Svetadiel pod Himalájami

Svetadiel pod Himalájami https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458737/svetadiel-pod-himalajami-arx-458737.jpg 4 31 4

Ďalší cestopis populárnej a obľúbenej autorskej dvojice tentoraz z cesty Pakistanom, Indiou, Kašmírom a Nepálom.

Přidat komentář

vvikingg
18.12.2022 2 z 5

asi zatím nejslabší cestopis co jsem od H+Z četl, že by normalizace utahovala šrouby. Zmínky o sovětských inženýrech a pomoci v Indii, vykořisťování Brity, rádží atd. Utkvělo mě v paměti zmínka o Karáčí v Pakistánu, které prohlásili autoři za nejšpinavější a nejsmradlavější město světa , a to měli procestovanou Afriku..

KnihovniceVěra
03.12.2018 3 z 5

Na knize legendární cestovatelské dvojice H+Z je znát, že v době jejího vzniku byli už tak slavní a žádaní, že ji spisovatelsky odbyli, resp. místy poskládali z reportáží o svých cestách a z komentářů k článkům z místního tisku. Z dnešního pohledu je k smíchu, jak se na všechno dívají svrchu přes ten svůj vědecký světový názor, jak pohrdlivě píšou o všem americkém a o józe a jak by celou Indii nejradši převychovali v komunistickém duchu. Když si odmyslím tyhle nadbytečné kapitoly, které ohlodal čas, zbude přece jen asi půlka cestopisu, která stála za přečtení.


haki34
08.01.2018 4 z 5

úžasní cestovatelé, úžasná cesta, ale knížka se mi tentokrát četla strašně krkolomně a zdlouhavě, snad půl roku jsem ji měla rozečtenou..některé kapitoly čtivé, některé jsem měla chuť přeskočit...subjektivně jsem asi čekala více z Nepálu a světa pod Himalájemi, a ono snad furt samá Indie...náhlédli do veřejného i soukromého života, nejvíce je na cestě překvapoval úřednícký šiml ,ale...za to čtivé, za fotky, informace, za dobrodružství dávám 4*..zejména za ten Nepál a setkání s Hillarym...i když objektivně bych možná měla půl hvězdy ubrat....

tomasblazek
02.08.2017 2 z 5

Pro mne zatím nejhorší z H+Z knih. Vadil mi ten povýšenecký přístup k popisovanému, ve stylu "my vyslanci socialistického Československa jsem vám sem přišli vysvětlit, jak máte žít...." Čtivé, ano, jako všechny knihy této slavné a mnou jinak milované dvojice. Málo o zemi, více o cestovatelích. Pro mne velké zklamání. Asi jsem si měl přečíst tu knihu v dětství.

Štítky knihy

Indie Zikmund a Hanzelka, cestovatelé

Autoři knihy

Jiří Hanzelka
česká, 1920 - 2003
Miroslav Zikmund
česká, 1919 - 2021