Tajomná komnata J. K. Rowlingovej

Tajomná komnata J. K. Rowlingovej https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314267/bmid_tajomna-komnata-j-k-rowlingovej-6Sp-314267.JPG 4 104 17

Keď anglická spisovateľka J.K. Rowlingová napísala prvú knihu o Harrym Potterovi, ešte netušila, že vytvorila najslávnejšiu a najobľúbenejšiu postavu súčasnej svetovej literatúry, ktorú poznajú deti i dospelí na celom svete. Písať začala najmä preto, aby unikla z deprimujúcej skutočnosti a zúfalej životnej situácie. Príbeh nenápadnej mladej ženy píšucej dlhé hodiny za stolíkom v kaviarni pri šálke kávy a pohári vody, zatiaľ čo jej malá dcérka pokojne spala v kočíku, sa stal už takmer ošúchaným klišé, no zároveň inšpiroval milióny ľudí na celom svete. Joanne Rowlingová, jedinečný literárny zjav deväťdesiatych rokov a začiatku nového milénia, je v skutočnosti zasnívaná, plachá žena s neuveriteľnou fantáziou, ktorá jej pomohla preniesť a pretlmočiť do písanej formy sny, dlho nosené v duši. V januári 1994 bola Joanne bez práce a bez akýchkoľvek finančných prostriedkov a jej jedinou túžbou bolo zabezpečiť slušné živobytie svojej malej dcérke v prenajatom byte v Edinburghu. O šesť rokov neskôr, so štyrmi knihami preloženými do 35 jazykov a po sfilmovaní prvého dielu Harry Potter a Kameň mudrcov, bola z nej už niekoľkonásobná milionárka. Čitatelia na celom svete si cenia knihy o čarodejníckom chlapcovi Harrym Potterovi nielen pre svojský svet fantázie, magicky pôsobiace postavy detí, dospelých i tajomných bytostí, ale aj pre dôkladne premyslené zápletky a neopakovateľné dobrodružstvá, kde sa zároveň riešia otázky dobra a spravodlivosti.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

J.K. Rowling - A Biography , 2001


více info...

Přidat komentář

MonikaJanka
13.07.2023 5 z 5

Pekný životopis Rowlingowej do roku 2000. Privítala by som, keby autor ešte napísal aj pokračovanie.

LunaL.
06.01.2021 4 z 5

Na tuhle knížku jsem byla dost zvědavá. Začátek se mi četl hůř, ale ve chvíli, kdy se začal vytvářet příběh Harryho, se to změnilo a četlo se samo. Hodně zajímavostí ze života spisovatelky! Obdivuju ji ještě víc. Rozhodně stojí za přečtení!


VeruMalfoy
06.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Je pěkné, že se nám autor pokusil přiblížit život Rowlingové. Líbí se mi, jak se na něj zkusil podívat pěkně od začátku a bral vše popořádku - narození, dětství, studium, práce, svatba, manželství, dítě, rozvod, deprese, sociální podpora, práce, vydání první knihy, úspěch, sláva a zasloužené bohatství i splněný sen. V některých pasážích mi ale přijde, že sklouzává až ke stylu článků od otravných paparazzi, jež Jo podle jeho vlastních slov "pronásledují na každém kroku". Popisuje například detaily domů, které za svůj život vystřídala, restaurace, jež navštívila a podobné detaily. Dokonce je v knize i kopie jejího oddacího listu s Jorgem Arantesem nebo rodného listu samotné Jo. Co velice oceňuji, je přidaný podpis slavné spisovatelky v jejím již zmiňovaném čtvrtém pokračování Harryho Pottera.
Kniha je čtivá, i když se místy objevují drobné překlepy. Autor svou knihu uzavírá názorem, že nestačí znát pouze díla slavných autorů, ale i jejich životní příběhy. Ty jsou totiž mnohdy zajímavější. Joannin mezi ty zajímavé rozhodně patří. To, co se o ní všeobecně ví, je jen střípek ledovce, proto knihu rozhodně doporučuji. Škoda, že na českém trhu chybí kniha, která by uzavírala životní příběh slavné autorky, a tím i jejího největšího vysněného kouzelného hrdiny. V celých sedmi knihách se totiž jistě skrývá plno dalších miniaturních střípků, jež by nám vrhly na Joannin život lepší světlo.

