Strom poznání - Biologické základy lidského rozumu

Strom poznání - Biologické základy lidského rozumu https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305032/mid_strom-poznani-biologicke-zaklady-li-aad-305032.jpg 4 9 4

Jedna z hlavních myšlenek knihy souvisí s pojmy „strukturní determinismus“ a „autopoiesis“: Organismus vnímá pouze takovou realitu, která odpovídá jeho vlastní struktuře, a má tendenci tuto strukturu replikovat, utvářet sebe sama. V tomto smyslu neexistuje nic takového jako informace a vnímání nepředstavuje znázornění objektivně existující reality, ale spíše neustálou tvorbu struktury organismu. Poznání proto nereprezentuje vnější realitu, nýbrž ji konstruuje a při tom na sebe prostředí a organismus navzájem působí – určují se v procesu žití. Druhá základní myšlenka knihy pak spočívá v tom, že popsaný mechanismus se vyskytuje na mnoha úrovních života – od buňky přes mnohobuněčné organismy a společenství až k člověku, který při konstrukci světa užívá jazyk. Od svého prvního vydání v roce 1987 se kniha stala jedním ze základních děl konstruktivismu a systemické teorie a její myšlenky našly široké uplatnění zejména v sociálních vědách včetně pomáhajících profesí.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Portál
Originální název:

El árbol del conocimiento: Las bases biológicas del entendimiento humano , 1985


více info...

Přidat komentář

Kyri
07.01.2023 3 z 5

Myslím, že je dobré vědět, že je to kniha určená studentům a zájemcům o problematiku jedné z cest filosofického uchopení vědy (konkrétně konstruktivismu). Autoři zavádějí vlastní pohled na svět, takže to berou z gruntu (od buněk a definice života, až po sociální chování savců, lidí) zaváděním vlastních pojmů. Za mě je autopoieze pojem těžko zapamatovatelný a na jeho definici jsem se pro jistotu, že jsem pochopila jeho smysl, musela podívat do wiki... Shrnutí na konci kapitoly je volná obecná úvaha na dané téma, nepřišlo mi, že by se to zcela krylo s podstatným obsahem kapitoly, takže moc nepomáhá. Knížka je ukázka velmi pěkného logického myšlení, ale občas to tak nějak zahne (třeba důsledná úvaha o tom, že jde o uzavřený systém, a o odstavec dál se vysvětlí, že vlastně není tak moc uzavřený) - skoro mi přijde, že trochu zahulili.
Knížka mi dala zabrat, a přestože je zajímavá, pro mě vlastně moc nová není.

knih-o-mol
17.03.2021 5 z 5

Přestože kniha má v tiráži copyright 1984 je po desítkách let stále platná. Zde uvedený popis obsahu je trochu komplikovaný a neměl by nikoho odradit od čteni, kniha je totiž psána opravdovými pedagogy. Může ji číst i čtenář bez znalosti biologie, v jednotlivých částech knihy jsou uvedena shrnutí, takže si hlavní myšlenky částí lze snadno zopakovat, případně oživit. Uvedené myšlenky mají přesah do běžného života, nejedná se pouze o publikaci pro odborníky.
Poznámka:
nakladatelství Portál na tuto knihu v eshopu poskytuje 20% slevu (03.2021)


Shindo
21.03.2019 4 z 5

Trocha iný pohľad na biológiu. Keďže nie som biológ, nemal som názory autorov s čím porovnávať, aj tak som sa ale niečo dozvedel. Kladiem si ale otázku, do akej miery bola kniha aktuálna (až na pár upresňujúcich poznámok pod čiarou od recenzenta), keďže bola vydaná pred vyše 30 rokmi.

Jacck
25.07.2017 5 z 5

Mám tu čest ohodnotit tuto knihu jako první. Četl jsem ji už před lety (anglicky), stejně jako další knihy od Varely a Maturany a Batesona. Je to jedno ze základních děl konstruktivismu, tj. jedné z teorií lidského poznání. Podle této teorie si svou "realitu" konstruujeme ve svém vědomí. Žádná objektivní realita neexistuje. Existuje pouze sdílená realita, kterou si my lidé jako živočišný druh vytváříme v procesu jazykování (languaging) uvnitř svých mozků. Např. realita takového kapra vypadá úplně jinak, protože používá odlišný mozek a zcela jiné smyslové orgány, tj. má i zcela jiné vjemy a jeho konstrukce reality vypadá úplně jinak. Doporučeno všem zájemcům o teorii poznání (=epistemiologii)

Autoři knihy

Humberto R. Maturana
chilská, 1928 - 2021
Francisco J. Varela
chilská, 1946 - 2001

Kniha Strom poznání - Biologické základy lidského rozumu je v

Přečtených13x
Knihotéce5x
Chystám se číst16x
Chci si koupit8x