Tajemství modrého skarabea

Tajemství modrého skarabea https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515828/bmid_tajemstvi-modreho-skarabea-Sg3-515828.jpg 4 45 15

Píše se rok 1921. Mladá Cleopatra Vansonová žije u své tety, zatímco její ovdovělý otec tráví čas v Egyptě hledáním faraonovy hrobky. Když Cleo dostane zprávu, že otec zmizel, rozhodne se ho najít. Vezme si jako talisman modrého skarabea, dárek od otce, a vydá se na dobrodružnou cestu, aniž by tušila, do jakého nebezpečí se pouští. Modrý skarabeus totiž skrývá temné tajemství.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Das Geheimnis des blauen Skarabäus , 2021


více info...

Přidat komentář

Mi--LADA
18.04.2024 1 z 5

Kniha mě zklamala. Já čekala více dobrodružnou a mnohem zajímavější, originálnější, dějově bohatší a akčnější jízdu. Dala jsem jen jednu hvězdu, protože dnešních 80% se mi zdá jako přemrštěné hodnocení. Knížka je do poloviny úplně o ničem, děj nijak zvlášť neovlivní a odehrává se na panství v Anglii kde se řeší obyčejné dívčí peripetie s kamarádkou apod. Především to je jasná povrchní až plytká červená knihovna pro ženy o Popelce se zájmem o artefakty, mnoho atibutů na úrovni běžné harlekýnky, a to není nikde přiznané. Z historie se mnoho nedozvím, dobrodružství, které jsem čekala zejména, bylo jenom pramálo, takové vlažné a nudnější a pouze v druhé polovině knihy, která je zajímavější.
Všechny hlavní postavy jsou vymyšlené, archeolog H.Carter se tam mihne letem světem jako lákadlo. Děj je banální, plný klišé. Doporučuji ženám jako odpočinkovou knížku, kde bohaté ženy jsou rozmazlené, nevzdělané a hloupé. Naopak bezprizorní ošklivá káčátka, sečtělé bezdomovkyně, ke štěstí a žádostem o ruku od charismatických, hodných boháčů se stejným společným zájmem příjdou.
Čekala jsem něco jiného, chytlavější dobrodružství z Egypta a nové informace. Když budete mít malá očekávání a čekat nenáročnou, povrchní oddechovku pro ženy s nepříliš výrazným příběhem, možná se vám kniha zalíbí.

EmillyT
29.02.2024 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, protože mám příběhy z egyptského prostředí ráda. Příběh mě však příliš nebavil. Krimi zápletka nevnesla do příběhu příliš napětí, zajímavá se stala až díky svému rozuzlení v závěru knihy.


_čtenářka_
24.01.2024 5 z 5

Tohle bylo moc fajn čtení. Pokud bych na knížku nahlížela jinak, asi bych nedala plné hodnocení, ale na mě už od první stránky působí jako taková egyptská pohádka pro dospělé. A v pohádkách je všechno možné. Opravdu moc mě to bavilo, chtěla jsem číst každou volnou chvílí a odnáším si příjemný zážitek. K Tajemství modrého skarabea se v budoucnu s radostí vrátím.

cori
02.12.2023 3 z 5

První část, kdy sledujeme osudy dospívající Cleo, je poněkud rozvláčná, ale od okamžiku, kdy se vydává do Egypta za pyramidami, se dočkáme dobrodružství a exotiky. Jedná se o příjemný výlet do koloniálního Egypta ve dvacátých letech, kdy vrcholila honba za Tutanchamonovou hrobkou, s kapkou červené knihovny.

ropotamo
18.11.2023 3 z 5

Naprosto průměrná kniha. Přečíst se to dalo, ale žádné wau se nekonalo.

slyvuska
06.11.2023 3 z 5

Oddechove cteni, jen se nemuzu zbavit dojmu, ze to byla zkrizena Smrt na Nilu a Mumie.

orinka3
19.10.2023 5 z 5

Juj, to bylo parádní počteníčko! Stará Anglie, záhadný náramek, vykopávky v Egyptě a do toho docela napínavé a spletité pátrání. Kniha je určena především ženám, které se jistě rády ztotožní s hlavní postavou Cleopatrou. Ale i ostatní osoby v knize svou pozici zastávají důstojně a uvěřitelně. Několikrát jsem musela přehodnotit svůj pohled na mužské postavy v knize, takže jsem se ani na okamžik nenudila. Navíc tu jde o namáhavé pátrání po hrobce mladého Tutanchamona slovutnými egyptology, takže i historie si tu přichází na své. A závěr je opravdu parádní, odhalení správného padoucha je tu se všemi jeho ošklivými zločiny a dokonce i náznak, že by mohla kniha pokračovat. Tak trochu ve fantastickém duchu Indiana Jonese.

maluck
03.08.2023 5 z 5

Dobrodružný román doplněný o malou detektivní i romantickou linku. Příběh se odehrává během několika let a je zasazen do Velké Británie a do Egypta v období největších egyptských vykopávek. Autorka se držela historických faktů, přestože byly hlavní postavy fiktivní. Za mě velmi povedené.

