Subkultura a styl

Subkultura a styl https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122377/bmid_subkultura-a-styl-Nfr-122377.jpg 4 18 3

Autor Richard Hebdige ve své studii Subkultura a styl analyzuje výrazové prostředky a rituály subkulturních skupin – teddy boys, mods a rockerů, skinheadů a punků –, které jsou střídavě přehlíženy, odsuzovány a svatořečeny, jednou se na ně pohlíží jako na hrozbu veřejnému pořádku a jindy jako na neškodné šašky. Význam subkultury je vždy sporný a styl je prostorem, v němž se protichůdné definice střetávají s největší silou. Velkou část knihy proto zabírá popis procesu, ve kterém se ty nejbežnější předměty stávají „stylem“ subkultury. Spínací špendlík, špičatá bota, motorka, vlasy česané na patku nebo určitý druh oblečení tak nabývají symbolických rozměrů, stávají se jistým druhem stigmat, známkou dobrovolně přijatého exilu, kterým příslušník subkultury oznamuje Odmítnutí.... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , Dauphin , Volvox Globator
Originální název:

Subculture: The Meaning of Style , 2011


více info...

Přidat komentář

Dionýsos
03.04.2024 4 z 5

Kniha je zajímává, Hebdidge je charismatický a vtipný, avšak kapitoly o subkulturách, jak tu již bylo napsáno níže, píše zbytečně odborně, na to jaký lidský dojem se snaží autor vytvořit.
Já jsem v knize čerpala především z kapitoly 7., která se celá zaměřuje na styl, především se záběrem na punk, a můžu říct, že to byla konečně část knihy ze které jsem byla přímo nadšená a tak jsem byla ochotná přejít všechny ostatní kapitoly, které mě spíše ubíjely.
Jsem ráda, že jsem na tuto knihu narazila, určitě mě obohatila, ale kdybych ji neměla povinnou k projektu, zřejmě bych po ní nesáhla a už asi ani znovu nesáhnu.

ZerO
03.07.2014 3 z 5

Souhlasím, způsob psaní odpovídá akademické práci a předpokládá základní znalosti sémiotiky. I přes to však má tato kniha co nabídnout.


hystericwidow
24.06.2014 2 z 5

Poučná knížka. Pro běžného smrtelníka psána bohužel až moc akademickým stylem, takže je její čtení čirým utrpením :(

Štítky knihy

subkultury

Autorovy knížky

Richard Hebdige
britská, 1951
2012  80%Subkultura a styl

Kniha Subkultura a styl je v

Právě čtených2x
Přečtených22x
Knihotéce18x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x