Svět Arabů

Svět Arabů https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183601/bmid_svet-arabu-655f49a05aeba.jpg 2 4 2

Publikace Svět Arabů je prvním pokusem v naší odborné literatuře sledovat problémy, které v současnosti hýbají arabským světem, více zevnitř, než bylo až doposud běžné, a přiblížit našemu čtenáři, jak se Arabové dívají nejen sami na sebe, ale i na různé otázky celosvětového i regionálního charakteru. Na rozdíl od jiných našich prací, zabývajících se arabským nebo islámským světem spíše z hlediska politického vývoje, kladou autoři zvýšený důraz na hledání kořenů a příčin složité situace a krize v arabském světě, na myšlenkové proudy a ideologické postoje vyvěrající ze střetu mezi starým a novým. Odpověď hledají v analýze předkoloniální i koloniální historie, z nichž obou vyrůstá dnešní arabský svět. Jeho různé podoby tvoří pak podstatnou část publikace.... celý text

Přidat komentář

Skallarix
09.05.2019 1 z 5

První, co vás napadne po přečtení této knihy je slovo "tendenční". Silně politicky ovlivněné dílko, které vás skrze závoj oné tehdejší socialistické ideologie seznamuje se světem Arabů. Tento svět ale za třicet let prošel velikou změnou - a rozhodně ne k lepšímu. Autoři se nás také snaží stručně seznámit s historií islámu, která je zde až tragikomicky vykreslena, ve které pohádkově vyprávějí "až na výjimky" o nenásilném šíření, činy válečného šíření (šíření islámu mečem) buď bagatelizují, nebo raději vůbec nezmiňují... Skrze nespočet kapitol a kapitolek neustále také poukazují na to, jak musejí nebozí Arabové nalézt v sobě to bratrství, nehledě na příslušnost ke státu, ve kterém žijí (nejlépe nacionálně a především přes islám, který je skvělým nástrojem, který je pojí), zanechat bratrovražedných válek, neboť jsou jedním národem, a postavit se uzurpátorům ze západu a agresorům z Izraele. Tak snad mají páni filozofové radost, že se jim jejich sen splnil.

Můžeme tedy tuto knihu brát v rámci mezí jen jako výlet do minulosti nejen orientálního světa, ale i našeho, díky oné zaujatosti.

Adelajda_4
03.12.2013 2 z 5

Knihu jsem četla ke zkoušce a musím se přiznat, že se vůbec nečetla lehce, hodně tendenčně ovlivněná záležitost....


Štítky knihy

Arabové

Autoři knihy

Zdeněk Müller
česká, 1947
Miloš Mendel
česká, 1952

Kniha Svět Arabů je v

Přečtených5x
Knihotéce4x