faludi nastolila vo svojej knihe- myslím, že akýkoľvek iný autor mohol vo svojej minulosti zažiť niečo podobné hoci aj na Slovensku alebo v ČR. Veď predsa, kto je bez viny, nech hodí kameňom...

Autorovy knížky

Susan Faludi
americká, 1959
2018  80%V tmavej komore

Kniha Temná komora je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených6x
Knihotéce70x
Chystám se číst45x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x