Tajemství Turínského plátna

Tajemství Turínského plátna https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100267/tajemstvi-turinskeho-100267.jpg 4 3 2

Píše se rok 1898. V Turíně se koná v květnu výstava sakrálního umění. Poprvé v historii se na této výstavě objevuje fotografie Turínského plátna. Zveřejněním fotografie je najednou spor o pravost plátna, který se vedl již staletí, postaven na zcela nový základ. Na desce se objevil pozitivní obraz obličeje muže, a tak se vyvrací dosavadní domněnka, že na plátně je otištěn pozitivní obraz ukřižovaného. A znovu se otevírá řetězec otázek, zda jde skutečně o Ježíše Krista či ne. Spory o vzácné křesťanské relikvii se vedou dodnes. Miroslav Žák ve své publikaci nepodává definitivní odpověď, ale přehledným způsobem řadí dosud známá fakta, která by mohla vést ke konečnému vyřešení záhady.... celý text

Přidat komentář

petbrab
19.07.2021 4 z 5

Sepsaná fakta o zkoumání Turínského plátna ohledně jeho pravosti.
Zajímavé čtení pro toho, kdo se chce o plátně stručně něco dozvědět.

stanlus
23.05.2020 4 z 5

Obsahově stručná ale tematicky ucelená publikace pojednávající o historii a současnosti tajuplné relikvie, která dodnes budí vášně a pozornost odborníků i laiků.
Od doby sepsání a vydání poslední verze knihy došlo k mnohým dalším významným objevům v oblasti výzkumu plátna, takže by se hodilo tyto novější poznatky opět aktualizovat (např. potvrzení, že radiouhlíhové testy z r. 1988 byly provedeny ze vzorků plátna obsahujících středověké záplaty, takže výsledky testů byly již definitivně shledány jako nerelevantní).
Je také škodou, že kniha se nijak nezmiňuje o "sesterské" komplementární relikvii plátna, kterou je potní rouška z Ovieda.