Tekutý dohled

Tekutý dohled https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184068/bmid_tekuty-dohled-HCQ-184068.jpg 4 22 1

V současnosti jsou i ty nejmenší detaily našich běžných životů sledovány a stopovány bedlivěji než kdy dříve a lidé často dobrovolně napomáhají této kontrole. Od Londýna a New Yorku po Nové Dillí, Šanghaj a Rio de Janairo jsou běžné kamery ve veřejných prostorech. Na letištích se po 11. září rozříšily tělesné a biometrické skenery. Google a vydavatelé kreditních karet neustále zaznamenávají naše návyky, zájmy a preference, na něž reagují marketingovou strategií ušitou na míru konkrétnímu zákazníkovi, a to s naší aktivní, ba horlivou účastí. Analýza dohledu v podání Davida Lyona se v této knize setkává s tekutým moderním světem, který tak pronikavým způsobem rozebral Zygmunt Bauman. Očekává nás bezútěšná budoucnost neustálého monitorování, nebo ještě existují prostory svobody a naděje? Jak naplníme svou zodpovědnost za lidi kolem nás, kteří se často ztrácejí v rozborech dat a v kategorizacích? Tato kniha, která se zabývá otázkami moci, technologie a morálky, nabízí brilantní analýzu toho, co dnes znamená sledovat a být sledován.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Broken Books
Originální název:

Liquid Surveillance , 2012


více info...

Přidat komentář

Jack93
01.02.2018 4 z 5

Chcete-li si z knihy odnést co nejvíce, pak doporučuji sednout si do křesla, připravit si kávu (a k ní něco sladkého, je-li libo) a nenechat se ničím a nikým rušit. Tekutý dohled, jenž je výsledkem rozhovorů mezi Baumanem a Lyonem, je poměrně náročná četba, která střídá srozumitelné myšlenky se složitějšími úvahami.
Pokud hledáte intelektuální dílo, jste na správném místě. Autoři v postřezích nabízejí pohled na dnešní technologický svět s všudypřítomnými kamerami. Pracují s konceptem panoptika, který představil anglický filozof 18. a 19. století Jeremy Bentham. S pojmem později pracoval i francouzský filozof Michel Foucalt, jenž jím "metaforicky" označil společnost, jejíž obyvatelé jsou pod nepřetržitým dozorem.
Zmiňují i Orwella s Huxleym a jejich koncepci totalistického státu, jenž drží všechny obyvatele pod pokličkou, či troušení digitálních stop, jichž obratně využívají hráči typu Amazonu, kteří nám na míru šijí nabídky týkající se našich zájmů.
Úvahy o sociálních sítích lze vystihnout geniální myšlenkou, že "díky nim jsme blíže lidem, ke kterým máme daleko, ale zároveň nás odcizují od blízkých osob".
A poslední poznámka - "Vše je ztraceno jedině tehdy, když (pokud) si myslíme, že tomu tak je." Za touto větou se neskrývá nic jiného než Thomasův teorém.
Neříkejte mi, že po přečtení tohoto komentáře nejste chytřejší!

Autoři knihy

Zygmunt Bauman
polská, 1925 - 2017
David Lyon
kanadská, 1948

Kniha Tekutý dohled je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst29x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x