Tajemství noci

Tajemství noci https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118227/bmid_tajemstvi-noci-118227.jpg 4 87 19

Před mnoha lety přijel koncem léta do malého města vrah. Jmenoval se Alton Turner Blackwood a během dvou měsíců brutálně povraždil čtyři rodiny. Jeho divoké řádění skončilo, až když jeho samého zabil poslední přeživší, čtrnáctiletý chlapec. O polovinu kontinentu dál a o dvacet let později někdo znovu vraždí rodiny a do posledního detailu napodobuje Blackwoodovy zločiny. Detektiv z oddělení vražd John Calvino si je jistý, že terčem čtvrtého zločinu se mají stát jeho nejbližší – žena a tři děti –, stejně jako jeho rodiče a sestry, kteří byli zavražděni té vzdálené noci, kdy jemu bylo čtrnáct a zabil vraha. Jako detektiv je John racionální muž, který pracuje s fakty. Neobvyklý zážitek ho však přesvědčí, že smrt není cesta jen jedním směrem, že se mrtví někdy vracejí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

What the Night Knows , 2010


více info...

Přidat komentář

ludek.n
19.08.2019 4 z 5

Tajemství noci je temný a morbidní příběh, brodící se těmi nejodpornějšími a nejzvrácenějšími lidskými emocemi a skutky. Začíná jednoho pochmurného deštivého odpoledne, kde jinde než na střeženém psychiatrickém oddělení Státní nemocnice, rozhovorem detektiva Johna Calvina s posedlým mladistvým delikventem, který brutálně vyvraždil celou svoji rodinu. Atmosféra zla, nenávisti, zloby a zmaru doslova čiší z každé stránky, a snad proto, že Koontz nikam nechvátá, zavalí vás svou zvrhlou, depresivní náladou jako hustá a lepkavá povidla. Brzy hledáte důvod, proč knihu na chvíli zavřít a jít se podívat z okna, zdali svět venku ještě existuje. Přestože dějová linie neoplývá vysokým tempem ani nečekanými zvraty, buší do vás silou ultra výkonného hydraulického bucharu a zpracovává vás na beztvarou hroudu. I když vlastně už dopředu víte, jak to celé skončí, nenudíte se a pochybujete… o autorově zdravém rozumu, o ponaučení z příběhu a nakonec i o sobě samotných.

JPBelmondo
08.06.2019 3 z 5

Další přečtená Koontzovka, kde je vše, co můžete od tohoto autora očekávat. Přesto je to lepší průměr.


Gracian1964
17.02.2018 3 z 5

Celkom dobré to bolo. Od pána Koontza som už čítal viac kníh, myslím, že toto je taký jeho štandard, kriminálno thrileroidný horror s nadprirodzenými prvkami. Skvele sa to čítalo, nenudil som sa a bavil som sa pritom. Každopádne, prednedávnom som od neho čítal knihu s názvom Mesto, alebo tak nejako, a tá sa mi páčila o niečo viac. Ale kto má rád takýto žáner, smelo do toho, nebudete ľutovať.

trudoš
18.09.2017 3 z 5

Krátké kapitoly, svižná gradace, nápaditý děj - to vše dělá z Tajemství noci solidní čtení a nebál bych se říct, že možná i to nejlepší, co Dean Koontz na poli klasického hororu v poslední době napsal. Je to sice taková brzda plyn, kdy se morbidní scény střídají s nudným patosem, ale budiž, fandové hrůzy zas moc na výběr nemají. A zápletka o vrahovi, který se vrací z říše mrtvých prostřednictvím nevidomých obětí, aby splnil, co před dvaceti lety slíbil - to je jednoduše béčko jak má být.
Románu ani tak nevyčítám hrátky s pořadím naplánovaných zločinů, které působí lehce absurdně, a dokonce bych odpustil i hlavním postavám, že čekají na vraha jako dobytek na jatkách. To všechno se dá ustát při srovnání s ucházející strašidelnou zábavou. Jenže pak přijde závěrečné deus ex machina a já hořce zaplakal. Křesťanství je pěkná věc, o tom žádná, ale řešit s ním svízelné situace s psychopatem z podsvětí, to už mi přijde trochu moc. A tak všechna ta legrace vzala na konci dost za své, bohužel.

barusak1
27.06.2017 3 z 5

čekala jsem více ... ale jelikož je to moje první kniha od autora, tak mu dám šanci a přečtu si ještě něco jiného

MajklN.
15.09.2016 4 z 5

Tato kniha byla velmi napínavá od začátku až do konce. Jen ten žánr, dost drsný, jelikož jsem také otec dcery. Někdy jsem se čtením musel přestat! Napsaný je to však dobře. Koontz nezklamal.

