Svatá temnota Poslední dny gulagu

Svatá temnota Poslední dny gulagu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501334/bmid_svata-temnota-Te9-501334.png 4 3 2

Sovětský svaz se před okolním světem pyšnil perestrojkou a glasností, ale za ploty gulagů byli stále vězněni lidé za své názory. Kniha Svatá temnota. Poslední dny gulagu je založená na faktech, osobních prožitcích autora, který byl od roku 1984 vězněn v internačním táboře v Mordvinsku, kam byl poslán za protisovětskou činnost. Ačkoliv jde o téma závažné a strastiplné, Levan Berdzenišvili popisuje léta strávená v gulagu jako nejkrásnější ve svém životě. „Kde jinde jsem se mohl potkat se všemi těmi muži, tak pečlivě shromážděnými KGB?“ klade si řečnickou otázku, na níž si současně sám ve svém textu odpovídá. V jednotlivých kapitolách vytváří galerii portrétů spoluvězňů - Gruzínů, Ukrajinců, Rusů, Arménů, Estonců a dalších reprezentantů žaláře národů, občanů všech společenských vrstev, převážně však intelektuálů. Osazenstvo gulagu za časů Andropova, Černěnka a Gorbačova čtenáře této knihy zasáhne. Vězňové si recitují řecky Iliadu, umějí dohromady desítky jazyků, vynalézají, hladoví, nuceně pracují. O ruském medvědovi vědí mnohem více, než si umíme představit. Tam venku běží perestrojka a glasnosť, ale gulagu se to netýká. Navzdory nepřízni osudu ale Berdzenišvili píše svůj příběh s humorem, ironií a optimismem. Vznikl tak živý obraz sovětské společnosti, která se těsně před vlastním zhroucením proměnila v obrovské absurdní divadlo.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Pulchra
Originální název:

წმინდა წყვდიადი , 2013


více info...

Přidat komentář

lapagerie
20.10.2023 3 z 5

Čekala jsem trochu něco jiného. Spíš vyprávění o tom, jaký byl každodenní život v gulagu, podaný formou vzpomínek na spoluvězně a jejich osudy. Ale v kapitolách, věnovaných jednotlivým "kolegům" se filosofuje, rozebírají životní postoje, debatuje nad gruzínskou a arménskou literaturou. Pro mě to bylo těžko čitelné. Nakonec jsem některé kapitoly i přeskočila.

bejan
25.09.2022 5 z 5

Pro každého čtenáře se zájmem o ruskou lágrovou literaturu bude Berdzenišviliho kniha vzpomínek překvapením. Není to kniha smutku, ale kniha radosti. Zní to sice neuvěřitelně, ale je to tak. S gruzínskou láskou ke vzdělání a schopností vyprávět příběhy autor popisuje sovětskou realitu (zdaleka nejen vězeňskou) a sovětské myšlení, které bohužel z ruské společnosti nevymizelo ani dnes. A tragické důsledky vidíme. Ovšem tragičnost v této knize nečekejte, autorovým programem je nejspíš to, že smutek a bolest nechce dál šířit, protože toho si národy SSSR užily víc než dost a proto hýří vtipem, ironií a vlastně i optimismem. Optimismem člověka, který zažil své.

Při čtení této knihy člověku dojde, jaká je škoda, že čeští čtenáři neznají gruzínskou, ani arménskou literaturu. Text se hemží jmény básníků a literátů a člověk ani neví v jaké encyklopedii by si je měl dohledat.

Vynikající nakladatelský počin, jen je škoda těch odbytých korektur…


Štítky knihy

gulagy političtí vězni

Autorovy knížky

Levan Berdzenišvili
gruzínská, 1953
2022  73%Svatá temnota Poslední dny gulagu

Kniha Svatá temnota Poslední dny gulagu je v

Přečtených4x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit5x