Štvanci

Štvanci https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382575/mid_stvanci-t3Y-382575.jpg 4 2 2

Povídkovým souborem Štvanci zavádí autor čtenáře do pražského církevního útulku pro opuštěné děti v době 1. republiky. Chlapci, kteří přišli do útulku jako sirotci, nebo jako děti, o které se rodiče nestarají, se nemohou smířit s životem v ústavu a stále se dostávají do konfliktu s vychovatelkami - jeptiškami. Povídky jsou realistickým a otřesně sugestivním svědectvím o každodenním životě chlapců v útulku, o dětství zdeformovaném strachem a nedostatkem lásky.... celý text

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
16.03.2022 4 z 5

Moje druhé setkání s MK. Ano, smutné, ale určitě pravdivé. Již v ranném dětství být odkázán jen na Boha... , a kde je ta láska k bližnímu ?? Nic, proti disciplíně , ale když nic jiného neexistuje, jedinné pohlazení, vlídné slovo, beru pak celou tu víru jako hřích.
Ono o sirotčincích a dětských domovech se moc nemluvilo, ale měl jsem tu čest poznat osobu z dětského domova, kde byl nedostatek porozumění, lásky, kamarádství. A velmi ji to ovlivnilo v dospělosti, kdy se o sebe začala starat sama. Klobouk dolů před lidmi, kteří se dokáží poté postavit bez újmy na vlastní nohy.
Kniha je určena k zamyšlení, když chybí ty nejzákladnějších lidské city tam , kde jich je opravdu potřeba.

lepe80
20.06.2019 4 z 5

překvapivě dobré čtení, rychle to odsýpá, povídky jsou dobře vyvedené, na můj vkus "kazí" trochu dobrý dojem jen grafický doprovod.