Stráž času (5 povídek)

Stráž času (5 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426516/bmid_straz-casu-kDm-426516.jpg 4 21 3

Stráž času série

Objev cestování v čase s sebou přinesl nejen možnost podívat se do libovolně vzdálené minulosti, ale také Daneliány, potomky lidstva ze vzdálené budoucnosti, kteří nehodlají připustit, aby kdokoli měnil minulost, jež vedla ke vzniku jejich civilizace. Proto vytvoří (vytvořili) Stráž času, tajnou agenturu, jejíž základny se táhnou od pleistocénu až do nejvzdálenější budoucnosti, aby tu jedinou „správnou“ linii vývoje ohlídala.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Guardians of Time , 1981


více info...

Přidat komentář

Malarkey
04.04.2023 4 z 5

Cestování v čase je věru vděčná činnost fantasy/sci-fi literatury. Můžete se v ní do sytosti vyřádit. Měnit chod dějin, snažit se nezměnit chod dějin nebo ukázat budoucnost (nebo vlastně i minulost) jak jí vidí sám autor. Někdo s tím ale musí pořádně začít a řekl bych, že jeden z těch průkopníků (nebo minimálně ten, který cestování v čase rozšířil do kuloáru) byl právě Poul Anderson.

Námět je tedy samozřejmě super. Máte tu v podstatě tajnou agenturu, která se stará o to, aby nedošlo k nějaké úpravě v historii naší Země. Námět super. První povídka, kterak se do této agentury dostane náš hlavní hrdina, je také fajn a pak už byste čekali nějakou samostatnou kostru a funkční děj, co? Jenže

Co povídka, to samostatný příběh, který se ale jen v posledním případě týká samotné změny historie. Jiné příběhy do ní tak spíš nepřímo zasahují. V podstatě samotné povídky dělají vše proto, aby vyprávěly jednotlivé příběhy jako takové bokovky od hlavního děje, který ale vlastně vůbec neexistuje.

R47
16.01.2023 3 z 5

Nejsem velkým příznivcem science fiction s motivem cestování v čase. Tady jsem ale udělal výjimku jedna kvůli tomu, že kniha získala Huga a jednak kvůli tomu, že jsem nedávno dočetl brilantní cestovku ...a o psu nemluvě Connie Willisové. Tady vlastně dostanete něco podobného. Taky příběh lidí starajících se o to, aby nebylo narušeno časové kontinuum. Taky se tu cestuje (mimo jiné) do viktoriánské Anglie. A taky je to svižně a čivě napsané. Ale holt Willisová je mnohem brilantní spisovatelka i komička a dokonce mnohem líp splétá časové paradoxy. Tady to vyznívá trochu do nikam. Ale přidávám bod za nápad za Danelliana. Něco takvého je vlastně úplně logické a u Willisové chybí.


hanak_v_exilu
14.01.2023 5 z 5

Příběhy o cestování časem se dají rozdělit do tří kategorií. Buď se historie nedá změnit, nebo se dá změnit, nebo příběh nemá vnitřní logiku. Povídky Poula Andersona oscilují mezi druhým a třetím případem. Témata jsou různorodá. První tři se točí okolo záchrany milované osoby, a opravdu "typická strážcovská" povídka je až poslední Delenda est. Přesto je nepřiznaným vrcholem sbírky deziluzivní závěr z Odvaha býti králem, a také vše co se točí kolem Daneliánů.

Část díla

Kniha Stráž času (5 povídek) je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Knihotéce37x
Chystám se číst23x
Chci si koupit10x