Stromy - světová encyklopedie

Stromy - světová encyklopedie https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103299/stromy-svetova-encyklopedie-103299.gif 5 4 1

Bohatě ilustrovaný průvodce stromy celého světa, který doplňuje výstižný text vyobrazeními kůry, větví, letorostů, listů, jehličí, pupenů, květů a plodů včetně šišek či ořechů jednotlivých druhů. To vše slouží jako pomůcky při určování různých druhů dřevin. Kniha: . Uvádí úplný soubor dobře známých druhů, jako jsou buky, duby, modříny, lípy a habry z mírného pásma světa, i exotických ovocných stromů, jako je mango nebo chlebovník z tropických oblastí, ale představuje také malebné a neobvyklé dřeviny z celého světa, jejichž ekologický význam je nezastupitelný. . Přináší fascinující údaje o vývoji druhů stromů a o jejich přirozeném i člověkem ovlivněném rozšíření po celé planetě. . Nabízí více než 1400 uměleckých akvarelů a map a 300 fotografií, které vystihují pozoruhodné podrobnosti ze života dřevin a doplňují tak srozumitelné a výstižné údaje o stromech celého světa. ... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
25.04.2021 5 z 5

Výpravná kniha autorů Tonnyho Russella a Catherine Cutlerové s fotografiemi Petera Andersona a Sidney Tea.
Skvěle ilustrovaný průvodce světem stromů naší planety.
V českém překladu Heleny Kholové roku 2007 vydalo nakladatelství Fortuna Libri.
Zajímavé vyprávění o tom, jak sromy žijí , čím se liší od ostatních živých organismů. Na str.10 a 11 je uveden přehled vývoje různých forem života počínaje devonem. Jeden ze starobylých stromů (druhohory - trias-před téměř 250 miliony lety )roste ještě dnes - jinan dvoulaločný. Klasifikace ( Linné- binomické názvosloví, systematické kategorie) , fylogenetika (Darwin). Zajímavé morfologické údaje o kořenech, kmenech a kůře , listech, květech, semenech. Životní cykly, stromy a počasí, stromy a znečištění...a mnoho dalších zajímavostí o těchto nádherných bytostech.
A konečně samotný přehled rozdělený na stromy mírného a tropického pásma. Další třídění podle oddělení, u tropických stromů podle čeledí.
České a latinské názvy, vyobrazení celkového vzhledu a a rozlišovacích detailů ( někdy i fotografie), mapka rozšíření s biologickými údaji.
A nakonec tetminologický slovník a rejstřík českých a latinských názvů.
Doporučuji tuto krásnou knihu všem , kteří si bez stromů neumí naši planetu představit ...

Štítky knihy

stromy

Kniha Stromy - světová encyklopedie je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x