Tajemství řádu arboriánů

Tajemství řádu arboriánů https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501330/bmid_tajemstvi-radu-arborianu-RIn-501330.png 4 14 11

Lucka, Patrik a Honza chodí do osmé třídy v malém českém městě. Jednoho dne narazí na znamení, která zde zanechal starý řád arboriánů. Kam vedou jejich stopy a copak tak vzácného mohli lesní mniši uschovat? A proč se v městečku začala pohybovat skupina osob? Odhalí parta mladých přátel tajemství řádu arboriánů nebo je předběhne někdo s nekalými úmysly? Kniha nabízí příběh plný dobrodružství, zvratů, akce a napětí, ale zároveň opravdový natolik, že by ho mohl prožít jakýkoliv současný teenager. Text je psán moderní čtivou formou a svižným jazykem přístupným pro dnešní mladou generaci. Kniha je určena dětem od 11 do 15 let.... celý text

Přidat komentář

carbici
05.01.2024 3 z 5

Půjčila jsem knihu synovi, ale pro jistotu přečetla první. Většina postav je tak pozitivní a uvědomělá, že by se i Mirek Dušín cítil v jejich přítomnosti nesvůj. Ve chvíli, kdy se autor snaží přiblížit mladší generaci, tak vytáhne jméno youtubera, který je sice ne známý, ale spíše ve skupině 30+. Jsem z ní stále krapet rozpačitá, ač jsem si dala pár dní pauzu mezi přečtením a hodnocením.

agenturadjBx
05.12.2023 5 z 5

Já knížku koupil dětem a začetl jsem se tak, že jsem ráno zaspal a nestihl jsem skočit pro čerstvé rohlíčky. Druhou půlku jsem dal další večer. Chválím. Čtivé, poutavé a přitom opravdové. Mohlo to tak být. Bude pokračování?


Pavelpi
28.11.2023 3 z 5

Čekal jsem podle popisu něco lepšího, ale asi zbytečně.Byl to jen obyčejný průměr. Proto tak málo bodů, na Foglara to nemá.

uzivatel9110
25.08.2023 5 z 5

Pokud chcete v době Stranger Things nebo Šifry mistra Leonarda něco českého, čtivého a napínavého, se základy v historii, která baví, ale neunavuje, je to pro vás! Čte se dobře a rychle, jak pro starší děti, tak pro dospělého, který ještě nezapomněl, jak super je přijít záhadě na kloub.

Supermatka
08.08.2023 5 z 5

Tři patnáctiletí hrdinové odhalí tajemství a začíná dobrodružství. Kniha je napínavá, akční i veselá, prolínají se dvě linie - historická a současná. Přečtena na dva zátahy. Těším se na další pokračování.

Movie
26.05.2023 5 z 5

Kniha tajemství řádu Arboriánů dokáže velmi zajímavým a neotřelým způsobem kloubit staré a nové, nebo chcete- li minulé a současné, a to jak v obsahu, tak ve formě. Co se obsahu týče, kniha až filmovou paralelní montáží prolíná dvě příběhové linie - jedna se odehrává v první polovině 19. století - v časech baronů, šlechticů, cti, loupežníky, apatykářů a Svatební košile, druhá sleduje současný příběh tří kamarádů z osmé třídy základní školy Lucky, Patrika a Honzy. Co se formy týče, autor nikterak nezastírá inspiraci panem Foglarem, kterého velmi uznává. Ve většině recenzí, rozhovorů i reakcí na tuto knihu připomínka pana Foglara větším či menším způsobem figuruje. V čem se arboriáni podobají foglarovkám? Děti v náctiletém věku zažívají dobrodružství, pátrají, zkoumají, objevují, nemluví sprostě, středobodem jejich zájmu není sex, alkohol ani drogy. Někomu by se takové postavy mohly zdát nesoučasné. Přece slyšíme tolik o současné mládeži, jak mluví sprostě na prvním stupni, jak jsou otevření k sexu v neplnoletém věku, jak prodávají marihuanu a kdoví co ještě. Pokud příběhy o takové současné mládeži hledáte, v této knize je nenajdete. Kdybych se měl snažit knihu zařadit do nějakého literárního směru, pokusil bych se pro ni vymyslet směr nový - optimistický realismus. Pan Bauer píše v intencích realismu, v jeho próze nenajdete nic, co by se nemohlo stát, žádné prvky magie ani fantasmagorie. Nepíše ale o světě jaký je, ale o světě, jaký by měl být. V jeho knize Lucka, Patrik a Honza netráví čas hraním počítačových her ani plněním zhovadilých výzev z Tik Toku. Ale vyrazí do přírody, pátrají po Staré čtvrti, mluví s lidmi, dokonce, světe div se, mluví sami se sebou, místo aby si psali na messengeru sedíce vedle sebe ve stejné místnosti. Chcete se začíst do světa, který je realistický, ale stejně tam vše dopadne dobře a zlo je potrestáno? Kde dětští hrdinové mohou inspirovat nejenom svoje vrstevníky, ale i dej bože některé dospělé? Chcete (vy)luštit nejednu záhadu, tajenku, tajuplnou báseň? Máte rádi dějiny pojaté nikoliv jako telefonní seznam čísel a jmen, ale jakou soubor krásných či méně hezkých příběhů skutečných lidí. Pak je Tajemství řádu Arboriánů kniha po Vás.

