Tajemná ponorka

Tajemná ponorka https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101615/bmid_tajemna-ponorka-YAI-101615.jpg 4 5 2

Román líčí dramatické příběhy posádky jedné ze sovětských ponorek, která za 2. svět.války podnikala odvážné útoky na fašistické loďstvo.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Sekretnyj farvatěr , 1971


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
01.01.2023 4 z 5

Tento sovětský válečný román mi utkvěl v paměti jako jedna z knih, kterou mi jako klukovi půjčoval otec z knihovny a u níž jsem velmi litoval, že ji nemohu mít doma.
Jak správně píše vvikingg, anotace na Databázi je chybná - nepochybně se jedná o záměnu s nějakou jinou knihou. Propisuje se nicméně pořád dokola dokonce i v nabídkách antikvariátů.

Sám jsem si název knihy zapamatoval chybně jako "Bludného Holanďana" a tak jsem předlouho nebyl schopen román najít, ačkoliv mě v průběhu let několikrát napadlo, že bych si zrovna tuto knihu rád přečetl. Nu, došlo na to až teď - kdy na mě "sama vyskočila", jako zázrakem. A hned jsem si ji mohl stáhnout v elektronické verzi v originále (děkuji rozsáhlým free e-knihovnám na yandexu!).

Ve své době šlo o poměrně vzácný kousek - kniha totiž nabídla nejen napínavý děj z válečného Baltu , z prostředí torpédových člunů, ale přidala i lehce fantaskně, ba trošičku "lovecraftovsky" zabarvený motiv "Bludného Holanďana" - legendy o tajemné obří německé ponorce operující ještě dlouho po svém potopení. Román se ostatně také letmo dotýká i velmi zajímavého tématu poválečných plánů nacistů na ukrytí špiček režimu a technologicky vyspělých "zázračných zbraní" pro potenciální zrod IV. říše.
Ano, po převratu se samozřejmě s těmito tématy doslova "roztrhl pytel", ale do té doby šlo opravdu o něco vyjimečného.

Autor přitom psal o tom, co znal - vždyť od roku 1941 byl vojenským korespondentem, přičemž od léta roku 1943 do roku 1946 působil v tiskové službě námořnictva (ze služby odešel s vyznamenáním a v hodnosti majora). Takže i námořnické legendy a mýty, pověry kolující v tomto prostředí jej nutně musely inspirovat.
Postavy v románu jsou každopádně živé a psychologicky věrné, prostředí i drobné detaily znamenitě a realisticky postižené.

Možná hodnotím trochu velkoryse, s pocitem nostalgie po dávném okouzlení, ale nakonec si tato knížka myslím zaslouží oněch poctivých 80%.

vvikingg
29.01.2022 4 z 5

Kniha nelíčí žádnou ruskou ponorku, která potápí německé lodě, ale jde o příběh námořníkú torpedového člunu, kteří se potkají v jednom fjordu s německou ponorkou, která je považována za potopenou, ale není, ponorka má speciální úkoly dopravuje třeba z neutrálního Švédska do Německa kuličková ložiska atd. Ve fjordu je jedna ze základen tzv. vineta kde se tankuje ponorkou a vykládá zboží na konci války se podílí na přepravě nacistických pohlavárů do jižní Ameriky,, dobře se to čte zajímavý příběh o tajemné ponorce , kterou nazvou námořníci ..bludným holanďanem,,


Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) ponorky válečné lodě ponorková válka fašisti

Autorovy další knížky

Leonid Dmitrijevič Lomakin
ruská, 1906 - 1979
1962  80%Údolí Sedmi trav
1981  72%Tajemná ponorka
1951  0%Miznúce ostrovy

Kniha Tajemná ponorka je v

Přečtených7x
Knihotéce6x