Africká mise

Africká mise https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349015/bmid_africka-mise-x3N-349015.jpg 4 18 3

Agent Erns Grip série

< 2. díl

Na střelnici v džibutském hlavním městě je zastřelen švédský poručík. Přímo v Africe má jeho smrt vyšetřit agent švédské tajné služby Ernst Grip. Cítí, že mu o průběhu události všichni lžou. Mezitím o kus dál v Adenském zálivu somálští piráti přepadnou luxusní jachtu a unesou švédskou rodinu. Aby Grip oba případy objasnil, nezbývá mu než využít nestandardních prostředků a postupů. Jakou roli ale hraje zákon a morálka, když jde o lidské životy?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Plus
Originální název:

Efter monsunen , 2016


více info...

Přidat komentář

evik_svistik
16.12.2020 4 z 5

Docela fajn četba, vybráno kvůli čtenářské výzvě, takže jsem neměla moc velká očekávání, ale ono to nebylo vůbec špatné. Sice ne TOP, ale i tak můžu říct, že za přečtení to stojí.

soukroma
01.09.2020 4 z 5

Zpočátku se mi celý příběh vyšetřování zastřeleného švédského důstojníka na střelnici v Džibuti moc líbil - vyslaný vyšetřující policista Grip mi připomínal Reachera (v době jeho působení u vojenské policie). I paralelní zápletka s únosem jachty piráty poblíž byla děsivě dobrá. Ale postupně mi připadalo, že Grip je nerozhodný, nedokáže se orientovat, střílí naslepo a celé vyústění podle toho taky vypadalo - neuvěřitelně mizerně (nemluvě o nezvládnutí - na autorově straně - jakékoli emoční stránky věci, zejména do oči bijící nulová reakce na smrt dítěte, u všech zúčastněných).
Celkově to bylo moc roztahané, nemělo to pro tohle téma potřebný švih. A hlavně, postavy tedy rozhodně nejsou černobílé, ale ne zrovna v tom pozitivním smyslu: správní hoši se ukážou být lumpové minimálně zlodějského kalibru, zloduši jsou současně oběti (a dokonce správňáci - hrající na dvě strany, byť to ani vzdáleně z podstaty prostě nemohlo takhle fungovat). Takže slibovaná přesvědčivost z výkřiků na obálce se - dle mého - tedy rozhodně nekoná.
O tajných službách to až tak nebylo, zato o situaci v Africkém rohu na konkrétních příkladech si lze udělat docela dobrou představu. Přestože tam měly slovo i francouzské a americké síly, švédská hlavní linka tomu dala zase jiný rámec.
Počáteční nadšení se smrsklo na 75%, i tak dost slušných mezi konkurencí.


albert19
29.12.2017 3 z 5

Není špatná, ale pro mě dost zápletkově náročná. Mohl bych si na tento žánr ze zmíněného prostředí zvyknout, ale?

Štítky knihy

Afrika špionáž piráti dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Robert Karjel
švédská, 1965
2014  78%Švéd
2017  80%Africká mise

Kniha Africká mise je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce82x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x