Tafofil

Tafofil https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271099/bmid_tafofil-oo9-271099.jpg 3 16 3

Vstupte s námi do mystického světa tajuplných hřbitovů. Průvodcem vám bude tafofil (řecky taphos znamená hrob). Člověk, který se toulá po hřbitovech s fotoaparátem a v zajetí kouzla, které chápe jen on. Podle zásad moderních objevitelů si neodnáší nic než fotky, které jako by viděly víc, než oči běžného návštěvníka. Teď máte i vy šanci projít se po tichých místech plných historie, osudů a tajemného šeptání těch, kteří tu byli před námi. Od pražských Olšan po neznámá místa kdesi u hranic. Navštívíme hroby křesťanské i židovské a pokusíme se spojit s jejich tajemstvím... celý text

Přidat komentář

Květinka008
22.11.2019 3 z 5

Také ráda procházím hřbitovy a při každé návštěvě zahraničního města si nějaký prohlédnu, protože souhlasím s autorkou, že i smrt a pohřební rituály jsou součástí každé kultury. Do výzvy jsem si knihu vybrala proto, že mám ráda staré kříže a jeden velmi neobvyklý zdobí i obálku knihy.

Fotografie se mi líbí, ale musím souhlasit s Malpetem ohledně úrovně textů. Ta je velmi kolísavá, chvíli odborná (bez odkazu na zdroje), chvíli "deníčková", trochu více redakčního zásahu by neškodilo. Co mi ale vadilo víc - nahodilé řazení hřbitovů, uspořádání bez logiky, tu Čechy, Morava, pohraničí, zahraničí, křesťanský, židovský... Kniha by měla mnohem vyšší kvalitu, kdyby osobní postřehy a motivace autorka uvedla v úvodu, jakož i odůvodnění výběru lokalit. Další kapitoly bych věnovala pohřebním rituálům a popisu funerálního umění, sochařství, obecnému významu symbolů. Teprve potom by měly následovat vybrané hřbitovy s popisem, historií a fotografiemi.

Vzhledem k tomu, že sleduji Tafofil(ku) i na facebooku a obdivuji její příspěvky v podobě foto+úryvek básně, líbila by se mi další kniha v tomto duchu. Ať si v tom každý najde svoje...

malpet
27.01.2017 1 z 5

Původní nadšení z knihy opadlo brzy poté, co jsem si jí přinesl z knihovny domů a otevřel. Amatérský text by ani tolik nevadil, ale tohle je především kniha fotografií, a od těch člověk něco očekává. Bohužel většina fotek je v postprodukci dost upravena což se projevilo například nepřirozeným vytažením zelené barvy na úkor ostatních, takže někde mech a porosty řas připomínají spíš nástřik sprejem. Podobné zklamání mně čekalo u knihy Urbex od stejné autorky. Spíš nebrat.


MayB2
08.04.2016 3 z 5

Krásné fotky, styl textů mi ovšem nesedl.

Autoři knihy

Barbora Faiglová
česká, 1990

Kniha Tafofil je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce10x
Chystám se číst6x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x