85098211
25.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Cleo svoji matku vůbec nepoznala, ta totiž zemřela při jejím porodu. Vyrůstá tedy u tety, protože její otec, archeolog Alexander Vanson, tráví čas v Egyptě a hledá faraonovu hrobku. Po několika letech, konkrétně v průběhu první světové války, ovšem Vanson beze stopy zmizí. Brzy poté dochází také k tragickému úmrtí tety, která dívku vychovávala. Cleopatra se tedy rozhodne odejít do Egypta a za každou cenu zmizelého otce najít. A samozřejmě při té příležitosti zjistit, jaké tajemství v sobě skrývá talisman modrého skarabea, který dostala jako dárek od něj. Rozhodne se tedy uzavřít doslova účelový sňatek a vydat se na cestu do Egypta...
Knihu jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a musím přiznat, že jsem byla příjemně překvapená ;-). Autorka totiž napsala výborný příběh, který se mi moc líbil. Je sice tak trochu šmrcnutý červený knihovnou, ale to mi tentokrát nevadilo, protože jinak je kniha také dobrodružná a místy dokonce i napínavá ;-). Kromě toho oceňuji, že se na scéně objeví významný archeolog Howard Carter, kterého znám (nejen) z jiných knih. Hodnotím tedy plným počtem a doufám, že se brzy dočkáme nějaké další autorčiny knihy.

Renike
16.07.2023 5 z 5

Tak tahle kniha se mi opravdu moc líbila. Děj napínavý, námět originální a dobrodružný. Typická kniha, kde jsou fiktivní postavy zakomponovány do reálné historie, což mám ráda.

AlenaF
29.06.2023 3 z 5

Zajímavý námět, ale..... Stačilo přečíst jednou.

babicka_amalka
28.06.2023 3 z 5

tak víc než dobrodružný historický román to byla červená knihovna - ale jako oddechovka na nějaké to odpoledne to šlo;

VasnivaCtenarka
27.06.2023 4 z 5

Tajemství modrého skarabea je naprosto kouzelná dobrodružná kniha, která ukrývá tajuplný příběh, který vás doslova pohltí. Čte se jedna báseň!

Autorka Rebecca Michele prokázala, že si umí psaní skutečně užít. Nejenže zasadila příběh do reálné doby, ale musela si nastudovat opravdu řadu informací ohledně egyptské historie a archeologie.

Za sebe mohu napsat, že se mi velmi líbila propracovanost děje. Je pravdou, že zápletka mohla být trošičku více komplikovanější, ale i tak musím napsat, že jak to vymyslela autorka, tak to bylo fajn. Člověk celou dobu čekal, co se z toho vyklube

Kniha pro mne měla naprosto kouzelnou atmosféru. Hodně mi to připomínalo atmosféru Vraždy v Mezopotámii. Vykopávky, archeologie, zajímavé postavy, tajemství, tragédie, všude egyptský prach, pyramidy - zkrátka to opravdu mělo to kouzlo doby, kdy Angličané byly v Egyptě jako doma.

Kapitoly na sebe krásně navazovaly a byly celkem krátké, což jen motivuje ke čtení.

Knihu bych mohla všem jen a jen doporučit. Určitě se při ní nebudete nudit. Ne příliš přeslazené, ne příliš děsivé. Prostě tak akorát.

Martule44
13.06.2023 5 z 5

Tenhle román s nádechem archeologického dobrodružství a Egypta mi neskutečně sedl. Byla mi příjemná změna v tématu mezi všemi detektivkami a novinkami ....
V knize se najde kus tajemna, historie, zklamání i lásky, ale i pár mrtvol a mumií :-) Sedlo mi i období, do kterého byl příběh vsazen a tak jsem si čtení užila ... doporučuji!

Danago
13.06.2023 4 z 5

Jedná se především o historický román, který zachycuje archeologické vykopávky v Egyptě v období dvacátých let dvacátého století. Ukazuje postavení ženy v tomto období, která není ve vyšším společenském postavení, přesto chce i jako žena něco docílit . Hlavní hrdinka Cleo se dostane do Egypta jen díky cestě svých bohatých přátel a fiktivnímu manželství. Rozhodne se zde hledat svého nezvěstného otce. Celou dobu má náramek , který dostala od svého otce, když byla malá holčička. Stejný náramek nachází i v Egyptě. Bohužel oba náramky
skrývají tajemství, kvůli němuž se Cleo dostává do nebezpečí.
Knížka je dobrodružná , ale také se zde dozvídáme spoustu informací ze starověkého Egypta.
Mám ráda Egypt, hodně jsem toho viděla, proto mě baví knihy, které odkrývají tajemství ze starověkého Egypta, jež se zakládají na historických a archeologických faktech.
Velice zajímavý je i doslov autorky, kde vysvětluje skutečná historická fakta.

Štítky knihy

Egypt tajemství dobrodružství Howard Carter, archeolog, 1874-1939

Autorovy knížky

Rebecca Michéle
německá, 1963
2023  78%Tajemství modrého skarabea

Kniha Tajemství modrého skarabea je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce61x
Chystám se číst76x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x