Táborské gestapo proti vlastencům z Vysočiny, aneb, Krvavá lázeň v Kobylím dolu

Táborské gestapo proti vlastencům z Vysočiny, aneb, Krvavá lázeň v Kobylím dolu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348538/mid_taborske-gestapo-proti-vlastencum-z-jSp-348538.jpg 4 1 1

Přidat komentář

Stufa
25.11.2018 4 z 5

Podrobně popsaná úplně zbytečná tragédie na konci války. Konfidenti gestapa z řad českých občanů založí falešný partyzánský bunkr a lákají do něj odbojáře a partyzány.
Vrcholem snahy konfidentů je vyzrazení schůzky odbojářů v Kobylím dole gestapu - po její úplně zbytečné krvavé likvidaci následuje rozsáhlé zatýkání spolupracovníků mimo jiné také v Ledči a v Humpolci. Klasický konec s tím, že hlavní konfident zvaný "Ruda" byl sice po válce chycen, ale z vězení utekl a už ho nikdy nikdo neviděl - jeho útěk byl velmi pochybného rázu - otevřené dveře cely, opilá stráž, žebřík aby mohl překonat zeď o kterém nikdo nevěděl kde se tam vzal.... Na konci autor vyjmenovává dosavadní vydanou literaturu, která se těmito událostmi zabývala - popisuje, že dokonce jedna kniha vzniklá za totalitního režimu uvádí, že konfident s přezdívkou "Ruda" v Kobylím dole zemřel při zatýkání gestapem.... - na tom je vidět jak snadno může dojít v této literatuře k fatálním dezinformacím. K události se váže ještě jedna tragédie, která je velmi kuriózní - při vzpomínkové akci na zabité vlastence po válce byl smuteční salvou přestřelen drát vysokého napětí, který usmrtil osm lidí..... Kobylí důl a městečko v něm se nacházející pak byl zatopen - a dnes se v těchto místech nachází želivská nádrž - zásoba pitné vody pro Prahu.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) protifašistický odboj

Kniha Táborské gestapo proti vlastencům z Vysočiny, aneb, Krvavá lázeň v Kobylím dolu je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x