Tajný deník Lucrezie Borgii

Tajný deník Lucrezie Borgii https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124105/bmid_tajny-denik-lucrezie-borgii-joX-124105.jpg 3 19 10

Jaká vlastně byla Lucrezia Borgia? Laskavá a milující bytost, anebo prohnaná vražednice, plná nenávisti? Něžná a nešťastná dívka, nebo zhýralá milenka vlastního bratra? Odpovědi na tyto otázky se snaží najít Joachim Bouflet v této poutavé knize, pro niž zvolil formu deníkových záznamů. Zdá se být nepochybné, že Lucrezia byla především nástrojem politických ambicí svých nejbližších příbuzných: otce, papeže Alexandra VI., a staršího bratra Cesara. Možná skutečně chtěla vést klidný život, ale okolnosti udělaly z jejího života tragédii, v níž jí nebylo umožněno změnit jediné dějství. Snad právě proto začala psát před smrtí deník, aby svým dětem zanechala zprávu o tom, jaká skutečně byla. Autor bravurně spojil tyto zápisky s vlastní fabulací, ovšem pečlivě podloženou historickými prameny, a v jeho podání ztrácí Lucrezia dlouhá léta tradovanou pověst zlovolné ženy bez skrupulí a objevuje se jako rozervaná, avšak osvícená bytost, symbolizující nástup humanismu a renesance v Itálii.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Lucréce Borgia , 2004


více info...

Přidat komentář

DominaCZ
05.06.2022 1 z 5

Příliš politické. Já ji chtěla jako člověka.

meluzena
30.06.2018 3 z 5

Autor nám předkládá obraz Lucrezie formou tajného deníku, který píše pro své děti před svou smrtí - aby věděly, jaká doopravdy byla jejich matka. Vykresluje nám ji jako oběť politických šachů svého otce, trpitelku a velmi ctnostnou ženu.
Text působí uměle, strojeně a popis událostí, pokrmů, ošacení atd. zní spíš jako nějaký úřední zápis do protokolu. Dočetla jsem spíš jen že zvědavosti, jestli to fakt bude pořád tak nezáživné. Bohužel bylo. Škoda, protože myslím, že Lukrezie měla o čem vyprávět.
V množství postav se človek těžko orientuje, neb jednou je postava označena jménem a příjmením či příslušností k rodu, jindy politickou/náboženskou funkcí a někdy zas příbuzenským vztahem k jiné postavě - a v tom aby se prase vyznalo :(. Autor si ten propletenec evidentně užíval, já rozhodně ne.

Jedna perlička:
Autor vložil Lukrecii do úst, že „slavnosti a radovánky se v palácích nových kardinálů střídaly jako na běžícím páse“ - tak si říkám, jak byla Lukrezie dobrá, když už v 15. století znala běžící pás :-)


minek
04.05.2018 2 z 5

Kniha mne moc nenadchla. Působilo mi problémy se orientovat v dotčených postavách (jednou pojmenované jménem, podruhé titulem), několikrát jsem se musel vracet ve čtení, abych pochopil souvislosti. Nebyl to můj "šálek čaje".