OkurkovySirup
21.04.2023 5 z 5

V této knize se tři patnáctiletí kamarádi Lucka, Patrik a Honza vydávají hledat tajemství starého řádu arborianů. Při jejich cestě je čeká spousta akce a záhad, které musí rozluštit. Děj se odehrává v současnosti, ale díky hádankám a šifrám se vrací i do minulosti. Na každé stránce můžete najít jak akci tak napětí, ale i běžné problémy dospívajících. V knize nechybí ilustrace i mapa, která čtenáře v podstatě provází celým příběhem. Je mi 13 let a kniha mě velmi zaujala, doporučuji všem, kteří mají rádi dobrodružství a napětí.

eva3992
27.12.2022 3 z 5

Lucka, Patrik a Honza – tři patnáctiletí hrdinové, kteří náhodou odhalí znamení, které zanechal starý řád arboriánů. Vydávají se po dalších stopách a budou se snažit odhalit tajemství, které tu nechali dávní předci. Jejich plány se jim bude snažit zhatit skupinka, jejíž úmysly nebudou úplně dobré.

Příběh sledujeme ve dvou rovinách, kromě současnosti se dostáváme do historie plné tajností a nejasností. Díky našim hrdinům vše postupně rozplétáme, nacházíme nové zprávy a důkazy a tím před námi ožíváme příběh dávných pánů.

Mám moc ráda knihy a příběhy pro děti. Vždy si u jejich čtení odpočinu a vrátí mě do mladších let. Zdejší skupinka mladých nám ukazuje, jak prožívat dětství bez počítačů a můžou být třeba i inspirací pro čtenáře. Připomnělo mi to klasické „foglarovky“ a jejich hrdiny.

Kniha je to dobrodružná, plná pátrání a napětí. Nechyběly tu ani nečekané zvraty a odhalení. A to jak v minulosti, tak i v současné lince příběhu. Mně osobně se více líbila ta historická část.

Upřímně vůbec nevím, co tomu řekne současná mládež. Kniha je určena pro čtenáře ve věku 11–15 let. Mně osobně moc nesedl styl, jakým je kniha psaná, ale už dávno nejsem cílový čtenář. Věřím však, že si kniha své čtenáře a fanoušky najde.

Akléda_
22.12.2022 3 z 5

Pokud je nějaká knížka připodobněna k dílům Jaroslava Foglara, je to pro mě důvod, proč se do ní pustit. Stejně tak tomu bylo tady. A musím říct, že přirovnání opravdu odpovídá. Je to knížka plná dobrodružství a záhad, mně ještě připomínala knížky Meč pánů z Velhartic, které jsem jako malá milovala. Knížka je moc hezky vyvedená, jsou v ní ilustrace a na začátku i mapa. Hlavní trojici jsem si oblíbila, líbilo se mi, že tady autor pracuje i s mobily atd., nedělá že to neexistuje. Ano, občas jsem si říkala, že by se děti v jejich věku takhle nechovaly, ale pak jsem si uvědomila jak jsem se asi chovala já a vlastně už mi to tolik nevadilo. Za mě v knížce vůbec nemusela být romantická linka, přišla mi zbytečná. Jinak se mi to ale líbilo, bylo to plné zvratů a toho, co jsem jako malá milovala. Jenom už mi to teď nestačí k tomu, abych knížce dala 5* no.

Jane2016
11.12.2022 5 z 5

Pokud jste jako malá škvrňata hltali foglarovky, tak Vám zaručuji, že Tajemství řádu Arboriánů si zamilujete. To dobrodružství, akce a napětí Vás do sebe velmi rychle vtáhne. Jde o ideální vánoční dárek pro malé badatele ve věku 11-15 let.

Jedná se o svižný, akční a nádherný příběh, který má necelých 200 stran, tudíž se nejedná o bichli a myslím, že za pár večerů budete mít přečteno. Ilustrace, kterými je kniha plná, jsou nádherné, skutečně jsem zažívala opět moment z dětství, kdy se musíte přemáhat, abyste neprošli všechny ilustrace najednou, ale dávkovali si je postupně, jak příběh plyne.

V příběhu se seznamujeme s partičkou kamarádů, kteří společně prozkoumávají tajemství staré desítky let. Ani nevíte jak a spadnete do vyšetřování všech dobrodružství společně s Luckou, Patrikem a Honzou. Takže si troufám tvrdit, že příběh bude bavit nejen děti, ale i sem tam nějakého staršího badatele.

Pokud někdy sama budu mít kloučka (degustátora knih! :D), tuhle knížku mu určitě přečtu. A ráda se k ní po letech zase vrátím zpět protože byla skutečně krásná.

El999
09.12.2022 5 z 5

Po dlouhé době velmi čtivý a napínavý dobrodružný příběh jak má být. Autor píše s lehkostí, udržuje vás v napětí, kniha má detektivní prvky a máte chuť číst dál a dál. Zároveň v sobě nezapře učitele dějepisu a příběh obohacuje o řadu zajímavých historických, ale i přírodovědných poznatků. Kniha o je po právu přirovnávána ke klasickým foglarovkám.
Doporučuji, takováto knížka pro starší děti u nás rozhodně chyběla. A vyjde-li další díl, s chutí si ho zase přečtu

Autorovy další knížky

Ivan Bauer
česká
2022  89%Tajemství řádu arboriánů
2024  0%Arboriáni v temných časech

Kniha Tajemství řádu arboriánů je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst20x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x