NymphMaeve
09.03.2020 4 z 5

Dlouho jsem váhala, zda se do knihy pustit. HP miluju, vyrůstala jsem s jeho knihami a dodnes je součástí mého knižního života. Lákalo mne si přečíst něco o jeho autorce a celkově o stvoření tohoto fenoménu. První část knihy byla ale velmi náročná. Složitě psané jednoduché poselství, místy chaotické popisy a dohromady s nudně napsanou částí mne málem odradily od pokračování. Jakmile však začalo popisování vytváření fantastického světa a následně i další život autorky, nuda se změnila ve zvědavost a touhu vědět, co bylo dál. Nakonec se mi vyprávění líbilo, i když ne úplně naplnilo má očekávání. Za část si můžu sama, čekala jsem nějaká vyjádření k sedmému dílu, kniha však byla napsána v době, kdy byl vydán teprve čtvrtý díl. Autor sice má zkušenosti v psaní o slavných osobnostech, ale ne úplně mi jeho styl vyhovoval. Nicméně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, nakoukla pod pokličku stvoření světa HP a dozvěděla se dost asociací a propojení knihy s životem autorky.

Atanone
26.07.2019 4 z 5

jak se říká - "koho mají zastřelit, toho neoběsí" ☺☺☺

Annkag
23.04.2018 5 z 5

Autorkin život nebol prechádzkou ružovou záhradou a má moj neskonalý obdiv že vo svojom vlastnom svete našla odhodlanie a začala o sirote Harrym písat úžasné príbehy,ktoré jej pomohli ale pomohli i nám že ked pojdeme za svojim cielom na konci cesty nás može čakat úspech.

bigbabe
12.02.2018 3 z 5

Musím souhlasit s předešlými komentáři, že první polovina knihy stála za nic. Kdybych nepřeskočila pár stran, možná i kapitolu, tak bych ji asi odložila.
Nicméně od kapitoly, jak se vydala do Portugalska to začalo už být zajímavé.
Né úplně souhlasím s názorem, že je chudinka nebo, že si za svůj osud z Portugalska nemůže ... min. z 50 % je to její zásluha, ale každý má svůj pohled. Důležité je, že se tomu uměla postavit a jít dál.
Harryho jsem ještě nečetla, mám ho na seznamu, ale někde níže.
Jako biografie je kniha celkem slušná, jen napsaná moc brzy.

NikolkaKolka
14.02.2017 4 z 5

Začátkem je velmi těžké se prokousat. Velké množství jmen a míst je napsáno nezáživně a tak to není zrovna čtivé. Po nějaké době jsem se začala orientovat a pak už to šlo samo.
Některé věci jsou zde méně rozvinuté než bych si přála. Ale alespoň není kniha zdlouhavá.

Sulfid
30.10.2016 4 z 5

Původně jsem si myslel, že mě nejvíce bude zajímat autorčino dětství a studium, což je období mě nejbližší. Ve výsledku mi však začátek knihy dal pořádně zabrat, hlavně díky velké spoustě cizích jmen a nezajímavých podrobností. Ve druhé polovině knihy jsem si na celý styl nějak zvyknul a knížka se díky nastávajícímu životnímu zlomu četla sama. Přečíst životopis Rowlingové jsem pokládal po přečtení HP, jenž mě naprosto odrovnal, za samozřejmost. Po dalších životních osudech jiných lidí však v nejbližší době dobrovolně pátrat nebudu.

