Tichý strážce

Tichý strážce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500633/bmid_tichy-strazce-gfJ-500633.jpg 4 23 11

Druhý díl série Tatérka henou Pokračování příběhu Tajemství na kůži nás přivádí do života Lakšmí v době, kdy je šťastně vdaná a vede v Šimle bylinkovou zahradu. Malikovi je dvacet a právě se zamiloval. Jenže musí od své lásky odjet do Džajpuru na stáž v královském paláci. Ve městě jeho dětství se mnoho nezměnilo, moc a peníze jsou pro některé stále na prvním místě. Když se při slavnostním otevření nového kina zřítí lóže, Malik tuší, že tady něco nehraje, a je připraven rozmotat síť lží… Jaro roku 1969. Pokračování příběhu Tajemství na kůži nás přivádí do života Lakšmí v době, kdy je šťastně vdaná za doktorka Jaye Kumára a vede v Šimle bylinkovou zahradu, aby zdejší nemocnice mohla nabízet přírodní léčbu místním, kteří nevěří průmyslově vyráběným lékům. Dvacetiletý Malik dokončil studium na soukromé chlapecké škole v Šimle a setkává se s Nimmi, do které se zamiluje. Ale zrovna když se jejich vztah začíná rozvíjet, musí Malik odjet do Džajpuru na stáž v královském paláci, aby se naučil něco o stavebnictví. Zrovna se zde totiž dokončuje velkolepý projekt: supermoderní kino. Malik brzy zjišťuje, že se v Růžovém městě od jeho dětství mnoho nezměnilo. Mezi lidmi z bohaté třídy stále hrají hlavní roli moc a peníze a přízeň královského paláce má své podmínky. Když se při slavnostním otevření nového kina zřítí lóže, vina padne tam, kde se to zrovna hodí. Malik má podezření, že se děje něco mnohem temnějšího, a je odhodlán zjistit, co se skutečně stalo. Na pomoc povolá i Lakšmí a společně se pustí do rozplétání sítě lží a tajemství…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Secret Keeper of Jaipur , 2021


více info...

Přidat komentář

anovy64
19.11.2023 4 z 5

Trochu pomalejší rozjezd, ale jinak příjemné čtení.

broskev28
14.09.2023 4 z 5

Pokračování příběhu Lakšmí a Malika, k nimž v této knize přibude další ústřední postava: vdova Nimmi, máma dvou malých dětí. A podobně jako předešlý díl, i tento je velmi dobře napsaný, i když se zde méně dozvídáme o Indii jako takové. Zato se před námi rozvíjí osobní život postav mnoha profesí - lékař, majitel stavební firmy, ředitel kina, palácový správce budov, zlatník, ale třeba taky život mahárání vdovy a mahárání nynější. Zajímavé exotické prostředí země, v níž není jednoduché vydělávat na živobytí a překonat své náboženské a především kastovní zařazení.
Překlad čtivý a příjemný, podobně jako v předešlé knize, takže jsem si ani nevšimla, jak jsem se ocitla za polovinou příběhu. A jelikož se jedná o trilogii, pevně doufám, že se brzy dočkáme i posledního dílu, který by měl - alespoň podle názvu - přinést příběh mladší sestry Lakšmí, Rádhá, která žije s manželem architektem a dvěma dcerami ve Francii.

"Nikdy jsem nevěděla, že existuje místo, kam se můžete jít podívat na knihy, natož si je půjčit, a pak je vrátit, až skončíte s prohlížením. Jen si to představte! Něco tak vzácného! To je jako půjčit si na svatbu šperk a druhý den ho vrátit. Nikdo se zdravým rozumem by něco tak cenného nevložil do cizích rukou a nečekal, že to dostane zpátky!"


85098211
07.09.2023 5 z 5

(možný malý spoiler)
Stejně jako již první díl této série, také toto pokračování se nese v podobném duchu a stylu. Čtenář je okamžitě unesen zpátky do Indie (tentokrát konce 60. let dvacátého století) a na scénu opět vstupují známé postavy, jako například Lakšmí nebo Malik. Je zde ovšem i mladá vdova Nimmi se dvěma malými dětmi, která měla po tragické smrti manžela opravdu velké štěstí, když odešla z venkova do města za (snad) lepším životem pro sebe, svoji dcerku a novorozeného chlapečka. Malik se do této sympatické ženy zamiluje a ona jeho city opětuje, jenomže musí brzy odejít do Džajpuru a tak se své lásce vzdálit. Zda vzdálenost a dlouhé odloučení vztah posílí nebo naopak zničí, už pochopitelně neprozradím ;-). Autorka do knihy zabudovala i téměř kriminální zápletku - a sice, když se v novém, supermoderním kině zřítí lóže a v důsledku toho dojde k obvinění nevinného člověka. Víc už ale opravdu psát nebudu, knihu hodnotím plným počtem a doufám, že brzy vyjde také poslední díl...

Martule44
22.08.2023 5 z 5

Druhý díl dočten a opět mohu říct, že to bylo krásné čtení o Lakšmí i Malikovi, jehož osudová cesta obohatila tento příběh.
I zde se ukázalo, že v životě potkáte lidi, kteří vás zklamou, ale že se najdou i ty, o které se můžete opřít ...
Stojí za přečtení :-)

Parwana
09.02.2023 5 z 5

Druhý díl nezklamal, byl stejně báječně psaný a čtivý, jako byl první díl. Už teď se těším na další osudy Lakšmí a její rodiny a přátel.

