Švéd

Švéd https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224342/bmid_sved-224342.jpg 4 58 19

Agent Erns Grip série

1. díl >

Jak spolu souvisí thajská vlna tsunami, střílení v americké Topece a mezinárodní boj proti terorismu? Román Švéd přináší napínavé čtení, které se na pozadí rychlé akce dotýká i zásadních mravních otázek naší doby, jako třeba: Jak v globálním světě zachovat bezpečí? Kam až lze ve snaze ubránit se možným hrozbám zajít? Je obhajitelný zločin ve jménu záchrany jiného lidského života? Děj se odehrává na různých místech naší planety, od Thajska přes New York či Kansan až po malý ostrůvek v Indickém oceánu, kde v rozpálené cele v tajném vězení leží zmučená lidská troska. Robert Karjel je profesionální voják, jako jediný Švéd prošel výcvikem u amerických mariňáků a jako pilot válečného vrtulníku se účastnil i mise v Afghanistánu. Jeho překvapivě vyzrálá prvotina vyvolala loni na Frankfurtském knižním veletrhu senzaci a prali se o ni nakladatelé z celého světa. České vydání bude jedním z prvních!... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Plus
Originální název:

De redan döda , 2010


více info...

Přidat komentář

Marek.Sc
03.02.2022 4 z 5

Keď bývalý šéf tajnej švédskej služby vyšle svojho ex-zamestnanca ako poradcu do Spojených štátov, neveští to nič dobré. Ernst Grip má zistiť totožnosť väzňa, ktorého držia v cele na malom ostrove v Indickom oceáne. Naozaj, ako súvisí krádež umeleckých diel, nešťastie, čo spoji preživších po thajskej vlne cunami a brutálna streľba v jednom americkom meste? Všetky udalosti sa nakoniec spoja do jedného prekvapujúceho záveru. A naozaj , rozuzlenie, ktoré už čakáte na posledných stranách nepríde. Príde naozaj až v poslednom odstavci, po ktorom čitateľ spätne pochopí sled udalosti a vzťahy jednotlivých postáv. Kniha sa na môj vkus rozbiehala trochu pomalšie, ale po jednej tretine naberie výborný spád. Nedá sa v knihe so všetkým súhlasiť, ale morálne otázky sú stále vystupujúce a ťarcha zodpovednosti za činy hlavného hrdinu, je prítomná v celom deji. Či sa stotožníte s jeho rozporuplnou postavou, je len na vás. Zápletka je naozaj originálna, aj keď miestami som mal pocit, že už niečo podobné tu bolo. Napriek tomu, kniha sľubuje výborný a napínavý čitateľský zážitok.

janina66
26.11.2019 2 z 5

Tak začátek super. Čekala jsem co přijde napínavého a ono nic. Jen nuda. Knihu jsem bohužel nedočetla.


Clint
24.08.2019 5 z 5

Sice se v knize objevilo několik věcných a logických nedostatků, zřejmě aby příběh fičel a gradoval, ale hodnocení knihy to u mne nesnížilo. Od prvního otevření knihy jsem po 38 hodinách dočetl do finále. Za mě povedená knížka.

sedan
22.02.2018

Ano bylo to neobvyklé a určitě na míle vzdálené od např. F. Forsytha, ale mělo to svůj nápad i atmosféru. Na prvotinu (knihy v ČR) to bylo neotřelé a řekl bych že v kategorii špionážní román i zdařilé dílko. Vyprávění v různých rovinách a časových obdobích začne trochu dávat smysl až později. Nicméně je to kniha, která ne úplně navádí a pomáhá čtenáři, ale je to spíše vhled do "světa za zrcadlem" kde nic není jak vypadá, nebo se tváří, že vypadá.

sporran
28.07.2017 3 z 5

Kniha není zcela můj žánr, ale neměla jsem v tu chvíli nic na čtení. Je to velmi čtivá kniha se špionážní zápletkou. Hodně neobvyklou a zvláštním koncem... Možná trochu zbytečným.

trudoš
25.11.2016 2 z 5

Jak mě chytil začátek, kdy jsem společně s hlavní postavou lítal v souvislostech a připravoval se na bůhvíjaký komplot, o sto stran později jsem se už začal nudit. A když se ukázalo, že hrdina teprve ve svých třiceti zjistí, že je na chlapy, nějak mě to už přestalo bavit úplně. Ať si každý kouká po čím chce zadku, ale od super agenta s dlouholetou praxí bych čekal trochu předčasnější určení vlastních priorit.
Pravdou ale je, že Robert Karjel dokáže dát svému vyprávění švih, bohužel pro mě to nedokázal zúročit ve smysluplné zápletce. Pročež jsem se průběžně ztrácel v jednotlivých motivacích, nemluvě o umělých zvratech, kdy pro mě byla nutnost se vrátit o stránku dvě, aby mi opožděně docvaklo co a jak. A pak znovu a znovu, až do úplného konce. Děj se tak motá kolem krádeží uměleckých děl, nebezpečím prozrazení identit vládních špiónů a problematice morálně neobhajitelných mučících praktik. Ovšem že by autor využil nabízený potenciál alespoň jednoho z motivů, to nemohu říci.

