Synovia Márie Terézie

Synovia Márie Terézie https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162664/bmid_synovia-marie-terezie-uuG-162664.jpg 4 61 11

Zo šestnástich detí, ktoré Mária Terézia priviedla na svet, bolo päť synov. Na rozdiel od dcér prežili všetci piati chlapci detský vek. Mária Terézia nezaobchádzala s nimi inak ako s dcérami. Prejavovala voči nim rovnakú materinskú starostlivosť, lásku a priazeň. Dostali však lepšie, solídnejšie vzdelanie a starostlivejšiu výchovu, keďže všetci boli predurčení stať sa regentmi. Mária Terézia tak synov, ako aj dcéry až do dospelosti kárala a hrešila, zriedkavejšie chválila. Zaujímala sa o ich vývin a osudy, udržiavala s nimi písomnú a osobnú pravidelnú výmenu názorov. S Jozefom, ktorý sa mal stať jej spoluregentom a následníkom, nevychádzala však najlepšie. Azda to bolo aj tým, že sa s ním nezhodla vo viacerých veciach a bol jej stále nablízku.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Die Sohne Maria Theresias , 2004


více info...

Přidat komentář

Thalin
21.03.2023 5 z 5

Opět dobře a čtivě napsaná kniha o ne tak známých postavách. Přeci jen, kromě Josefa, se lidé moc o další syny Marie Terezie a Františka asi nezajímají a nebo o nich rovnou vůbec nic neví. Já už něco málo četla o některých z nich, ale tady jsem si slušně doplnila informace.

martin č.
15.05.2020 5 z 5

Pěkně, jasně a čtivě napsané životopisy pěti synů jedné vyjimečné panovnice. Jednoho, který zemřel mladý, dalšího průměrného a tří vyjimečných (Josefa, Leopolda a Maxmiliána Františka) Protože všechny, kteří v této převratné době (2. polovině 18. století) přijali za své myšlenky osvícenství a měli upřímnou snahu měnit svět k lepšímu, považuji vlastně za vyjímečné.


Knihomolka10
27.07.2018 3 z 5

Pěkná kniha a spoustu dalších zajímavých informací ze života synů Marie Terezie. Nejvíce se mi líbila část ze života Leopolda II.

Silmarien
27.05.2018 3 z 5

Príjemne sa čítajúca populárno-náučná knižka so životopisnými medailónmi synov Márie Terézie. Pri Jozefovi (a možno i Leopoldovi) ostávajú ostatní trochu v tieni, takže bolo zaujímavé prečítať si aj o ich osudoch. Najviac som ocenila opis Leopoldových rokov ako toskánskeho veľkovojvodu a životopis najmladšieho z bratov na poste kurfirsta.

konicekbily
30.04.2018 5 z 5

Velice zajímavá kniha - pomáhá osvětlit společné dějiny s našimi sousedy. Dobře popsaný je i systém reforem císaře Josefa II. Reformy se týkaly všech obyvatel říše - a bylo jich asi tak 25 milionů. Jeden císař to dokázal za necelých 10 let.Vládci to tenkrát neměli jednoduché

EvaEma
17.11.2016 5 z 5

Dozvěděla jsem se historické souvislosti, skvěle jsou popsány reformy a život v době Marie Terezie. Jen bych v knize uvítala nějaký strom rodiny (i když by musel být minimálně na formátu A3 a malým písmem, aby se tam všichni vešli :-)).

B.V.
06.09.2016 5 z 5

Čtivé a přehledné doplnění ke knize Dcery Marie Terezie. Oba tituly mi pomohly urovnat si informace o osudech dětí Marie Terezie, které jsou velmi různorodé a rozhodně ne nudné. Weissensteinerovy knihy jsou kvalitní z historického i literárního hlediska - nemůžu než doporučit.

Dandulka
22.08.2015 5 z 5

Marie Terezie měla mnoho dětí, ale synů jen pět. Každý měl svůj životní příběh..... Kniha je moc hezky zpracovaná.

alnahu
08.01.2015 5 z 5

Marie Terezie porodila šestnáct dětí z toho pět chlapců, které porodila mezi dvacátým a čtyřicátým devátým rokem. Na rozdíl od svých sester přežili dětský věk. Dva ze synů se stali za života císaři. M. Terezie se chovala ke svým synům stejně ,jako k dcerám. Jejich výchově se však věnovala důsledněji a pečlivěji ,než u dcer. U synů byl předpoklad ,že se stanou vladaři a syn Josef II. jejím následníkem. Velmi dobře popsaný život a osud pěti synů.

Levandulová
30.06.2013 5 z 5

Zajímavá kniha, stejně jako všechny historické knihy z tohoto nakladatelství.

maryzka
06.05.2012 3 z 5

poutavě napsány osudy synu Marie TEREZIE