Stříbrní orli

Stříbrní orli https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93722/bmid_stribrni-orli-OiD-93722.jpg 3 4 2

Děj Stříbrných orlů se odehrává v neobyčejně krátkém časovém úseku kolem roku 1014. K ústředním motivům patří krátký životní příběh císaře Oty III., a jeho zaujetí pro nové uspořádání římského impéria.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Srebrne orly , 1949


více info...

Přidat komentář

Fefin Lišák
04.08.2013 3 z 5

Nižší hodnocení nedávám, že by kniha byla špatná. Naopak si myslím, že je napsána výtečně. Autor si musel s ní dát neuvěřitelné množství práce. Vypravěčem je nám papežův milec, kněz, z jehož církevně-morálního pohledu nese se vyprávění o roce cca. 1000, kdy císař Ota III. a papež Silvestr II. zakládali Římskou říši na křesťanských základech, tzv. Svatou Říši Římskou. Středověký fenomém. Kdy má doba ještě nádech antiky, ale jednou nohou nakročena je z doby temna ve středověk. Jde o zajímavou sondu do tehdejší politiky, fresku velikánů oné doby, dokonce i historických konsekvencí (a tak se dočkáte doby, kdy byl většinou papež exponentem pár římských rodin a než mnišství prošlo jakous takous asketickou reformou) .. naneštěstí možná příliš složitou. Plnou křesťanských podobenství, vyznání a křesťanské věrouky a morálky, kterou nerozmělnily ani trampoty baronského synáčka a jeho nešťastné lásky. Pro člověka mého vkusu parádní knížka. Ačkoli po smrti Silvestra II. v druhé třetině knihy mě jaksi pustila a dozvuky jsem dočetl spíše z povinnosti.
Ale pro ostatní?

Ačkoli .. když si uvědomím, jakou neuvěřitelnou práci si musel autor dát s nastudováním všech postav, traktátů, scholastických podobenství a historických souvislostí, navíc s přihlédnutím k poněkud vlažnějšímu konci ...

WEIL
30.10.2011 3 z 5

Zajímavý profil největších učenců doby, které lze v knize najít -- Gerberta z Aurillaku, později Silvestr II.


Autorovy knížky

Theodor Parnicki
polská, 1908 - 1988
1982  55%Stříbrní orli