Tajemství vesmíru

Tajemství vesmíru https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222174/bmid_tajemstvi-vesmiru-222174.jpg 4 5 2

Existuje na jiných planetách voda? Kde se v kosmu rodí bílí trpaslíci? Je Měsíc synem, či bratrem naší Země? Na tyto a bezpočet dalších otázek podává názornou odpověď kniha Tajemství vesmíru, výpravná publikace s množstvím úchvatných fotografií a názorných nákresů. Autor Paul Murdin, vědec, jenž proslul objevením černé díry Cygnus X-1 v souhvězdí Labutě, nás v pětašedesáti kapitolách provází po sluneční soustavě i vzdáleném vesmíru a poutavě vypráví o počátcích astronomie, slunečním větru, složení komet, dopadech asteroidů, vzniku Měsíce, vodě na Marsu, sopkách na Io, skleníkovém efektu či o „obyčejných“ ročních obdobích. Součástí textu jsou přímé citace a anekdoty z dějin astronomie, které dokazují, že i velcí vědci jsou především lidé – lidé s odvážnými myšlenkami a nespoutanou fantazií. Kniha vychází při příležitosti Mezinárodního roku astronomie 2009, kdy uplyne 400 let od chvíle, kdy Galileo Galilei namířil poprvé dalekohled na noční oblohu, a 40 let od okamžiku, kdy člověk poprvé stanul na Měsíci.... celý text

Přidat komentář

parxel
15.03.2022 4 z 5

Tajemství vesmíru je vědecko-populární kniha o astronomii. Je rozčleněna do krátkých kapitol (4-6 stran), které na sebe navazují velmi volně. Můžete tedy číst pouze části, které vás zaujmou a ostatní kapitoly přeskočit.

Osobně čtu hodně knihy o kosmologii a kapitoly týkající se tohoto tématu mi připadaly až příliš zjednodušené. Pokud jde o samotnou astronomii, tak naopak moc načteno nemám a v této oblasti pro mne byla kniha přínosem.

Jako negativu zmiňované knihy považuji datum vydání 2012. Od té doby lidé učinili spoustu významných objevů. Byl potvrzen objev gravitačních vln, Higgsova bossonu, poprvé vědci na základě reliktního záření odhadli velikost vesmíru a jeho geometrii atd. Zkrátka pokud se do čtení pustíte, tak některé kapitoly jsou z dnešního pohledu neaktuální.

Dále mám výtku k většímu formátu knihy a s tím související vyšší hmotnosti. Zkrátka tohle není kniha do autobusu pro čtenéře mého typu. Na druho stranu je to vyváženou spoustou krásných fotek a ilustrací.

Knihu doporučuji všem zájemcům o úvod do astronomie. Dozvíte se základní informace o povaze a objevu vesmírných objektů. Jenom prosím berte v potaz, že od vydání uběhlo více než deset let a některé kapitoly jsou zastaralé.

elpiska
22.09.2014

Jsem laik a líbí se mi, že Murdin vysvětluje pěkně polopatě to, v čem jsem celý dosavadní život neměla jasno :)


Autorovy další knížky

Paul Murdin
britská, 1942
2009  88%Tajemství vesmíru
2023  %Vesmír: Biografia

Kniha Tajemství vesmíru je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x