Světlo vyhasnutí

Světlo vyhasnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152781/svetlo-vyhasnuti.jpg 5 5 3

Profesor korejské literatury na Soulské státní univerzitě O Se-jong (nar. 1942) se ve své básnické tvorbě snaží harmonicky skloubit modernitu s dálnovýchodní kulturní tradicí. Živě se zajímá o západní kulturu a současně bytostně inklinuje k zenovému buddhismu. V jeho díle je patrný kritický vztah k civilizaci, děs z odcizení současného člověka a touha po znovunalezení jednoty bytí. Jeho poezie vyšla též v překladu do několika cizích jazyků. Sbírku Světlo vyhasnutí, jejíž název lze přeložit též jako Světlo nirvány, tvoří šedesát básní, z nichž každá je svého druhu kontemplací na téma bytí člověka v přírodě a ve vesmíru. Z korejštiny přeložila a předmluvu a poznámky napsala Ivana Gruberová.... celý text

Poezie
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Čongmjorui pulpit , 2001


více info...

Přidat komentář

drakamena
18.09.2022 5 z 5

Nádherné básně a navíc skvěle, nerušivě přeložené a přebásněné. Ačkoli jsou to básně ze současnosti, svojí lyričností na mě působily jako poezie dávných staletí, žádné vulgarismy, žádná moderní hrubost.

Butterfly418
29.10.2019

Už samotný název této básnické sbírky navozuje pocit autorovy schopnosti hlubokého vcítění se. Mezi motivy této poezie patří plynutí času a jeho uvědomění, rozjímání nad lidskou duší ale třeba i vztah k přírodním krásám, pochopitelně však nechybí ani prvky našeho každodenního moderního světa. Člověk se ale přesto cítí spíše jako uvržený do nějakého klidného prostředí jako je les či chrám, kde mu postarší a již notně zkušený autor vypráví o svých myšlenkách. A že to jsou věru hodnotné myšlenky, o tom není důvod pochybovat.


Kakarinka
09.03.2013 5 z 5

Líbí se mi tento styl básní, moderně psané, ale i s prvky klasické korejské poezie.

Štítky knihy

korejská literatura

Autorovy knížky

O Se-jöng
jihokorejská, 1942
2008  96%Světlo vyhasnutí

Kniha Světlo vyhasnutí je v

Přečtených9x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
dalších seznamech1x