JajaCZ
06.02.2023 5 z 5

Na rozdiel od prvého dielu, nie je ústrednou postavou teterka henou Lakšmi, ale jej verný pomocník Malik a jeho súkromný i pracovný život. Kniha má možno pomalší rozjazd ako prvá časť, ale rozhodne nie menej zaujímavý. Vtiahne vás rýchlo a opäť si zaspomínate na obľúbené postavy a zistíte ako sa ich životy vyvinuli za 20 rokov. Kniha je napínavá - hlavne časti kde sa rieši pašovanie zlata a prípadné následky zlyhania, prevoňaná korením, plná jedla, tradícií, lásky i nenávisti. Milujem túto sériu a teším sa na ďalší diel, ktorý sa snáď podarí preložiť ešte tento rok :)

Ahmose
19.12.2022 5 z 5

Kniha má zo začiatku pomalý, pozvoľný rozbeh. Oproti prvému dielu, ktorý bol napísaný výhradne z pohľadu Lakšmí, nám tu autorka rozbieha hneď tri dejové linky. Pripravuje si pôdu pre samotnú zápletku a popri tom čitateľovi umožňuje nazrieť do kultúry a mentality indického vidieka. Píše krásnym jazykom, ktorý obohacuje o sem-tam nejaké indické slovíčko. Pôvodných indických slov sa však celkovo v texte vyskytuje menej ako v Umelkyni. Text je tak oveľa plynulejší a ľahšie sa číta.
Postavy Lakšmí a Málika sú veľmi sympatické. Lakšmí je veľmi inteligentná žena, ktorú si čitateľ obľúbi prakticky od prvých strán predchádzajúcej knihy. Málik zas bude obdivovať za jeho pracovitosť a schopnosť presadiť sa. S postavou Nimmí je to oveľa zložitejšie. Osobne som si k nej nedokázal vytvoriť kladný vzťah. Prišla mi dosť urážlivá a príliš hrdá, pričom nebola v pozícií, kedy by si mohla takéto správanie dovoliť. V knihe sa rozvíja aj menšia detektívna zápletka. Práve vďaka nej má čitateľ možnosť vidieť, že ľudia sa od seba zas až tak strašne nelíšia. Strážca džajpurských tajomstiev je výborný román, ktorý jednoznačne dosiahol a miestami až presiahol svojho predchodcu. Pre fanúšikov ázijskej literatúry, milovníkov indickej kultúry a čitateľov spoločenskej beletrie je táto kniha povinnou jazdou.

Szilvia1
18.12.2022 5 z 5

Druhé pokračování tatérky s henou je krásné.

knihomolka_eli
16.11.2022 5 z 5

Umelkyňa s henou bola veľmi dobrá knižka, no druhé pokračovanie sa mi páčilo ešte viac. Nevedela som ho pustiť z rúk.

Znovu sa ocitáme v Indii s Lakšmí. Ubehlo 12 rokov a kapitoly Lakšmí a Malika nám približujú, čo sa za tých 12 rokov udialo a zároveň, čo sa deje v súčasnosti.
Z Malika vyrástol veľmi šikovný mladý muž, ktorý sa nebojí postaviť za pravdu a spravodlivosť. Tiež ma bavil jeho súkromný život. A keďže aj ten sa trošku zamotával, potešilo ma, ako sa zachoval v rozhodujúcich momentoch.
Lakšmí sa vydala za doktora Kumara a riadi Liečebnú záhradu. S výberom Malikovej partnerky nie je veľmi spokojná. No na Lakšmí sa dá obdivovať aj to, že si vie priznať chybu a ospravedlniť sa za ňu aj iným. V tejto knižke taktiež znovu preukáže svoju odvahu a že má srdce na pravom mieste.
Veľmi sympatické boli aj ostatné postavy: priatelia Lakšmí - Kánta a Manu, jej manžel, vdova Nimmí a veľmi zaujímavá a múdra postava bola aj Mahárání Indirá (páčilo sa mi, aká bola spravodlivá a dôvtipná).
Záver ma potešil. Niektoré postavy dostali to, čo si zaslúžili a niektoré možno aj s priveľkým prídavkom. No tak to v živote býva, občas sa popálime aj pri svojich najbližších.

Knižka približuje život v Indii v 2. polovici 20.storočia. Bola skvelá a teším sa na ďalšie knižky od autorky. Oceňujem aj zoznam postáv, preklad slovíčok a recepty v závere :)

ivousekk
07.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Skvělé pokračování. I když se skokem o víc jak deset let. Každopádně velmi přibližuje život v tehdejší Indii, rozdělení společnosti, vliv kast a celkový přístup k životu. Což pro mě bylo nové a o to více zajímavé. Oproti jedničce byl příběh celkem předvídatelný a finále na můj vkus moc "a vše dobře dopadlo a žili spolu šťastně až do smrti".

Ladiva
17.07.2022 4 z 5

Veľmi vydarené voľné pokračovanie. Príbeh je zaujímavo rozvinutý a jeho veľkým plusom sú aj zaujímavé reálie indickej spoločnosti v 2.polovici 20.storočia.

Štítky knihy

Indie osudy žen historické romány

Autorovy další knížky

Alka Joshi
indická, 1958
2021  89%Tajemství na kůži
2022  85%Tichý strážce
2023  77%Parfumérka z Paríža

Kniha Tichý strážce je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce68x
Chystám se číst25x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x