Takmer úplne normálna

Takmer úplne normálna https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458366/bmid_takmer-uplne-normalna-bSr-458366.jpg 4 160 46

Matilda „Effie“ Heatonová akoby plávala proti prúdu. Všetci okolo nej už majú život vyriešený, len ona žije u rodičov a po večeroch vyplakáva pri fľaši vína. Miluje svoju prácu v kníhkupectve, no nemá rada seba, a tak svoje znechutenie utápa v alkohole. Potom stretne Thea a ten až priveľmi dobre vie, že život nie je samozrejmosť. Má pocit, že konečne našla toho pravého. Theo spíše zoznam trinástich úloh, ktoré má Effie splniť, aby prekonala sama seba a v živote jej už nič nechýbalo. Spoločnými silami plnia jednu za druhou a ich láske azda nič nestojí v ceste. Osud však nečakane zamieša karty. Theo sa s Effie rozíde a neprezradí jej prečo. Effie sa napriek sklamaniu usiluje ďalej plniť úlohy zo zoznamu a zisťuje, že vďaka tomu sa z nej stáva lepší človek. Pomáha deťom bez domova, športuje, potláča nevraživosť, zmieri sa s matkou, spod postele vydoluje rukopis svojho románu a prepracuje ho. No zdá sa, že Theo ešte nepovedal posledné slovo. Dozvie sa Effie jeho tajomstvo? Dovolí mu opäť vstúpiť do svojho života?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Very Nearly Normal , 2020


více info...

Přidat komentář

Kskaja
11.10.2023 2 z 5

Pro tak strašný charachkter hlavní postavy nedocteno. Jinak věřím, že by kniha mohla být fajn. Ale už na zacatku se mi Matylda zprotivila. Ani nemám ráda tento ,,humor,,. Obálka je KrásnA. Škoda

hanap
26.08.2023 5 z 5

Ta Effi byla že začátku na zabití, ale jak jsem postupovala se čtením jsem si ji oblíbila a celou knihu hodnotím hodně kladně. 5.Moc jsem si to čtení užila.


Garfinela
04.04.2023 2 z 5

Tahle knížka je opravdu o ničem. Dvě hvězdičky jsem dala jen za to, že autorka teprve začíná a že knížka není vysloveně odpad a je celkem milá. Ale nic hlubokého a opravdu seznam toho, co by měla/chtěla ještě podniknout, to pardon, to už tady bylo milionkrát. Já vím, že každý není Hemingway, ale i na cestu metrem je to málo.

Kudík
18.03.2023 3 z 5

Po této knize jsem sáhla pro její obálku, která mi přišla neuvěřitelně podobná s předchozí knihou, kterou jsem četla, a tím asi jejich podobnost končí.
Matilda Effie Heatonová je 28letá zrzka žijící u rodičů a pracující v knihkupectví, kterou mohu stručně popsat jakou sebelítostivou, závistivou a záštiplnou alkoholičku. Naštěstí její postava prochází pozvolným vývojem, takže díky nevalnému rande s Dazem (jak mě se líbilo jejich další setkání :) ) se seznámí s Theem. Ten jí namotivuje a postrčí směrem, na který mohla také přijít sama, stačilo jen trochu snahy a sebereflexe. Překonat první polovinu knihy bylo trošku těžší, ale druhá část, kde se objeví i další postavy a Effie zdolává úkoly z 13ti bodového seznamu, je mnohem lepší. Škoda, že toho sarkasmu nebylo jako litrů vína, které v této knize padlo, anebo kdyby mě Theo přesvědčil, že je možné s někým jako byla Effie (v úvodu) navázat vážný vztah.... 3,5*

Nika151
08.03.2023 5 z 5

V knize sledujeme příběh 28leté Matyldy, alias Effie, která má na začátku o sobě velmi nízké mínění, poraženecký přístup a nepřevzala otěže nad svým životem. Nemá radost ze života, bydlí u svých rodičů, hodně hodně pije..prostě katastrofa. To se samozřejmě pomalu mění, když se na ní přilepí krásný a sebevědomý Theo a sepíše jí seznam úkolů/výzev, které má splnit. Kniha má velmi zajímavý konec a, i když jsou trošku náznaky dalšího děje, může to být překvapivé.

