Stručná historie času v obrazech

Stručná historie času v obrazech https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33179/bmid_strucna-historie-casu-v-obrazech-gLz-33179.jpg 5 72 7

Nové, bohatě ilustrované a doplněné vydání knihy, jež se od roku 1988, kdy vyšla poprvé, stala milníkem ve vědecké literatuře a jíž se po celém světě prodalo přes devět milionů výtisků. Profesor Stephen Hawking zde ke svému epochálnímu dílu připojuje novou předmluvu a doplňuje je o nové poznatky, stejně jako drobné korekce jako reakci na četné vědecké připomínky k původní práci, a doplňuje je o celou jednu kapitolu, v níž se věnuje především možnosti cestování časem, tedy problému, který se i díky němu v posledních letech přestěhoval z laciných sci-fi románů do badatelských sfér seriózních univerzitních pracovišť.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Illustrated A Brief History of Time , 1996


více info...

Přidat komentář

DavidGreňa
27.01.2020 5 z 5

Knihu som čítal druhý krát a len zas musím konštatovať, že je skvelá. K druhému prečítaniu tejto knihy má vlastné inšpirovala kniha Veľký plán od rovnakého autora. Laik v knihe, ako som aj ja nikdy všetko nepochopí, ale súper je to, že ani nemusí. Lebo kniha sa výborne číta a vie vám veľa vysvetliť aj bez toho,aby ste úplne všetko chápali. Predsa len kvantová teória je niekedy až mimo logického chápania. Ale aj táto teória je tu vynikajúco podaná, ako aj teórii relativity, ktorá sa dá úplne jednoducho pochopiť. Knihu určite odporúčam aj pre čitateľov z laickej verejnosti, ktorých zaujíma, ako funguje vesmír.

ufounseztratil
20.04.2018 5 z 5

Velmi zajímavá a psaná pro nezasvěcené.


roso.mak
27.03.2018 5 z 5

Jednodušeji už to nejde.

Byť vysoká akademická obec všeobecně nemá ráda popularizátory vědy (protože odborník, co nemluví složitě, přeci nemůže být odborník), zaplať (jakémukoliv bohu v jehož věříte) za ně. Ne, že bych tedy pochopila všechno, ale to už je zamrzlostí mého mozku.

LyttaNeyd
27.08.2017 5 z 5

Stručná historie času byla asi zatím teprve druhá nebo třetí kniha, kterou jsem četla o fyzice, ale myslím, že jen tak na nějakou lepší nenarazím. Sice jsem nerozuměla úplně všemu, ale z velké většiny se Hawkingovi podařilo mi (i s pomocí obrázků) vysvětlit, jak to myslí. Taky se mi líbilo, že se nijak „nenavážel“ do teologických myšlenek, a nechával prostor i pro myšlenku boha. Nejsem věřící, ale občas je mi proti srsti, když se autoři těchto knih snaží za každou cenu ohánět se vědou a dokazovat, že náboženství je hloupost.

Je to prostě kniha, která vás baví a jako bonus máte pocit, že jste pak ještě o něco chytřejší :D určitě se ji chystám si přečíst někdy znovu.

ses3
03.04.2017 4 z 5

Kniha je napsaná tak, aby každý laik pronikl do tajů fyziky a myslím si, že kdyby si tuto knihu přečetl středoškolský student, bude pro něj spoustu věcí pochopitelnější. Ale za sebe musím říct, že i když si myslím, že je to dobrá kniha, tak byla malinko zklamáním. Vzhledem k tomu, že mě fyzika provázela celým studiem, tak jsem většinu věcí znala a přišly mi tudíž nudné. A ty které jsem neznala mi zase přišly dosti složité, takže jsem si je musela někdy číst dvakrát a hlavně jsem se musela vracet k přechozím kapitolám, abych si vzpomněla, co daný termín znamená.

pegascom
16.10.2016 4 z 5

V prvom rade obdivujem Hawkinga, ze dokazal so svojim postihnutim napisat takuto prepracovanu knihu. Ide o laikom asi najdostupnejsiu ("najjednoduchsie" pisanu) knihu o vesmire.
Citanie je to ale aj tak velmi narocne a mnozstvo myslienok v knihe bolo pre mna pri prvom precitatni nepochopitelnych a bolo by pre mna nemozne ich niekomu zreprodukovat.
Kvoli tomu si ju planujem v buducnosti znova precitat. Taktiez odporucam, ak zacnete knihu citat, precitajte si ju v co najkratsom obdobi, aby ste informacie z predchadzajucich kapitol mali stale v hlave, pretoze ich budete potrebovat pri dalsom citani a pochopeni vykladu.
Urcite vas nadchne vesmir, jeho velkost a miestami budete fantazirovat - hlavne fanusikovia sci-fi literatury.

Flipper
01.06.2015 4 z 5

Hawking hrá švihácky na viacero strán. Na jednej strane má širokú verejnosť, ktorá z jeho knihy (za pomoci obrázkov) dokáže kde tu čo pochopiť, aj keď z fyziky mala dostatočné. Na druhej vedcov, ktorí si len zopakujú históriu veľkých objavov a poďakujú za propagáciu fyziky. Zapustí chrobákov do hlavy agnostikov, no hlavne neurazí kresťanov, keďže boha skloňuje o vedeckej knihe viac než je potrebné. Kým prvé kapitoly, ktoré majú uviesť čitateľa do deja možno nájsť v zložitejšej verzii hocikde inde, obdivuhodno-mysteriózne sú témy ako cestovanie časom a možnosti čiernych dier (možno aj preto, lebo sme na začiatku prečítali toľko základu fyziky, aby sme o nich mohli uvažovať). Odhliadnúc od všetkého mediálneho humbuku a životného príbehu Hawkinga je kniha zaujímavým úvodom do fyziky, kvantovej mechaniky či kozmológie.