Tajnostmi podzemí

Tajnostmi podzemí https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205113/bmid_tajnostmi-podzemi-205113.jpg 3 3 1

Pod povrchem České republiky se rozprostírají pozůstatky tajemné podzemní říše - důlní šachty a štoly, podzemní lomy, studny, chodby v základech hradů či městských čtvrtí, labyrinty kanalizačních stok i několikapatrových sklepů, krypty, hrobky i vybetonované komplexy podzemních továren a krytů. Jsou opředeny mnoha bájemi a pověstmi. Skutečné příběhy, které se tu odehrály, však byly mnohem zajímavější. Kniha Tajnostmi podzemí vás zavede přímo do míst dávných i méně dávných událostí a zprostředkuje vám také zvláštní tajemnou atmosféru podzemí.... celý text

Přidat komentář

David81
30.10.2022 3 z 5

Je známá věc, že většina pověstí má reálný základ. Zároveň ale bývá pravdou, že skutečnost je mnohem krutější než lecjaká taková pověst. A právě to by mohlo být mottem této knížky.
Je to docela bezútěšné čtení - podzemí je zde místem, kde lidé většinou trpí. Zazděných, zotročených, popravených, pohřbených, zmizelých a utýraných osob v tajuplných chodbách nebo dolech tu je opravdu dost.
Co na knížce oceňuji je, že se nejedná o lacinou ezotero literaturu, kde podzemí slouží ke vstupům do jiných dimenzí a podobně. Na druhou stranu nejde o čistou literaturu faktu, spíš o stručný nástin zajímavých pověstí, příběhů a dějin spojených s podzemím, z velké části z období 2. světové války.
A to je možná i slabá stránka knížky - pro někoho málo tajemna, pro jiné málo informací. Spíš jde o pocity, jaké dané místo vyvolává na základě negativních okolností, které se tu udály. Knížka je určena spíš jako prvotní seznámení s většinou známými lokalitami (např. lomy Amerika, podzemní továrna Richard, jeskyně Výpustek, barokní kostel ve Křtinách).
Za sebe mám problém se zveřejňováním fotografií pohřbených osob v různých kryptách, přijde mi to neetické a rozhodně ne pietní.

Autorovy další knížky

Ladislav Lahoda
česká, 1962
2004  60%Tajnostmi podzemí
1998  0%Minulostí Berounska 1

Kniha Tajnostmi podzemí je v

Přečtených3x
Knihotéce1x
Chci si koupit3x