Giordano Bruno

Giordano Bruno https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220951/bmid_giordano-bruno-220951.jpg 3 4 3

Zajímavá historie druhé poloviny 16. století podbarvená napětím a úvahami o smyslu života – to je hlavní náplň závěrečného dílu trilogie Tajemství papežovy knihovny. Mladý Giordano Bruno, ústřední postava románu, zbytečně moc čte a přemýšlí. Přestává být poslušným dominikánským mnichem a za své názory je obžalován ze 130 porušení církevních pořádků. Aby se vyhnul trestu, tajně opouští římský klášter. Začíná se jeho životní pouť četnými evropskými univerzitami, je pozván dokonce i k audienci u francouzského krále Jindřicha III., anglické královny Alžběty I. a císaře Rudolfa II. Na své cestě získává množství poznatků z učených knih ale i z tajných pramenů. Snaha po vědění však přivolává zradu. Giordano Bruno končí svou badatelskou pouť v inkvizičním vězení benátské republiky. Papežský stolec nepřipustí, aby tento mimořádný učenec zůstal dlouho i se svým tajemstvím mimo jeho vliv. Dramaticky si na Benátčanech vynutí vydání Giordana Bruna do Vatikánu, aby dalších dlouhých sedm let mohl spolu s několika kardinály papežské kurie připravovat Reformu nebes...... celý text

Přidat komentář

Atisa
22.02.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem si zvolila do čtenářské výzvy, protože se odehrává v 16. století. A musím říct, že její přečtení pro mě opravdu byla výzva. Pokud vás zajímá filozofie, mohla by vás tato kniha zaujmout. Na mě byla příliš zdlouhavá, klidně by mohla být rozsahem poloviční. Giordano Bruno stále chodil z jedné univerzity na druhou podle dost podobné šablony. Něco trochu zajímavějšího se začalo dít až od poloviny knihy. V množství postav a jejich propletenosti jsem se ztrácela. Zaujal mě však tehdejší institut kletby, kdy takto prokletí lidé, vlci, odcházeli do lesa, kde museli žít. Příběhy takových lidí by mě zajímaly. Velmi oceňuji závěrečné slovo autora, kde krátce vysvětluje, jak to bylo ve skutečnosti.

Finn123
11.03.2019 4 z 5

Po prvních dílech je tenhle třetí asi nejlepší. Dokonce se občas vrací malinko dopovědět některé historie, utnuté prudce v předchozích dvou knihách( to mi vadilo nejvíc-rozjetý děj, smrt a co ostatní je už šuma fuk).
Trilogie je podle mne lepší průměr, devízou je, že je psaná neokoukanou formou, ale na druhé straně osloví jen čtenáře milující historii a filozofické úvahy (což ale není tak málo).


gad
25.09.2016 3 z 5

Poslední z trilogie Tajemství papežovy knihovny. Z knihy se o Giordanovi dozvíme poněkud více, než ve škole. Zajímavé čtení.