Tanec s gestapem

Tanec s gestapem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478339/bmid_tanec-s-gestapem-si5-478339.jpg 5 10 2

Když vila Tugendhat a další domy bohatých brněnských podnikatelů osiří, začne se gestapo shánět po jejich majitelích. A když se bohatý průmyslník neobjeví ani ve svém novém domově, začne jej hledat i rodina. K tomu je však potřeba špičkového britského agenta MI6, který jediný je schopný protančit horkou půdou protektorátu a vydat se první linkou do Berlína, aby zjistil, kam starý pán zmizel. O tom, co na své cestě najde, sepíše bezprostředně tuto knihu. Je rok 1939.... celý text

Detektivky, krimi Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Mapcards
Originální název:

An Epic of the Gestapo: The Story of a Strange Search , 1940


více info...

Přidat komentář

Milonak
16.12.2022 4 z 5

Velice zajímavý a poutavý příběh o to víc zajímavější, že se jedná o skutečnost. Dukes musel být - nejen díky tomuto příběhu - jedinečný člověk, jeho závěrečný medailonek je dost ojedinělý - co všechno ten člověk dělal a dokázal...... A to se týká i tohoto pátrání, konkrétně toho, co byl schopen a ochoten podstoupit ve válečné době, kdy mu mohlo jít díky nacistům často o život. Jeho až buldočí zarputilost, odvaha a důvtip mu dopomohly k vyřešení téměř neřešitelného pátrání. Kniha určitě stojí za přečtení, občas u ní až mrazí, ale pro mě to není úplně top - celé je to dost jednotvárné. Možná jsem naivně očekával něco víc, ale on obyčejný život není román... Nicméně i tak jednu hvězdu ubírám, prostě mě kniha nedokázala "posadit na zadek".

mgeisselreiter
18.09.2022 5 z 5

Toto je jedna z nejlepších "detektivek", co jsem kdy četl. Detektivka v uvozovkách, protože to je skutečný příběh, ale perfektně vylíčen. Příběh je to vlastně dost banální, ale autor se v pátrání ničím nenechá zaskočit, ničím nenechá odradit, nenechá si věšet bulíky na nos a prověří každičkou drobnost. Jeho líčení je poutavé, neobyčejně čtivé a občas i zábavné, přináší výtečné dobové svědectví a postřehy, no téměř to nemá chybu. Kdybych snad měl výborně připravené knize něco maličko vytknout, tak snad jen to, že současné fotky (hlavně str. 212 a 213) jsou silně amatérské ve srovnání s dobovými a že doslovy jsou hodně zaměřené na vilu Tugendhat a méně již na samotný příběh a autora (tomu je sice též věnován prostor, ale přijde mi, že po dočtení všech doslovů to snižuje zážitek / odvádí pozornost od samotného neskutečného pátrání). Plných 5*, 18. 9. 2022.


Autorovy knížky

Paul Dukes
britská, 1889 - 1967
2021  90%Tanec s gestapem

Kniha Tanec s gestapem je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce4x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x