Ta proklatá duše

Ta proklatá duše https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90864/bmid_ta-proklata-duse-M7s-90864.jpg 3 3 1

Manuel Rivas je bytostně spojen s rodnou Galicií, v jejímž jazyce vzniklo veškeré jeho dílo. V této sbírce je poprvé představen českému čtenáři skrze třináct povídek, v nichž vysoce imaginativním jazykem zachycuje magické okamžiky světa dětství, vypráví baladické příběhy svérázných venkovanů, fabuluje symbolické děje – podle vlastních slov „o podobách duše a místech, kde přebývá“. Jeho poetický styl sugestivně zprostředkovává prchavou atmosféru míst a událostí a dodává autorovi, který důsledně vychází z tradic svého kraje, nesporně světový význam.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Pavel Mervart
Originální název:

Ela, maldita alma , 1999


více info...

Přidat komentář

hannahW
30.06.2016

Velké uznání si také rozhodně zaslouží překlad Lukáše Sirotného. Dokázal mistrně využít možností bohatosti českého jazyka, jako by byl sám básník. Je velké umění zachovat v překladu kouzlo Rivasova literárního stylu. Jeho texty jsou totiž plné lyriky, poetiky a něhy.
Celkově na mne sbírka Ta proklatá duše zanechala tak velký dojem, že se tento fakt stal téměř výhradou. Chvílemi jsem ani nevěděla, zda mám být víc smutná nebo dojatá anebo šťastná. Několikrát jsem si položila otázku: Není té nostalgie až příliš? Tyto pocity však velmi dobře vyrovnává autorův jemný humor, nepochybný smysl pro realitu života s pochopením a empatií k člověku, nucenému v ní žít. Zjistíte, že příběhy nepostrádají ani určité napětí, které se zdá být neuvěřitelné tam, kde jste se (mylně) domnívali, že se vlastně nic neděje.
Ještě dodám - má krásný obal, kvalitní papír a příjemný tisk. Zkrátka se dobře čte.

Štítky knihy

španělská literatura galicijská literatura

Autorovy knížky

Manuel Rivas
španělská, 1957
2010  67%Ta proklatá duše

Kniha Ta proklatá duše je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x