Atanone
28.07.2017 5 z 5

Život Lucrezie Borgie mě zajímal už dlouho,tak jsem využila Čtenářské výzvy (kniha psaná formou deníku),abych si o ní něco přečetla. Byla Lucrezia jen figurkou na politické šachovnici jako dcera papeže a zároveň hračkou v jeho rukách a rukách svého bratra?Přestože tradice o ní mluví jako o zkažené,historie to nepotvrzuje,naopak podle historických pramenů žila jako vážená žena a manželka. Snad až jen na to její veselé oficiální potvrzení panenské nedotčenosti,které absolvovala ve vysokém stupni těhotenství. V očích lidí jí moc neprospělo,když potom papež dítě uznal za svoje-pravděpodobně proto,aby ho ochránil.
Jistě nebyla hloupá,když jí otec v dobách své nepřítomnosti dokonce svěřoval řízení církve včetně pečetě a i potom měla v rukou vládu Ferrary v dobách nepřítomnosti svého manžela.Její osobní život asi nebyl moc šťastný. Sama sebe po tragické smrti svého druhého manžela nazvala „Lucrezia la Infelicissima“ (Lucrezia Nejnešťastnější). Třetí manželství jí snad konečně dalo trochu klidu-hlavně i tím,že se dostala z přímého vlivu svého otce a bratra Cesara.Dala život osmi dětem a ve Ferraře byla ctěná a oblíbená až do své smrti.
Pravdy se někdo asi těžko dopátrá,každopádně pro mě to bylo milé počtení. Pakliže „pisatelkou“ příběhu je sama Lucrezia,nečekejme potvrzení „drbů“ ,které se o ní šířily,i když o mnohých (včetně zmiňované zkoušky panenství) se zmiňuje.
U knihy jsem se nenudila,i když styl psaní není nijak dramatický. Také – přesto že v případě tak „propírané“ historické osobnosti by se to nabízelo - nezabředá do erotiky. Pro mě osobně bez odstínů šedi jsou knihy barvitější,nemám ráda,když se mi všechno podsunuje už „hotové“,není nad vlastní fantazii. Bavily mě dokonce i časté podrobné popisy oblečení a účesů,nebo (bohužel nepříliš konkrétních) návodů na kosmetické přípravky té doby.

hana1984
25.06.2016 4 z 5

Mně to překvapivě docela bavilo :-)

Liduka
23.07.2015 1 z 5

dvěma slovy - hrozná kniha. Nuda od začátku do konce. Velké množství postav, ve kterých jsem se vůbec neorientovala a děj absolutně o ničem.

Kamiliana
11.02.2015 2 z 5

Tak nevím, kdo byl nakonec radši, že Lukrecia zemřela, zda ona nebo já. Ona si to přála od první strany deníku, já zhruba od 1/2. Vlastně ani nechápu, proč tato oslava nevinnosti a ztělesněného božství v podobě LB vznikla. Jediný, kdo zřejmě věří, že LB byla čistá jako lilie, je autor knihy. Zřejmě i on jediný se vyzná ve spletitých událostech té doby, neboť sama LB často uznává, že ji nezajímají, nebo jim nerozumí(což teprve my?). Kniha mi nepřijde čtivá a jak jsem již zmínila - vylíčení LB je naprosto nereálné - už jen snaha dostat Cesara z vězení (po tom všem??!! - to už mi je bližší Nevěsta Borgiů, taky ne úplně reálná, ale aspoň má spád). Uvádět citace z dobové literatury je sice dobrý nápad, ale na mnoha místech to působí velice šroubovaně a spíše jako dílo nesmírně snaživého diplomanta.

irousek9
27.10.2014 4 z 5

Krásná i když tak nějak smutná kniha...Životopisné knihy o historických osobnostech patří k mým nejoblíbenějším,ale souhlasím s níže uvedeným komentářem v tom,že opravdu až moc do neskutečných detailů popisuje oblečení,hostiny...což se pravidelně stále v průběhu děje opakuje...stačilo by míň popisu,který mě chvílemi nudil a hůř se mi pak orientovalo v dost složitých propletencích italských rodů a tehdejších politických událostí,které jsou zde popisovány...Ale určitě zájemcům o životě Lucrezie doporučuji přečíst...Já se poohlídnu po zpracování jejího životopisu od Jean Plaidy, ta mě nikdy nezklamala.Popisu tak akorát a historických přesností se vždy držela.

kolacky
25.08.2013 3 z 5

Četla jsem na doporučení kamarádky, ale tohle je na můj šálek čaje moc popisné (intriky, oblečení, hostiny, politika...). Pro milovníky životopisů ideální.

Ereniss
20.12.2012 4 z 5

Ti, kdo se více zajímají o osud Lucrezie Borgii, jistě touto knihou nepohrdnou. Přináší nám tak další z pohledů na tuto zajímavou postavu naší historie.

Štítky knihy

16. století Itálie Borgiové historické romány Lucrezia Borgia, 1480-1519

Autorovy knížky

Joachim Bouflet
francouzská, 1948
2012  58%Tajný deník Lucrezie Borgii

Kniha Tajný deník Lucrezie Borgii je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce46x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x