Stín předků

Stín předků https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94338/bmid_stin-predku-4aq-94338.jpg 4 16 1

Tajemství ostrova Ji série

< 3. díl >

Jak dlouho dokáží Corenn, Grigán, Rey, Baubak, Lana, Léti a Yan unikat svým vrahům? Pátrají po tajemství, které ovlivní jejich osud i budoucnost Horních království po celém známém světě. Yan a Léti se zdokonalují ve svých znalostech: Yan v magii a Léti v boji. Navštíví pověstnou knihovnu v rominské věži, velký chrám v Itharu, Mlžné hory i Údolí válečníků. Nolova stopa je zavede až za pohoří Opona, do nitra estyjských království. Jestli přežijí útok nejobávanějšího Strážce, dozví se konečně, co se skutečně skrývá pod tajemstvím ostrova Ji…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

L´ombre des anciens , 1999


více info...

Přidat komentář

trudoš
19.05.2017 3 z 5

Nebudu nic nalhávat, ani třetí a čtvrtý díl mě nepřekvapil ničím zásadním. O záchranu světa tu jde především, přičemž aktéři příběhu musejí podstoupit řadu nepříjemností, aby mohli padouchům ukázat, zač je toho loket. Ale to je v důsledku asi tak všechno, co se ke knihám dá říct. Finále celého dobrodružství je dějově maximálně rozmělněno a pod tíhou tradičních klišé padá z nadprůměrného čtiva na post spotřební fantasy. Hrdinové se rozhodnou: „Teď půjdeme tam a tam, uděláme tam to a to, a pak uvidíme, co bude dál.“ A vida - opravdu jdou tam a tam, udělají tam to a to, a pak čekají, co bude dál. Tolik k nevyzpytatelnosti vyprávění.
Osobně mi ovšem nejvíc vadily odbočky, které ústřední linii nikam neposouvaly a hlavně zatajování informací mezi hlavními postavami. Důsledné rozepisování o krajině, zvěřině a vedlejších figurách už beru jako daň velkému putování. Jenže i když je tu několik skutečně luxusních nápadů, celek bohužel nepřekročil hranice literárních přepisů her na hrdiny. Škoda.

Autorovy další knížky

Pierre Grimbert
francouzská, 1970
2004  77%Šest dědiců
2005  73%Věčný stařec
2005  76%Stín předků
2004  77%Zbytečná přísaha