Tajemství jeskyně pokladů

Tajemství jeskyně pokladů https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268544/bmid_tajemstvi-jeskyne-pokladu-268544.jpg 4 91 28

Dobrodružství z Klárova série

1. díl >

Vojta s Jindrou jsou přátelé na život a na smrt. Když spolu objeví tajemný vzkaz a najdou ukrytý sešit s popisem cesty do jeskyně pokladů, vydají se okamžitě najít ten záhadný poklad. Co si asi tak za něj koupí? Ale s pokladem je to trochu jinak…dvanáctiletí průzkumníci nakonec musí bojovat.

Přidat komentář

jopp
21.04.2024 4 z 5

Přečteno synovi 7 let. Pěkný dobrodružný příběh, líbil se. Půjdeme do dalšího dílu.

Emily82
27.03.2024 5 z 5

Četli jsme se synem. Mám radost, že vycházejí takové knihy, které děti motivují ke čtení.


Aya81
04.12.2023 5 z 5

Když se na to dívám dětskýma očima (a pro děti je knížka určená), tak je zábavná, dobrodružná, jednoduše se čte... Pro dospěláka je samozřejmě předvídatelná a příliš stereotypní, ale pro nějaké 8-10 leté děti je to naopak dobře.

Swissman
22.11.2023 5 z 5

Nám se to se synem líbilo. Četl knihu jako čerstvě desetiletý. Příběh pěkně plynul, místy to bylo i napínavé. Konec nečekaný, lehce poučný. A hrozně se mi líbil výtvarný styl ilustrací. Malým dobrodruhům mohu knihu jen doporučit.

MaxíkD.
24.07.2023 5 z 5

Trvalo mi, než jsem se do této knihy pořádně začetl. Zkoušel jsem to jednou, dvakrát, ale stále nic. Až na třetí pokus, kdy jsem si tuto knihu vzal s sebou na skautský tábor, jsem se do ní pořádně pustil... a přečetl jsem ji hned první den.

SonaH
09.05.2023 5 z 5

Moje třetí knížka od tohoto autora a jsou z nás s dcerou (9let) fanoušci. Moc nás to bavilo. Já přečetla od Foglara v dětství všechno a jsem ráda, že se objevil někdo, koho očividně ovlivnil též a pokračuje v jeho stopách. Bylo to napínavé, hezké, žádné vulgarismy, opravdu napínavá, dobrodružná četba pro kluky a holky od těch 9 let.

SimPECKA
20.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Autor knihy Petr Hugo Šlik nás vtahuje do děje dvou kamarádů, kteří bydlí v maloměstě Králov. Může vás zaujmout kontrast dvou chlapců, jeden je velký sportovec a extrovert, ten druhý je spíše introvert. Je neuvěřitelné, jak je svedl život dohromady.
Kniha udělá radost mladým čtenářům, protože může přinést jiný pohled na život. Kniha pro mě byla velmi zajímavá, našel jsem tam hodně aspektů, které se mi dějí i v životě . Líbí se mi hodně, jak se postavy v průběhu knihy vyvíjejí , což je způsobeno jejich novými zkušenostmi . V této knize se objevuje hodně postav s odlišnými vlastnostmi, to vás může překvapit. Knihu moc doporučuji. Začtete se do knihy a podívejte se na pěkné ilustrace od Petra Morkese .

ruzenka8973
27.03.2023 5 z 5

Synovi se líbila, dobrodružství nebylo překombinované.

beníček
12.11.2022 3 z 5

Kniha je sice blízká svým stylem foglarovkám, avšak chybí ji detailnější popisy prostředí. Zobrazení myšlení a duševního světa postav je poměrně silně opomenuto na úkor líčení děje. Děj je poměrně dynamický, jedna situace střídá druhou, neškodilo by proto tyto peripetie a uvažování a jednání postav více propracovat. Některé naznačené a dějové linky jsou navíc nedotažené. Rozsah publikace je velice krátký a rozšiřuje jej použitá sazba. Dospělý čtenář sice zápletku záhy rozlouskne, ale dětského čtenáře knížka uspokojí.

tatjana1737
12.11.2021 4 z 5

Ač jsem věrná Foglarovkám, po současné literatuře pro děti a mládež v knihovně nesahám. Knížku jsem si vybrala z katalogu Nejlepší knihy dětem kvůli předmětu Literatura pro děti a mládež, přičemž mne zaujal název, anotace i autorovo jméno :-). Při čtení jsem si hned vzpomněla na Modrou jeskyni, Klárov a sportovní motiv mi zase připomínal Manovy Hradby (kniha Sen na dosah). Prašinu jsem nečetla a nemohu srovnávat, při čtení mi tak vyskakoval zejména Foglar. Nepřipadá mi ale, že by kniha byla pouze plagiátem, mnoho motivů je současných a může vést k zamyšlení (neznalost vlastní čtvrti a její minulosti, ale zejména vysedávání dětí u monitorů či lhostejnost sousedů). První kapitolu jsem četla nahlas synovi, ač mi přišlo, že jazyk je lehce archaický, mně to nevadilo a ani on si nestěžoval. Souhlasím s komentáři níže, že dospělý čtenář si zápletku domyslí velice brzy, včetně odhalení totožnosti dávného Tondova kamaráda. Konec příhodně napsaný tak, že příběh se nikam neposune a Klárov stále zůstává okrajovou čtvrtí. (Pro mne poněkud frustrující a nepochopitelné, nepozdává se mi, že by se Tonda svého objevu tak snadno vzdal, stejně jako svého přítele.) Z pohledu dospělého kniha obsahuje hodně motivů, které by si zasloužily rozvést (kupříkladu rozvod rodičů zmíněný v komentářích pode mnou), jiné vyznívají do ztracena (Vojtův životní styl, sportování, příprava na závody) a něco je trochu nesmyslné (Jindra se nechá zmlátit, křupne mu v rameni, ale spraví to kostivalová mast, stejně jako Vojta později hopsá na asi zlomené noze, ba dokonce na ní stihne prchnout z jeskyně). Ale už jen to, že nad tím vším vůbec přemýšlím, je pro mne plus :-). Dospělý asi bude hodnotit níže, ale věřím, že u dětského čtenáře kniha obstojí a může z ní vyjít i morálně obohacen. Při zapůjčení jsem netušila, že jde o první díl série, takže nakonec hodnocení trochu zvedám s očekáváním, že v dalších dílech budou některé prvky více rozvedeny (kupříkladu motiv Terezy jako dívčího elementu, u Foglara či jiné "chlapecké literatury" něco naprosto neznámého).

