Tajné dějiny snění

Tajné dějiny snění https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88340/tajne-dejiny-sneni-88340.jpg 4 5 2

Odhalení prvního významného ložiska ropy v Kuvajtu, romány Marka Twaina a zdárné vyvedení otroků na svobodu zásluhou Harriet Tubmanové prostřednictvím „podzemní železnice“. Co mají tyto činy společného? Všechny se nejprve uskutečnily ve snu. Snění má pro příběh lidského pokolení maximální význam. Je naprosto nezbytné pro naše přežití a vývoj, pro tvořivé snahy v kterémkoliv oboru a je zkrátka a dobře nepostradatelné pro to, abychom se dokázali vyrovnat se životem. Sny se zdají každému z nás. V archivních záznamech a ve slavných spisech sleduje autor jednotlivé řetězce snů a odhaluje nám pozoruhodné a přesto pravdivé příběhy historických osobností, jež se svými sny nechaly ovlivnit. V této obšírné vizionářské knize nám Moss představuje nový způsob zkoumání historie a vědomí, a své vypravěčské dovednosti autora bestsellerů kombinuje s prozíravostí badatele na poli starověkých dějin a s osobními zkušenostmi snového cestovatele. Plasticky popisuje překrásnou Lucrecii de Léon, jejíž sny se těšily uznání mocných mužů v Madridu a později během španělské inkvizice byly slovo od slova zaznamenávány. Přibližuje nám fascinující korespondenci mezi Carlem Gustavem Jungem a Wolfgangem Paulim. Na základě desítek let trvajícího vlastního studia Moss zkoumá minulost a zároveň ukazuje cestu, s jejíž pomocí můžeme vybudovat lepší budoucnost. Tajné dějiny snění se zaměřují na stěžejní význam snění a fantazie jakožto tajných motorů v dějinách všech věcí týkajících se člověka – od literatury přes kvantovou fyziku, náboženství, psychologii až po války a uzdravování. ... celý text

Přidat komentář

Danafantom
16.03.2019 5 z 5

Touto knížkou jsem se prosnila, procházela jsem, jak popisuje Pablo Král, z jedné "reality" do jiné, a bylo to fajn. Poznatky jsem uložila neznámo kde, možná budu muset usnout, abych se k nim dostala. A třeba se tam setkám s nějakým dalším čtenářem a snílkem, můžeme to tam probrat ;)

Pablo Kral
12.09.2016 4 z 5

Tato pozoruhodná práce delikátně operuje s dvěma základními literárními polohami. Na jedné straně je to jazyk poetický, což je alespoň pro můj čtenářský apetit sice nezvyklé, avšak také přinejmenším sympatické. Kniha je prodchnuta esencí podivného tajemna, do záhadného hávu zahalené okultní fluidum vyzařuje nezpochybnitelné charisma, atmosféra vibruje sotva popsatelným propojením mezi sférami duchovna a rozjitřenými, rozechvělými fantaziemi. Nebylo vždy snadné transponovat zaměřenost pozornosti od slova ke slovu, od věty k větě, od odstavce k odstavci. Na druhé straně může být, že jde o seriózní pokus zakotvit tuto snovou realitu tam, kam podle autora patří. Obsahově se jednalo o zajímavý konglomerát dvou realit: skutečnosti "skutečné" a skutečnosti "skutečně neskutečné". "Objektivní" realita se tu mísí s tou snovou, kterážto na takzvané objektivitě rovněžtak vítězoslavně participuje. Jistě nijak originální nápad propojit snovou fantazii s realitou však vyvíjel na mé cerebrální závity nemalé nároky a nutil mne do obratných kouzelnických manipulací, jak se zdálo po každé další přečtené stránce, stále novým a jedinečným způsobem. Až to bylo tu a tam na škodu elementárním myšlenkám díla. Interesantní všehochuť, jen co mínění ctěného čtenáře ráčí. Tak mne napadá: Zdálo se mi, že jsem motýlem, nebo jsem byl motýlem, kterému se zdálo, že jsem já? Co je vlastně skutečnost a co sen?
Tenhle Mossův vysněný hotel však díky místy přepjaté originalitě pozbývá pětihvězdičkových kvalit a hodnocení tak po pečlivém zvážení ponechávám na hvězdách čtyřech. A pakliže jste knihu nečetli a nejste z mého komentáře nikterak moudří, přečtěte si to. A pak dloooooouze dumejte.


Kniha Tajné dějiny snění je v

Přečtených8x
Knihotéce7x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x