Tango

Tango https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71195/bmid_tango-Ici-71195.jpg 4 36 13

Kromě toho, že bydlí v téže milánské ulici, nemají Giovanna a Matilde zdánlivě nic společného. První je půvabná majitelka starožitnictví, jíž se blíží čtyřicítka, a matka dospívající dcery, druhá je stařena, která žije sama v podkrovním bytě opuštěného domu a čelí hrozbě vystěhování. Nemoc a finanční nouze ji donutí nabídnout k prodeji jedinou cennost, starobylou vyřezávanou sošku. Elegantní obchodnici dřevěná pigotka vezme dech. Rozhodne se o její nenápadné majitelce dozvědět víc a zakrátko zjiští, že má se starou ženou mnoho společného. V útlém věku obě prodělaly stejně trýznivé trauma. Matildu poté osud uvrhl na samé dno společnosti, kde se jako tanečnice zmítala mezi prchavými radostmi a hlubokou bídou a hořkovstí, ale nikdy neměla strach z vřelých citů. Giovanna naopak vyrostla v přitažlivou dámu, která se emocím vyhýbá a ve vztahu hledá především jistotu a zajištění. Pod vlivem nové přítelkyně se však postupně učí podlehnout opojnému rytmu tanga - i života v jeho nečekaných proměnách.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Lezione di Tango , 1998


více info...

Přidat komentář

petra3242
04.07.2023 1 z 5

Nechápu, kde kniha vzala tak vysoké hodnocení. Mě čtení vůbec nebavilo. Jednu hvězdu dávám za příběhy z minulosti Matilde a Giovanny, které byly alespoň trochu čtivé. Kdyby se mi kniha nehodila do výzvy, odložila bych ji jako nedočtenou.

KatkaHutyrová
23.10.2022 4 z 5

Velké překvapení z knihobudky.

Bezprostředně po dočtení jsem knize chtěla dát plný počet hvězd, ale s odstupem několika hodin jednu hvězdičku odebírám, protože příběh Matilde mě bavil o mnoho více, než-li příběh Giovanny.
Celkově je ale knížka čtivá a plná překvapení. Kdo čte pozorně, objeví v knize spoustu krásných myšlenek a životních mouder.
Navzdory růžové barvě na obálce se nejedná a o přeslazenou romantiku. Jsou to příběhy dvou zcela rozdílných žen, které se v určité chvíli protnou. S Matilde prožijeme téměř celý život.
Tango má krásnou atmosféru, hlavní hrdinky jsou uvěřitelné. Giovanna mi přišla nevyzrálá a ufňukaná. Za kamarádku bych si ji nevybrala. Matilde mi byla mnohem bližší a máme mnoho společného. Její životní peripetie mi mnohdy vehnaly slzy do očí.


Gabri-88
08.05.2019 4 z 5

Cetla jsem v originale a musim rict, ze to bylo opravdu okouzlujici. Ale to asi bylo i vlivem italstiny, nevim jaka je knizka v prekladu. Kazdopadne kdyz to pujde, tak bych si ji chtela precist podruhe, tentokrat cesky

danče
16.09.2018 5 z 5

Knížku jsem si koupila jen tak mimochodem ve výprodeji za pár korun. Tak jsem k ní ze začátku i přistupovala, říkala jsem si "málo peněz málo muziky". Opak byl pravdou úplně mě dostala.

Šánka
07.01.2017 4 z 5

Knížku jsem si půjčila tak nějak do počtu ( nebo spíše nad počet :-)). Na DK má vysoké hodnocení, a po dočtení musím říci, že oprávněně.
Je to krásný, místy dojemný, tragický i optimistický příběh dvou žen, které jsou navenek tolik rozdílné, přesto mezi nimi vznikne nádherné pouto přátelství a porozumění.
Vzpomínky, střídání minulosti s přítomností, osudová láska....a za podmanivých tónů tanga si nechejte vyprávět příběh, který vás chytne za srdce.

Tiffany
29.08.2016 4 z 5

Až na ty prvky červené knihovny (já to prostě nemusím...) , se mi knížka vlastně moc líbila. Začátek byl sice trochu kostrbatý, ale samotný příběh ... i prostředí starožitností, uměleckých předmětů, slunná Itálie.. , to bylo fajn. Nevylučuji, že si knížku ještě někdy nepřečtu.

AnEli
22.03.2014 5 z 5

Moje srdcovka

cace
06.08.2013 1 z 5

Knížku jsem si vypůjčila kvůli vysokému hodnocení zde na databázi. Nakonec jsem ji přečetla do konce, ale vlastně mi to přišlo jako slátanina nepravděpodoných historek. Příznivci prominou, nerada takhle kritizuji, protože sama bych to lépe nezvládla, ale očekávám od knížky zanechání jakéhosi poselství a tady...nic. Už vlastně ani nevím, že jsem ji četla.

Clarice
05.03.2013 5 z 5

Žádná přeslazená romantika (aby nebyla mýlka). Úžasný román, kde se prolínají střídavě časové roviny, tragický, dechberoucí, úžasný. Nebudete se moct odtrhnout. Doporučuji!

Selinute
26.09.2012 5 z 5

Jem ráda, že ji můžu mít ve své knihovně. Když ji půjčuji, vím že nezklame.

paja1ajaja2
04.09.2012 5 z 5

Moje srdeční záležitost,tato kniha. .-)

Lumidek
18.04.2011

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, také jsem plakala :-)

Kačík
28.03.2011 5 z 5

Úžasná knížka, na konci jsem musela zamáčknout slzu dojetí, jak dobře to dopadlo.