Epes
02.07.2021 3 z 5

Pro věk 8 - 10 let určitě čtivé, dospělý čtenář však v knize uvidí celou řadu zbytečných klišé (zkorumpovaný ředitel školy, zanedbaní bezdomovci, lhostejní občané, rozhádaní rodiče...) a jiné momenty jsou povrchní a nedotažené (šikana ze strany "Bratrstva kočičí pracky" apod.) Klárov jako kombinace malého města s tramvají, na jehož konci se odstřeluje kopec, zpustlou cihelnou a parkem je málo uvěřitelná. Svět dětí a dospělých se nijak neprolíná, jakoby si každý hleděl svého (knihovnice, paní na pavlači, rodiče). Z ilustrací tajemno příliš nečiší, i když jsou propracované, působí vlastně triviálně. Další autorovy knihy budu číst s důvěrou, že stylisticky více vyzrál.

schedy
13.06.2021 5 z 5

Skvělý, napínavý příběh vhodný i pro mladší čtenáře. Větší písmena, krátké kapitoly, necelých 150 stran. I přesto akční, někdy překvapivé, s kapkou atmosféry "foglarovek" zasazených do dnešní doby. A coby dospělák si nutně musím přečíst i zbývající 3 díly. ;)

JankaV80
12.04.2021 5 z 5

Četl desetiletý syn a kniha se mu moc líbila. Děj knihy byl napínavý, avšak ne až tak překombinovaný (jako třeba u Prašiny, kterou četl před pár měsíci a ve které se chvílemi ztrácel), místy humorný a občas i výchovný. Co je pro mě nejdůležitější, trojice kamarádů se mu zalíbila tak moc, že chtěl z knihovny půjčit hned druhý díl :-)
Knihu doporučuje jak desetiletý syn, tak i já (jako dospělák). Kapitoly jsou krátké, písmenka větší (takže se text dětem dobře čte) a vše je doplněné jednoduchými, ale pěknými ilustracemi.

balaclava
16.01.2021 5 z 5

moc pěkný napínavý příběh i pro malé čtenáře/posluchače. výchovné vsuvky ohledně rozvodu rodičů, kouření cigaret, generace dětí trávící dny u počítačů, ...ale vše lehce a nevtíravě napsáno. ilustrace dodaly knize další rozměr, hlavně mapa města.

Drakobrouk
29.12.2020 5 z 5

Tajemství jeskyně pokladů je moje první pořádná kniha kterou jsem přečetl. Bilo to někde i moc napínavé na můj vkus. A dočetl jsem ji o půlnoci kdy jsem přečetl pět kapitol.

Turlogh
19.12.2020 5 z 5

První díl dobrodružství kamarádů Vojty a Jindry, tentokráte při odhalování dávného tajemství jeskyně s poklady. Napínavé, akční, překvapivé. Čte se skvěle. Také se v románu poprvé objeví dívka Tereza, budoucí třetí člen týmu. Výborné počteníčko, doporučuji všem mladým srdcem. Snad jen mohl být román trošku delší, neb 150 stran je dneska poněkud málo. A konec byl pro mne lehoučkým zklamáním, leč přesto pět hvězd. A ano, připomíná mi to Jestřába mnohem více, než některými oslavovaná kniha Prašina. Howgh.

babicka_amalka
18.11.2020 4 z 5

sice značně okopírovaný styl pana Foglara (včetně formy psaní i skladby vět), ale jinak celkem příjemné čtení; jen se trochu obávám, jestli právě volba jazyka nebude pro dnešní děti trochu archaická;

vojtec
25.08.2020 3 z 5

Hodnotím pozitivně. Vadí mi jen dvě věci: jednak ty náznaky budoucího děje jsou poměrně jasné, aspoň pro mě jako pro dospělého, uvidíme co děti, takže už ve třetině knížky vlastně vím, jak to dopadne. Druhak mi trochu vadí, že špatné vztahy rozvedených rodičů nejsou řečeny jako špatné, jako by to bylo normální a ok doma rozbíjet talíře. Stačilo by, aby tam některá postava měla do kontrastu rodiče, kteří se mají rádi. Určitě je dobře, že se do knihy promítá současná realita, nic to ale nemění na faktu, že by zlo mělo být pojmenováno jako zlo. Přesto hodnotím knihu velmi pozitivně, ale řekl bych, že je až tak od 12 let nejdřív.

burianek
20.07.2020 5 z 5

Krásně napsané, skvěle se čte. I slza ukápla. Nádherné ilustrace. Konečně příběh, který mohl a může zažít každý z nás. Žádné moralizování, žádná politika, obyčejný dětský svět a jeho problémy.
Velký dík autorovi.

Hermiona419
07.05.2020 5 z 5

Příběh je velice poutavě napsán. Kniha se mi moc líbila jako všechny díly této série. Rozhodně doporučuji!