Zrcadlová říše

Zrcadlová říše https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400598/bmid_zrcadlova-rise-Stl-400598.jpg 4 18 7

Světoborci série

1. díl

Temná hvězda, zvěstovatel bědných zítřků, stoupá na obloze a zdá se, že je jen otázkou času, než bude celý svět pohlcen v kataklyzmatu zkázy a utrpení. Zatímco se svět připravuje na válku, útrapami stižená dívka jen tak tak unikne smrti a otroctví, aby objevila svou vlastní krvavou minulost... V lesní říši, chráněné masožravými rostlinami a pohybujícími se stromy, se musí moci chopit nedobrovolný vládce, aby spojil kmeny a navrátil zemi její dávno zašlou slávu. A ve zdánlivě všemocné říši je bitvami zocelená generálka postavena před svůj dosud nejtěžší, nepochopitelný úkol - vybít vyhladovělé a bezmocné otroky, a stát se tak někým, koho nenávidí ze všeho nejvíc. Každý čin má své následky a každá tragédie kořeny. Svět a dávné jistoty se začínají hroutit a nikdo již nebude jako dřív...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

The Mirror Empire , 2014


více info...

Přidat komentář

Knihomlok2015
03.04.2021 4 z 5

Hodně těžké čtení, ale za všechnu tu námahu rozhodně stojí.

Kakiko
10.01.2018 5 z 5

Většinou čtu knihy dlouho, protože nejsem tak rychlý čtenář, ale taky protože jen málokterá kniha mě dokáže tak pohltit a strhnout. Téhle se to podařilo.
Ano, není to jednoduché čtení, autorka vás hodí do svého propracovaného a složitého světa a vy se buď potopíte, nebo začnete plavat.
Právě ta propracovanost a originalita mě zaujala. Nebaví mě číst jednoduše napsané knihy, s jednoduchou zápletkou a jednoduchými charaktery. Světoborci naštěstí nenesou ani jedno z toho. Pokud jste tedy člověk, který hledá něco nového a složitějšího, tohle je něco pro vás.
Jedinou výtku mám k překladu (nevím, jak je to v originálu), v němž se často opakovala vlastní jména hrdinů, což není zrovna moc profesionální. A ještě mě štve, že není další díl. V angličtině bych to totiž četla tak půl roku. :D


trudoš
11.11.2017 3 z 5

Ne právě jednoduché vyprávění, nekompromisní a surové, asi jako samuraj bez ranního šálku čaje. Ta symbolika kultury vycházejícího slunce je cílená, protože autorka se jí hodně nechala inspirovat, a to jak kulturně-politickým zázemím, tak koncepcí akčních sekvencí, které se z poklidné atmosféry znenadání proměňují na krvavou řež, aby vzápětí přešly ke komplikovaným disputacím o morálce a cti. Trochu otravné je feministické ladění příběhu, kdy valná většina hrdinů jsou holky v té či oné podobě. Taky zamrzel otevřený konec, který utíná zápletku prakticky v tom nejnapínavějším. Dějově jinak poměrně spletité, Kameron Hurley těch pět set stran využila se vším všudy a čtenáři nedává vůbec nic zadarmo. Jedna intrika střídá druhou a v množství postav je občas zatěžko si udržet pořádek i smysl. To celé ve vznosně poetické stylistice, jež v mém případě však nebyla právě výhrou. Nové výrazy jsou fajn, ale když člověk musí i za polovinou románu nadále uvažovat, co znamená co, není to úplně dobře.

milunka21
29.08.2017 5 z 5

Naprosto skvělá. Nejdřív jsem se kvůli všem názvům měla problém začíst, ale popisky vzadu moc pomohly a pak už to byla jízda. Těším se na další díl. :-)