Tesset
16.10.2022 2 z 5

(SPOILER) Nalákala mě úžasná obálka, ta je opravdu nádherná, ale to je tak jediné, co se mi na knížce líbí. Effie strašně nesympatická postava, která mě vůbec neoslovila - chování na začátku ani nekomentuji, ale progres viditelný byl. Závěr mě zklamal, říkala jsem, si, že jsem konečně narazila na knihu, která nekončí tak, že všichni odjedou na jednorožci do duhy, ale bohužel, v posledních pár stránkách to tak opět bylo. Za mě bohužel ztráta času a radši si dám romantickou oddechovku, která ničím nepřekvapí, ale kde bude vtip, humor a super postavy - to mi tady chybělo.

hlavajda93
19.09.2022 5 z 5

Tak tato kniha mě opravdu příjemně chytla za srdce. Není to klasický romantický příběh, ale hlavně postupný vývoj a seberealizace hlavní postavy. Na začátku mě Effie a její litování už trochu štvalo, ale během děje se z ní stala úžasná, milá a sebevědomá žena.

sylvator
03.08.2022 1 z 5

Moc nechápu tak vysoké hodnocení. Román alá knihy od Jojo Moyes, ale celkově laciné, občas zbytečné a trapné, předvídatelné.

Arianne
25.07.2022 4 z 5

Byla to slušná emoční nálož. Z počátku jsem měla chuť knihu odložit, Effie mi svým fňukáním vyloženě lezla na nervy, ale jakmile si začala uvědomovat svět kolem sebe, dostalo to ten správný drive. Jsem opravdu ráda, že jsem vydržela a stejně jako Theo dala Effie šanci na lepší život.

marie3541
24.07.2022 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla do knížky vůbec začíst. Hlavní hrdinka mi vysloveně vadila. Nechápala jsem, jak nėkdo tak mladý mūže holdovat vínu v takovém množství .Ale s postupem , jak se příběh vyvíjel, tak jsem se pomalu za čítala dál a dál. Takže mne pak nakonec hlavní hrdinka byla i sympatická ..Těšila jsem se na a to jak příběh Effie a Thea skončí.... Chvilku jsem se obávala, že zůstane s Calebem nebo nakonec sama, ale naštěstí vše dobře dopadlo. Z Effie se stala sympatická žena , dozvěděla se veškeré tajnosti a zůstala s Theem....

poiu
07.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Effie se hroutí život pod rukama. Stále žije u rodičů se svým kocourem, "píše" román a pracuje v knihkupectví (což je super, ach!!!! :-) :-) a každý večer vyzungne lahev vína. Po jednom nevydařeném rande potká Thea. Theo jí změní život k nepoznání, když jí vytvoří seznam úkolů, které má splnit. Pustí se do toho společně - na tréninku boxu, ztratí se spolu v neznámé krajině, a postupně se z Effie stává veselá a pozitivně naladěná holka. Jednoho dne vezme Theo Effie představit rodině, ale stane se něco hodně nečekaného - na koncertě Theo omdlí a je převezen do nemocnice a od té doby už s Effie nechce mluvit..... A na povrch začne pomalu vyplouvat Theova minulost.

Effie neví, co se stalo a po nějakém čase se rozhodne vzít svůj život do vlastních rukou a začne dobrovolničit v útulku pro bezdomovce (za tohle neuvěřitelný palec hore, za mě fakt super nápad, jak zapomenout na rozchod! :-) ), ale na Thea pořád myslí....

