Strašidla, přízraky a skřítci našich hradů a zámků

Strašidla, přízraky a skřítci našich hradů a zámků https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67436/strasidla-prizraky-a-skritci-nasich-hrad-a-zamku-67436.jpg 5 4 2

Alchymisté, čarodějové, rytíři a krutí vládcové obývali za dávných časů české hrady a zámky a podle starých pověstí tam jejich zakleté duše setrvávají dodnes. Duch templářského rytíře stráží dobříšský poklad, dvanáct panen v Týřově stále čeká na vysvobození a zlý velhartický pán pyká za strašné skutky, kterých se dopustil za života...... celý text

Přidat komentář

Janadvorackova
15.06.2020 5 z 5

Některé pověsti řadí tuhle knihu až do žánru hororu :). Ale já se bavila výborně.
Jenom si vezměte, kolik je v Čechách hradů, zámků, i zřícenin. Neuvěříte, kolik různé, dávno mrtvé havěti, se v nich toulá.
To máte znepokojivě moc draků, čerty, i Ďábla darebáka s úpisem v pracce, duchy, skřítky, mrtvého kluka v brnění, nějaké ty zakleté slečny, uhranuté chlapce, náhodné kolemjdoucí, zamilovaného kněze, lapky, rytíře, nezbedné dcerky a bílé paní, různou verbež hospodskou :), trpajzlíky, lidi proměněné ve zvířata, dvě zlodějky ztracené v podzemí (jednou ročně lezou studnou nahoru a ven, brrr)... Nabízejí zlato, ale neberte si ho :). Následky vážně nechcete nést :).
Mimochodem těch zlatých pokladů je porůznu po okolí zakopáno tolik a pověstí se na ta která místa váže ještě víc. Kdyby najednou všechny pověsti ožily, to by byl teprve nouzový stav -:))).

Každá kapitola vypráví jeden příběh. Některé jsou kratší, jiné by za dlouhých zimních večerů v chaloupce roubence u skomírajícího ohně znepokojily kdejakého pantátu :).
Navíc jsem slyšela skvěle načtené audio.
Doporučuji všema deseti. Musím, jinak přijdu o duši :).

Tesinka_Laufey
11.09.2018 5 z 5

Úžasná kniha, která potěší každého, kdo se zajímá o pověsti českých hradů. Pověsti nejsou ani příliš krátké ani zbytečně dlouhé.


Štítky knihy

pověsti

Autorovy další knížky

David Růžička
česká, 1973
2009  90%Strašidla, přízraky a skřítci našich hradů a zámků
2017  75%Obři, trpaslíci, vodníci a skryté poklady
2008  100%Jakýpacopa? - písně pana Opa
2009  100%Totok etudy
2006  80%Posmrtný život mouchy