Telo a iné kyberhrôzy

Telo a iné kyberhrôzy https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312310/bmid_telo-a-ine-kyberhr-zy-3VE-312310.jpg 3 2 1

Titulná poviedka zbierky získala prvú Cenu Intel, udeľovanú v rámci Ceny Fantázie pre najlepšiu sci-fi poviedku. Ďalšie poviedky sa umiestnili vo finále viacerých slovenských súťaží. Žánrovo sa pohybujú v kyberpunku, horore a ich mixe. V zbierke autorky nájdete jej celú doteraz publikovanú tvorbu, plus viacero nových textov. Poviedky dopĺňajú bohaté ilustrácie. Hviezda českej fantastiky Jiří W. Procházka v úvode píše: "Je jenom dobře, že nás milá a usměvavá Zuzana Droppová protáhne svými běsy, že nás naučí cítit s roboty i s mrzáky. Že nás vrhne do světa polostínů a stínů, do světa pustých zahrad i nadoblačných apartmánů. Je dobře, že nám nabídne své světy."... celý text

Přidat komentář

yerry
07.11.2022 4 z 5

Veľmi zaujímavý počin vydavateľstva Rogerbooks. Autorkine kyberpunkové poviedky idú až na hranu, ak ju teda mierne neprekračujú. Niektoré poviedky sú totiž už čistokrvný PUNK. Za všetky spomeniem hlavne nechutnosťami nabitú poviedku Bazén. Iné sú dostatočne temné na to, aby ich nemusel skúsnuť bežný mainstreamový čitateľ.

Nie som nejaký sexista, ale autorka chvíľami píše drsnejšie ako mužský autor, čo je na slovenskú sci-fi scénu, na ktorej sa od vydania knižky objavilo už pár slasher-ladies, stále pomerne ojedinelá zvláštnosť. Niektoré autorkine staršie poviedky síce trpia na svoju kostrbatosť, ale snáď ani jedna nie je vyslovene zlá. Ak čakáš dobré a optimistické konce, radšej zober do rúk inú knihu.

Subjektívne najlepšie poviedky v zbierke sú u mňa:
- Iba robot
- Bazén
- Päť ihiel do čela

Tie, ktorým fandím:
- Telo
- Komma
- Voda
- Vajce dvoch detí
- Tokov pes

Ostatné boli síce dobré, ale niečo im chýbalo. Viac v komentároch k jednotlivým poviedkam...

Štítky knihy

kyberpunk slovenské sci-fi

Část díla

všech 13 částí díla

Autorovy knížky

Zuzana Droppová
slovenská, 1979
2013  60%Telo a iné kyberhrôzy

Kniha Telo a iné kyberhrôzy je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x