"Svět proti Tobě nic nemá. Mohla bys být šťastná. MY bychom mohli být šťastní. Jestli se hodláš dál utápět v tomhle oceánu sebelítosti, posluž si, ale já se ke dnu stáhnout nenechám."

"Sice se mi po něm stýskalo a stejnou měrou jsem ho milovala i nenáviděla, uvědomovala jsem si však, že mám život ve svých rukou a že pokud se mi nelíbí, jakým směrem se ubírá, musím to změnit. Já a nikdo jiný."

fisa14
12.05.2022 5 z 5

Moc se mi líbilo, jak autorka popisuje hlavní hrdinku. S Effie jsem se, někdy i s hrůzou, ztotožňovala ( sebepodceňování, práce v knihkupectví, láska k vínu :), .. ). Kniha mě bavila a těším se n další.

SumýšIrena
10.04.2022 3 z 5

Hlavní hrdinka mi byla půl knihy zoufale nesympatická. Ale to je v pořádku. Tak to z děje vyplývá. Také jsem byla hodně zvědavá, co tají Theo. Námět není špatný, ale nějak mě kniha neuchvátila. Obávám se, že za měsíc nebudu vědět, o čem byla.

Micandy
03.04.2022 5 z 5

Kniha mě tak chytla za srdce, že bych ji přečetla jedním dechem, ale člověk taky musí jít spát že :-). Byla hodně emotivní. Prvních 15 stran, kde se seznamujete s Effii, jako ubožačkou, která ráda holduje vínu, je sebelítostivá...Vás to může trochu odradit. Ale všechno má svůj důvod, postava Effie se vyvíjí, to si prostě musíte přečíst.
Tahle kniha je opravdu krásně napsaná a je škoda že má tak málo čtenářů. Doufám, že autorka napíše další.

Ráčkajda
02.04.2022 5 z 5

Hledala jsem něco nenáročného, jednoduchého, ale toto??... kniha mě chytla tak, že jsem se nedokázala odtrhnout. Krásná oddychovka.

Szilvia1
25.03.2022 5 z 5

Příběh byl nejdřív trošku depresivní,jak Effie byla zoufalá a tolik pila,ale pak se vzpamatovala a šlo pěkně,ale skoro na konci byl i smutný,jak se znovu zhledala s Theem,a nakonec vše se urovnalo a byl ten konec krásný.Určitě si přečtu autorčiny další knížky,když nějaké vyjdou.

Magdyla.8
15.03.2022 4 z 5

Tohle byl zajímavý příběh. Postava Effie mě ze začátku nezaujala, chovala se jako chudinka, které ubližuje celý svět, ale mohla si z toho z části sama. Postupem času se začínala měnit k lepšímu a ten její progres byl skvělý. Tahle část příběhu mě již pohltila a zajímalo mě více z příběhu Thea. Škoda, že jeho příběh nebyl více popsán do hloubky a vlastně se kniha zaměřovala spíše na Effie. Ale i tak to bylo osvěžující čtení ze života a těším se na další díla od autorky.

Linzzy
03.03.2022 5 z 5

Už dlouho se mi nestalo, že by mě knížka tak pohltila, přečetla jsem ji jedním dechem, můžu jedině doporučit.

Janík511
28.02.2022 5 z 5

Krásná kniha. Mohu jedině doporučit.

Allla9
14.02.2022 5 z 5

Musím přiznat, že mi Effie bude chybět. Dívka, které se podobá mnoho z nás. Je ze sebe nešťastná, nevěří si. Postupně získává sebevědomí a naučí se mít ráda sama sebe a začíná věřit ostatním. Milá a dojemná knížka.

Štítky knihy

pro ženy romantika knihkupectví

Autorovy knížky

Hannah Sunderland
britská, 1991
2021  79%Skoro úplně normální

Kniha Takmer úplne normálna je v

Právě čtených3x
Přečtených215x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených9x
Knihotéce218x
Chystám se číst208x
Chci si koupit40x
dalších seznamech5x