Tajemství Velikonočního ostrova

Tajemství Velikonočního ostrova https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116034/bmid_tajemstvi-velikonocniho-ostrova-vic-116034.jpg 4 17 2

Po výzkumných výpravách do Konga, Guayany, Francouzské Polynésie a jižního Tichomoří se Francis Mazière vydává na Velikonoční ostrov, ztracený v nesmírných prostorách Pacifiku. Přijíždí lsem se stejným cílem jako před ním Thor Heyerdahl a tolik jiných cestovatelů — odhalit tajemství kamenných obrů, tyčících se na úpatí sopek a na pobřežních útesech, prozkoumat ideogramy na deskách rongo-rongo, proniknout do dávných kultovních obřadů... Dodnes zůstává nerozřešena otázka, zda šlo o dávnou, bájnou civilizaci, zaniklou za podivných okolností. Díky své ženě Tile, rozené Tahiťance, si získává důvěru domorodců, od nichž se dovídá cenné informace o dnešním i minulém životě ostrova a přibližuje tak dnešnímu čtenáři obraz pohřbené minulosti. Jeho vyprávění je nejen velkým dobrodružstvím přes věky a prostory, ale také bolestným svědectvím o životě těch, kteří jako poslední přežili zmizelý kontinent.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Fantastique Ile de Pâques , 1965


více info...

Přidat komentář

Romcajs
04.04.2023 3 z 5

Docela jsem se s chutí pustil do čtení, ale po pár stránkách jsem zjistil, že to nebude až tak jak jsem doufal. Ne každý je prostě nadaný uměním psát zajímavě. Autor bude asi dobrý vědec, ale možná měl nechat své zážitky sepsat někoho jiného. Jak už psal endyamon přede mnou, informací je dost, ale jsou podané divným slohem a nesouvisle. Nicméně kdo se zajímá o Velikonoční ostrovy určitě si tuto knížku nenechte ujít.

endyamon
29.05.2020 3 z 5

Svojská kniha, archeológ chce byť poetom a … príliš mu to nejde. Zvláštny až archaicky jazyk, pomerne nesúvisle rozprávanie o vykopávkach a dumaní nad záhadami Rapa Nui.
Podaných informácií je dosť, ale autor často len špekuluje a aj knihu napísal prirýchlo (keď niektoré dokumenty či artefakty nemal ešte analyzované a uzavrel to štýlom, že sa uvidí...)
Nenaplneny potenciál, pre mňa trochu sklamanie. Heyerdahl to podal lepšie. Potešili však dobové fotky z ostrova. Tri a pol hviezdy.