jezek693
26.06.2016 5 z 5

Kniha se mi líbila. Asi nejvíc se mi líbil konec

Dymond
08.05.2016 1 z 5

přečetla jsem pul knihy a nějak jsem se k tomu nedokázala vrátit... nezaujalo mě to

cetriolo
01.02.2016 3 z 5

No docela zklamání... Četlo se to pěkně, ale v podstatě se nic moc nedělo a po dočtení knihy byla moje první myšlenka "a to je jako všechno??"

knihomol 61
10.02.2015

Kniha mě zklamala,jsem už zvyklá na ledacos,ale tento zmatek mě vysloveně otrávil,knihu jsem odložila a nedočetla .Mohla z toho být pěkná knížka,protože těch několik příběhů,kdyby bylo poskládáno jiným způsobem...? Je vidět,že je to spisovatelova prvotina a jestli pracuje na druhé knize,ať se více snaží,jinak jeho čtenářem nebudu!

Petrasuvicka
06.02.2015 3 z 5

Ze začátku mi trvalo, než jsem si zvykla na autorův styl, ale i tak mi některé části připadaly zmatené, pasáže v Thajsku a vůbec z roku 2005 mě nudily a celkově mi román přišel příliš chaotický. Všichni se chovali divně, ke konci už dost předvídatelné.

gossipavlina
30.01.2015 3 z 5

Zajímavé prostředí, jinak průměrný thriller. Tak snad je Robert Karjel lepší pilot a voják než spisovatel.

zoew
23.01.2015 4 z 5

Překvapivě dobré, začátek pomalejší, napětí jen nepatrné, ale zhruba od poloviny knížky příběh graduje, zaplétá se a zase rozplétá, kdo je tady vlastně zločinec? kdo štvanec a kdo oběť? Napětí se stupňuje ........ rozhodně jsem se nenudila a těšila jsem se na chvíle, kdy už zase budu moct číst dál.

Peter.Melon
20.01.2015 5 z 5

Celkem dobrý thriller.Docela splnil mé očekávání.Je tu napětí i akce!

Hella
04.01.2015 4 z 5

Nečekaně dobré. První kapitola mě sice málem odradila, ale zbytek knihy to více než vynahradil.

ivousekk
26.12.2014 4 z 5

Zacatek mi prisel pomaly a nezazivny, musela jsem se jim prokousavat a porad cekala, kdy se to rozjede. Asi pred pulkou to konecne zacalo nabirat spad, dilky mozaiky zacaly postupne zapadat, az to bylo tak napinave, ze jsem se nemohla odtrhnout. Knizka nabizi zajimavy pohled do zakulisi tajnych sluzeb a ukazuje, jak desive dokazi byt a jak taky muze vypadat hon na teroristy. Asi je lepsi nevedet.. nebo ano?

obika
20.12.2014 4 z 5

Už dlouho u nás nevyšel tak originální a napínavý příběh. Karjel se v knize naváží do amerického systému fungování tajných služeb i do drastických metod výslechů, v jeho příběhu nic není tak, jak se zprvu zdá, a každý hraje svou vlastní hru. Čtivý, napínavý, perfektně propracovaný, jedinečný příběh, který vás dostane.

Maragad
16.12.2014 5 z 5

Švéd je pobuřující dílo napsané velmi poutavým stylem, knihu prostě nelze odložit, dokud nezjistíte, jak to vše dopadlo a i poté si ji ještě dlouhou dobu nosíte s sebou v hlavě a dumáte nad ní. Robert Karjel ťal do živého. Pro moderní zhýčkanou společnost je nepředstavitelné, že by zacházení s vězni bylo takto zpátečnické a „barbarské“. Vždyť jen trest smrti a povolení eutanazie vyvolalo řadu debat a hlavně nevole, a poté si přijde Robert Karjel a předhodí světu Švéda. Jsou to fakta nebo fikce?

JanaDor
19.11.2014 4 z 5

Velmi dobře promyšlený příběh, dělá z této knihy super počtení. Přes pomalý rozjezd mě zápletka vtáhla do děje a já byla zvědavá jak to vše skončí. Jediné co mi trochu chybělo, bylo avizované napětí. Čekala jsem větší pnutí, ale myslím, že to bylo díky anotaci. Ano, ta má prodat knihu, ale přeci by jen neměla mít velké oči. Jinak chválím. Kniha mě také vedla k zamyšlení. Možnost, že uvedené formy vyslýchání jsou skutečné, mě celkem deptaly. Ne proto, že by si to ti zločinci nezasloužili. Ale proto, že systém chce za jakoukoli cenu viníka a je jim jedno jestli je to pravda nebo ne. Mají na koho ukázat prstem a nezajímá je, jakým způsobem bylo doznání vyřčeno. Přiznání bylo třeba jen proto, aby domnělý viník měl už pokoj od mučení a mohl v klidu zemřít.

Štítky knihy

terorismus špionáž

Autorovy další knížky

Robert Karjel
švédská, 1965
2014  78%Švéd
2017  80%Africká mise

Kniha Švéd je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce79x
Chystám se číst18x