Nikolaoss
07.03.2017 4 z 5

Poměrně složité čtení, ale kdo si dodá odvahu a prokouše se komplikovaností prvních kapitol, dostane zajímavý příběh, originální svět a knihu, na jakou dlouho nezapomene :)

myriad6533
08.02.2017 3 z 5

Hodně dlouho jsem přemýšlela, jak knihu hodnotit, protože z ní mám velmi rozporuplné pocity, které pramení z toho, že se mi líbil nápad, ale ne provedení. Kniha mě totiž vůbec nebavila.
"Zrcadlová říše" na mě působí jako jeden velký experiment.
Kameron Hurley se věnuje problematice genderu, sexuality a sexuální orientace, feminismu a souhlasu s nakládáním s vlastním tělem, a v téhle oblasti zdařile nastavuje zrcadlo našemu světu. Po téhle stránce se mi kniha líbila, a kéž by takových bylo víc.
Fantasy kulisy jsou velmi originální (jako někdo, kdo čte fantasy jen rekreačně, bych řekla i "extrémní"), a čtenář musí velmi rychle a "za pochodu" vstřebat velké množství názvů, hodností a jmen, a zorientovat se v prostředí. Přiznám se, že dost dlouho jsem byla v lese.
Můj problém se "Zrcadlovou říší" tkví v tom, že se autorka snažila kromě společenských předsudků zbourat i pravidla vypravování příběhů o hrdinech, což bych jindy vítala, ale v už tak složitém světě jsem to prostě nezvládala - a řekla bych, že to nezvládla ani autorka. Příběh dlouho postrádal smysl, některé kapitoly byly plné divné vaty, a postavy, i když zajímavé, se tak nějak plácaly odnikud nikam, a já jsem se musela ke čtení vyloženě nutit. Na konec většina dějových linií začala dávat smysl, ale tou dobou už jsem byla tak unuděná, že mi to bylo skoro jedno.

Flying-bird
29.12.2016 5 z 5

Procentuální hodnocení: 90%
---
Ještě před začátkem čtení pravděpodobně většinu lidí vyděsí seznam jmen a pojmů na posledních stránkách knihy, ale já osobně neměl po čase problémy zapamatovat si je. Na druhou stranu musím uznat, že prvních pár stran je vážně chaos. Děj jako takový by však rozhodně nebyl nesrozumitelný, kdyby v něm autorka popsala aspoň některé zákonitosti svého světa, což ale ve většině případů neudělala. Z toho důvodu jsem byl odkázán na již zmíněný slovníček pojmů a musel se do něj koukat i pětkrát na jedné stránce. Najednou se v textu objeví tři slova začínající velkým písmenem a člověk si zprvu sám od sebe jen těžko uvědomí, že například Ora je titul. Tenhle problém každopádně po čase ustoupil do pozadí, přestože každou novou kapitolu vyprávěla nová postava, a proto jsem si musel v hlavě postupně vytvořit místo pro další a další jména.
Další menší potíž mám s překladem, kde se nezřídka objevovaly chyby stylistického rázu (nesmyslné opakování jmen ve větách pořád dokola, ačkoliv šlo na mnoha místech použít neurčitý podmět) a pravopisné (zejména i/y v minulých časech sloves, si místo jsi). Na druhou stranu se ale dá říct, že se v knížce nenašly téměř žádné vyloženě nudné pasáže a zvlášť ke konci děj výrazně gradoval, takže se na další díl moc těším. :) Svět Hurleyové je navíc v mnoha ohledech velmi originální, čehož si cením. Tato atypičnost však bohužel nemusí úplně každému vyhovovat, protože se mimo jiné dotýká témat, na kterých se v dnešní době lidé příliš neshodnou. Snad všechny postavy jsou totiž bisexuální, společnost matriarchální a mužské postavy často ne úplně schopné jednat logicky a smysluplným způsobem, i když se ve výsledku řadily mezi mé oblíbence.

Autorovy knížky

2016  76%Zrcadlová říše

Kniha Zrcadlová říše je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Knihotéce21x
Chystám se číst39x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x