Zrzavá_Tereza
18.10.2015 2 z 5

Taková slabší Koontzovka řekla bych...
Ale jelikož jsem milovnice Deana, zakousla jsem se do knížky a přečetla. Jen ten konec jsem už skoro nevnímala, protože mě to čím dál víc nebavilo... Prostě Dean má lepší knížky :)

QuanPanda2
09.03.2015 3 z 5

Pomalý rozjezd, nadějný střed, divný konec...nevím, od autora jsem čekal lepší kulminaci napětí...zatím nejslabší, co jsem od něj četl :)

Heřmis
18.02.2015 3 z 5

Poměrně zajímavá a čtivá kniha, mírně drásající nervy. Dean Koontz nezklamal.

TessaJean
31.01.2015 5 z 5

Všech 5 hvězdiček za dokonale napsanou knihu, plnou napětí a děsu! Knihu jsem začala číst okamžitě, jen co se mi dostala do rukou a opět mě nezklamala!

Tsuki
24.11.2014 4 z 5

Moje první setkání s tímto autorem. Děsivým věcem se většinou zdaleka vyhýbám, ale tady byla zvědavost silnější a nakonec jsem ráda, že jsem se do toho pustila i za cenu těch několika probděných nocí :) Dokážu si představit, že by to mohlo být ještě lepší, ale už ne zas tak o moc.

SPOILER
Jsem nesmírně ráda, že hned první knižní horor/thriller dopadl dobře, celou dobu mi bylo jasné, že jinak než dvěma způsoby to asi dopadnout nemůže. Ale i tak mě kniha držela po celou dobu, až jsem si chvílemi stýskala, že se styl vyprávění trochu vleče - ale ono to s postupujícími kapitolami hezky graduje a konec je napínavý jak kšandy. Ráda bych viděla trochu víc prostoru pro ty děti, hlavně Minnie, a taky Willardovi jsem původně připisovala větší úlohu. Očekávané zapojení parťáka Timminse (ať už v dobrém či špatném) se taky nekonalo... ale nedá se nic dělat.
KONEC SPOILERU

Ale ať už tak či onak, považuju Tajemství noci za dost dobrou knihu a doporučuju ji přečíst.

mrliš
05.09.2014 4 z 5

Velmi svižně ubíhající kniha. Hezky se čte. Děj je tak trochu po celou dobu předvídatelný, ale díky bravurnímu stylu psaní a poutavosti to není nic co by mohlo vadit ba odradit.

Evik30
04.09.2014 3 z 5

Docela zajímavé zpracování i když znám od Koontze více knih a ty se mi líbily o něco více.

KKK
06.06.2014 4 z 5

Moc se mi líbila,konec hodně napínavý.

stavik
06.01.2014 3 z 5

Schematické a šablonovité až běda, ale řemeslnou kvalitu knize upřít nejde. Neurazí, nenadchne.

Patapuf
12.06.2013 4 z 5

Ze začátku to bylo takové volnější, ale konec už stál za to a byl to další poutavý příběh od Daena...

Mikisan
25.02.2013 5 z 5

Prostě Koontz, nemá chybu...

jarin58
02.02.2013 3 z 5

Souhlasím s Aliii,žádné nadšení se nekonalo.

Aliii
13.09.2012 4 z 5

Tahle kniha mi nepřišla až tak strhující jako jiné "koontzovky", ale přesto je to určitě nadprůměrné čtení.

Štítky knihy

vraždy posedlost

Autorovy další knížky

Dean Koontz
americká, 1945
2009  85%Intenzita
2005  84%Podivný Thomas
1994  85%Chladný plamen
1996  83%Přízraky
2019  68%Ashley Bellová