helusa2
01.07.2016 3 z 5

Životní příběh J.K. Rowling je úchvatný, inspirující a obdivuhodný. Tuto osobu mám velmi ráda a velice ji obdivuji, takže jsem si knihu přečetla z lásky k ní.
Nicméně napsáno je to dle mě vcelku příšerně... Kniha na mě působí dojmem na hromádku sesbíraných informací, sehnaných ze všech možných (i pochybných) zdrojů. Některé informace jsou tam zasazeny tak nějak "za každou cenu" (když už je mám, tak je tam dám).
Zcela fatálně na mě ovšem působí fakt, že tento životopis byl vydán po 4. knize, i když bylo zcela zřejmé, že budou následovat další 3 pokračování příběhu... Tento dokument není tedy schopen reflektovat dílo jako celek - závěr knihy přeci vrhá úplně jiné světlo na jednotlivé postavy, jejichž "původ" je v knize vehementně rozebírán...
Zkrátka jsem po přečtení knížky pouze konstatovala, že je veliká škoda, že svůj životopis ještě nenapsala sama Jo - bylo by to určitě precizní, propracované a čtivější :-) :-) :-)

dudunka
19.09.2015 5 z 5

Krásný životní příběh J.K.Rowlingové velmi čtivé :-)

postrach
22.08.2015

RÁDA SI PŘEČTU ŽIVOTNÍ PŘÍBĚH AUTORKY,JEŽ STVOŘILA HARRYHO POTTERA,KTERÉHO JSEM MNOHOKRÁT ČETLA A SLEDUJU HO NA DVD I V TELEVIZI,KDYKOLIV MÁM CHUť.PŘIZNÁM SE,ŽE Z POČÁTKU,JSEM HO POVAŽOVALA ZA BLBOST,ALE AUTORKA SI MĚ ZÍSKALA.

Domča
06.07.2015

Rozhodla jsem se tuto knihu nehodnotit, jednak proto, že vůbec nevím jak a taky jde v tomto případě spíše o hodnotu informací, než literární formu.
Ke knize samotné ale musím říct, že autor popsal spisovatelčin život vcelku nezdlouhavě a v těch nejstěžejnějších bodech. Pro mě osobně byla nejpřínosnější až druhá část knihy, tedy ta, kde už figuruje její dílo, jeho cesta, osud a vše kolem. Ke konci knihy jsem byla ohromena těmi čísly a ciframi, neuvěřitelné!
Rowlingová je pro mě vzor a bylo fajn si o ní něco přečíst :)

benda02
12.08.2013 3 z 5

Zajimavý životní příběh za nímž přišel fenomén Harry, ale toť vše. Nehodnotím J.K.R., ale autorku Smithovou, která mě touto knihou nijak nepřekvapila, jsou to všechno informace, které lze posbírat na wiki, jen úhledně sepsané.

myka
24.04.2013

Joanne jsem obdivovala pro příběh, který dokázala vymyslet, dlouhý a přeci s tak promyšleným dějem. I když mě občas vytáčelo to, jaké neuvěřitelné náhody se dějí Harrymu v různých situacích ... po přečtení jejího životopisu jsem však pochopila proč tomu tak je. Nacházela jsem pak mnoho drobností, které v knihách odrážely její životní strasti a naopak náplasti na duši, malé a téměř neviditelné.

U životopisů většina čtenářů nepřihlíží k tomu, jak je kniha napsána, zůstává v nich pouze dojem z osoby, o které je napsán. Nemyslím, že by se dalo při psaní takového díla mnoho zkazit. Jak už jsem zmínila, ve většině se nehodnotí kniha, ale osobnost, proto za mě hodnocení chybí.

Pájuš
03.11.2011 5 z 5

Předtím než jsem knihu přečetla obdivovala jsem ji, teď jí obdivuju ještě víc!

Ewča
30.11.-0001 5 z 5

Už dávno před přečtením této knihy jsem J.K.Rowlingovou obdivovala. Ovšem teď, když jsem si přečetla její životní příběh, který opravdu neměla jednoduchý tak k ní chvám opravdovou úctu. Potterovská sága je do detailů promyšlený fantastický svět s přitažlivým dějem, který připoutal ke knize spoustu nečtenářů.