(Švejk) afghánským veteránem

(Švejk) afghánským veteránem https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448122/bmid_svejk-afghanskym-veteranem-4TT-448122.jpg 5 14 7

Tenhle Švejk je o současném českém chlapíkovi, který se umí navzdory postižení chovat jako chlap, ale je také o ženách, protože Švejkova pečovatelka Eržika toho o světě ví stejně tolik a se svým zaměstnavatelem si dovede poradit lépe než paní Müllerová. Je to vyprávění o nás, Češích a Češkách. Svět vnuka slavné literární postavy je zalidněn postavami smyšlenými i skutečnými, osobami s pozměněnými jmény, které možná poznáte i podle řeči. O humorné historky, hlášky, anekdoty a nekorektní mystifikace zde rozhodně nouze není. Současný Josef Švejk je celoživotní vozíčkář, ovšem nezdolný. Dovede si poradit v každé situaci. I když je člověkem pevných zásad, nerozpakuje se tvořivě nakládat s absurdními předpisy či zákony. Naši současnost tedy ironicky nejen glosuje, ale doslova spoluvytváří, a na rozdíl od svého dědečka bývá k ženám galantní.... celý text

Přidat komentář

Domanovak
14.02.2023 4 z 5

Zajímavý humor, čtivé, nechybí ani lidský rozměr postav, možná by bez vazby na Švejka a jeho příběhy nakonec vyznělo lépe?

VáclaV111
09.07.2021 5 z 5

Úsměvná knížka. Nenudil jsem se. Švejk to sice není, ale dokáže dnešní dobu zajímavě glosovat! Jen by mě zajímalo skutečné jméno autora.


Navarro
05.05.2021 4 z 5

Dobrá práce, příjemné počtení.

lombriz
04.11.2020 5 z 5

Výborná zábava a dobré nápady, Taky si člověk uvědomí, že i ten kdo sedí na vozíčku má stejně naplněný život jako ten kdo chodí.

Breitner
31.10.2020 4 z 5

Autor „objevil“ vnuka slavného Josefa Švejka, který žije v současné atmosféře života, o století později než jeho děda. Myšlení i reakce má podobné jako děda i když zasazené do jiných geopolitických, sociálních, technicko-vědeckých změn a hlavně do změn ve vývoji hovorového jazyka, aniž by ona mluva ztratila dřívější vtip, sarkasmus, srovnávání i vyumělkovanou pokoru. Má stejné sociální cítění a nespravedlnost cítí stejně jako děda. Starou babku sveze zadarmo (jako řidič taxíku) a arogantního pasažéra „vezme na hůl“ a to se slušností a humorem jemu vlastním. Autority dokáže svými slovy, vymyšlenými argumenty a přirovnáními odzbrojit a dosáhnout nakonec svého. Disputace se štamgasty v jeho dvou oblíbených hospodách vede typicky „švejkovsky“ a to většinou o tématech známých čtenářům ze sdělovacích prostředků i běžného života.
Vadou na kráse se mi však zdá volba titulu, pravděpodobně vycházejícího z krátké episody na konci knihy, kdy se Švejk-vnuk, ve snaze domoci se lepšího lékařského ošetření, vydává za afgánského veterána.
Čtenář se pobaví a dokonce se mnohdy může cítit přímým účastníkem fiktivních příběhů. Já tedy ano! Přeji autorovi invenci k pokračování, námětů je „hafo“! Breitner

alzbeta1265
19.10.2020 4 z 5

Prijemne a vtipne pocteni :) Hezky pohled na cloveka, jez resi handicap s nadhledem

kibic
19.10.2020 5 z 5

Konečně dobrý humoristický román! Jenom nechápu, proč je tu kniha v záhlaví charakterizována jako "eseje". To je nějaká další švejkovina?