Tak začínala válka

Tak začínala válka https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101406/bmid_tak-zacinala-valka-tG5-101406.jpg 4 3 2

Paměti přímého účastníka Velké vlastenecké války, jenž se snaží pravdivě a objektivně podat svědectví o nejurputnějším a nejkrvavějším ozbrojeném zápase novodobých dějin. Náčelník operačního oddělení Kyjevského zvláštního vojenského okruhu, reorganizovaného po vypuknutí války v Jihozápadní front, podává svědectví o hrdinství sovětských vojáků a důstojníků na počátku Velké vlastenecké války. Vživě psaných pamětech ukazuje, že první měsíce po napadení Sovětského svazu nebyly jenom řetězem porážek, ale i školou vítězství. Vyprávění začíná vylíčením vojenské situace na Ukrajině v předvečer války a pokračuje dramatemprvních 178 dní bojů až do útoku pravého křídla vojsk Jihozápadního frontu u Jelce, kde fašisté ztratili 12 000 mrtvých a raněných. Tento útok byl vlastně součástí slavné bitvy u Moskvy, která znamenala konec legend oneporazitelnosti německých armád.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Naše vojsko , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Tak načinalas vojna , 1971


více info...

Přidat komentář

jprst
30.05.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, ale přece jen dost ovlivněná pohledem jen jedné (později vítězné) strany. Autor se vyhýbá nebo (záměrně?) zkresluje hodnocení některých závažných chyb, kterých se sovětské velení dopustilo. Ale i tak jde o knihu, která nepostrádá svou vypovídací hodnotu, především v částech týkajících se hrdinství konkrétních vojáků a důstojníků.

Pavelpi
01.05.2012 5 z 5

Kniha je napsána hodně poutavě.Oproti jiným stejného žánru je psána zajímavě.Čtenář se dozví nejen,jak pracovali štábní pracovníci,ale i příběhy prostých vojáků,kteří zachytávali první nápor nepřítele.Příběh vojsk Jihozápadního směru končí rokem 1942,kdy se situace na frontách změnila ve prospěch Sovětského svazu.