Strážkyně klíčů

Strážkyně klíčů https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368222/bmid_strazkyne-klicu-1m8-368222.jpg 4 28 5

Thorgal série

< 17. díl >

V dalším díle legendární komiksové ságy se Thorgal setká s polobohyní, jež střeží přechody mezi paralelními světy, aby nedocházelo k jejich prolínání. Strážkyně už se kdysi s Thorgalem setkala a pomohla mu v nesnázích. Od té doby má pro tohoto statečného bojovníka slabost, což se pokoušejí využít zrádný netvor Nidhogg a dávný Thorgalův nepřítel Volsung z Nichoru. Ti mají v úmyslu odebrat strážkyni magický klíč, který umožňuje cestovat mezi světy, a především ozdobný pás, který zajišťuje nezranitelnost a nesmrtelnost. Jak to provedou a co s tím má Thorgal společného? Podaří se Nidhoggovi uskutečnit smělý plán? Svazek Strážkyně klíčů navazuje tím nejlepším způsobem na předchozí díly Thorgala, tvoří však uzavřený příběh.... celý text

Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

La Gardienne des clés , 1991


více info...

Přidat komentář

Atlantis
03.11.2022 4 z 5

Přemýšlím, jak ohodnotit. Pořád je to ten starý známý skvělý Thorgal. Nádherná kresba, detailní panely a tentokrát i hodně brutální scény. Ale hodnotím s odstupem asi 14 dní od přečtení a marně vzpomínám, čím by byl tenhle díl výjimečný. A nic mne nenapadá. No a ten konec? Ten je ale tak umělý, jde vidět, že autoři potřebují Thorgala na jiném místě, protože jinak by odůvodnění: "Musím jít, čus." opravdu neobstálo.

špulo
09.06.2021 5 z 5

Zistil som, že od minulého dielu mám Thorgala nečítaného vôbec. Tento rok sa mi jaksi začal niesť v znamení dobiehania vecí nedobehnutých. Tož, poďme splatiť ďalší dlh.
Strážkyně klíčů je opäť parádnym kúskom z tejto ságy. Všetkým doporučujem čítať celé toto pekne po poriadku, v poradí ako to autori vydali. Fakt si Thorgalove dobrodružstvá omnoho viac vychutnáte a budete všetkému lepšie rozumieť. Aj koncu tohto príbehu, ktorý ma trochu prekvapil. A rozcítil. A nabudil moju zvedavosť na pokračovanie...


trudoš
04.12.2019 5 z 5

Samostatné album, atmosférou připomínající můj oblíbený sedmý díl Dítě z hvězd, kdy Thorgal putuje s trpaslíkem Tjahzim kouzelnou zemí. V rámci návaznosti to vyžaduje trochu orientaci v předchozích událostech, čistě proto, aby důležité skutky doznaly své váhy. Jinak mi ale přišlo, že je to takové odpočinkové dobrodružství, ve kterém si Jean Van Hamme pouze připravuje půdu pro další trudomyslný maratón. Hezky se vysvětluje téma Thorgalova prokletí, kdy jej bohové pro jeho původ prostě nemohou nechat na pokoji, ovšem v rámci jiných dílů je znát, jak jdou události účelově dle plánu. Co by tedy normálně šlo rozehrát v komplikované drama, s tím se scénář tentokrát moc nepáře a v průběhu pár okýnek je odehráno hned několik zásadních zvratů. Jenže se nemůžu zbavit pocitu, že reakce a chování ústředních postav byla v některých momentech maličko strojená. Vlastně to celé má jen jediný účel - aby měl hrdina důvod k opuštění rodiny a všechno kolem je jen omáčka. Fantastická, ale pořád omáčka.

Ivan Kučera
01.04.2018 4 z 5

(SPOILER) Keď Egmond v r. 2017 uzavrel voľný cyklus o zemi Qaa (časťami Tanatlokove oči, Město ztraceného boha a Mezi nebem a světlem), naskytla sa otázka, či bude s báječným Thorgalom pokračovať. Našťastie, rok 2018 sa ešte ani poriadne nezačal a už na náš trh priviedol Strážkyni klíču a Sluneční meč. Strážkyně klíčů je báječná napriek tomu, že obsahuje pár zvláštnych momentov (chápem, že sa na konci Thorgal po všetkých peripetiách, ktoré naňho bohovia a osud za posledné roky zoslali, rozhodol tak, ako sa rozhodol, ale aj tak mi pripadalo divné „len tak“ odísť od manželky a dvoch maloletých detí). Našťastie to bohato kompenzuje tradične krásna kresba, príbeh plný vzrušujúcich nápadov a fakt, že album nadväzuje na možno najlepšiu knihu v rámci celej série a to na Kov, který neexistoval (u nás vyšiel ešte v 9O. rokoch ako súčasť albumu Dítě z hvězd). Thorgal sa ako dospelý opäť stretáva so starým dobrým Tjahzim, kráľom trpaslíkov Ivaldirom, hadonetopiermi a démonickým 12-chvostovým veľhadom Nidhoggom. Slzy na krajíčku. V neposlednom rade oceňujem samotnú strážkyňu, ktorá je takmer v každej scéne nahá. Aby ste tento zošit lepšie pochopili, odporúčam vám prečítať si najskôr v poradí tretí diel Nad jezerom beze dna, kde sa prvý raz vyskytla nielen ústredná strážkyňa, ale i zákerný Volsung z Nichoru.

gaspoda
24.03.2018 5 z 5

Ooooo velkéj navrat bytostí z dítěte z hvězd prostě parádička.thaziho ten had co má to divný jmeno no a taky Voslung z Nichoru tam pěkně zatopí děvčatum :) a hlavně rozkošná Strážkyně klíču který štípli pás "cudnosti" Opět parádní příběh škoda že jen na 50stranách.

Autoři knihy

Jean van Hamme
belgická, 1939
Gregorz Rosiński
polská, 1941

Kniha Strážkyně klíčů je v

Přečtených33x
Knihotéce20x
Chci si koupit2x