Synové velké medvědice

Synové velké medvědice https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229946/bmid_synove-velke-medvedice-229946.jpg 4 32 2

Náčelník Dakotů-Medvědů Tokai-íto bojuje spolu se Šíleným koněm proti expanzi bělochů. Jeho kmen Medvědů je nahnán po porážce všech Dakotů do rezervace. Taki-íto Medvědy vyvede z vyprahlé rezervace a prchá s nimi do Kanady, kde se rozhodnou farmařit.

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Die Sohne der Grossen Barin


více info...

Přidat komentář

jadran
12.06.2023 5 z 5

Podobně jako u J. F. Coopera je i tenhle román rozhodně realističtější a zajímavější, než knihy, ve kterých jsou lidé i jejich vztahy černobílé, tedy dokonalí indiáni a perfidní a zákeřní běloši. Už v mládí jsem tuhle knihu chápal jako střet civilizací.

To, co mě překvapilo, bylo ono vědomé rozhodnutí, kdy se Tokaíto se svojí částí kmene rozhodne pro odchod do Kanady, ale s tím, že se přizpůsobí civilizaci a začnou chovat "strakaté" bizony (tohle mě v mládí fascinovalo, kdykoliv někde vidím krávy, vybaví se mi tohle označení) a pěstovat obilí (ano, něco jako kukuřice). Ale jako svobodní lidé a na vlastní půdě jako důsledek vědomého a svobodného rozhodnutí a aktivní nalezení východiska ze situace, kdy si mohli vybrat mezi "dotovaným" nicneděláním v rezervaci a vzpomínáním na "lepší" a "slavné" časy. Kniha je samozřejmě psaná pro mládež, ale není ani manipulativní, ani jednoznačně zaměřená. Zaujalo mě i ono utkání v pozemním hokeji (nebo to byl ve skutečnosti lacross, který je pokládán za indiánský sport?), který ale posloužil k odvedení pozornosti vojáků.

Kvalita knihy je dána asi i tím, že autorka toho na rozdíl od jiných spisovatelů o Indiánech věděla hodně - její zaměření na starověké Řecko a severoamerické Indiány na Humboltově univerzitě i mimo ní je víc než pozoruhodné. A vlastně pozoruhodný byl i její celý život a kariera. A to přes její členství v SED a fakt, že by ji bylo možné pokládat za "člověka" východoněmeckého režimu. Nakonec její postupné vystřízlivění po maďarských událostech je toho více než jasným důkazem, stejně jako v případě jejího manžela.

Kniha rozhodně stojí za přečtení, je akční a dramatická. Na druhou stranu právě to, co jsem psal na začátku, kromě oné prvoplánové atraktivnosti vás autorka přiměje k přemýšlení o věcech z jiných úhlů pohledu. A rozhodně ne tendenčně.

A právě stejně jako je kniha dodnes dobrá, tak všechny varuji před byť jen nápadem shlédnout stejnojmenný východoněmecký "western", které se podstatě knihy nepřiblížil ani náhodou.

Heralt
13.01.2021

Letošní rok byl zajímavý tím, že přes pandémii se situace Dakotů a jejich postoje nezměnily...
V Jižní Dakotě zablokovaly přístupy k jejich rezervaci a postavily se na odpor místní guvernérce, která je chtěla k federálnímu soudu a to, že se rozhodli izolovat se od ostatních
(důvodem byla ochrana starších příslušníků před nákazou)..obdobně postupovali i jiné indiánské komunity (Navahové, Blackfoote, Apači..atd)..Co slouží k pochvale je jejich vědomí, že bez kontinuity paměti nezbývá nic...jen rozpuštění ve velkém kotlíku, který nemá svojí pamět..


Štítky knihy

Indiáni dobrodružství pro mládež

Autorovy další knížky

Elisabeth Charlotte Henrich
německá, 1901 - 1979
1986  88%Harka
1971  84%Synové velké medvědice
1988  81%Mladý náčelník
1989  87%Cez Missouri
1987  84%Cesta do vyhnanstva

Kniha Synové velké medvědice je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce43x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x