Stopy za obzor

Stopy za obzor https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43611/stopy-za-obzor-43611.jpg 4 10 3

Pavel Kolmačka (nar. 1962) byl dosud známý jako autor dvou básnických sbírek (Vlál za mnou směšný šos, 1994, a Viděl jsi, že jsi, 1998). Vítek Koblasa, hrdina románu Stopy za obzor, je generačně blízký autorovi. Polovinu knihy (Levá deska – Stopař) tvoří rozpomínky na Vítkovo dětství v Praze a na dojmy z venkovských prázdnin. Je to nahlížení do času, který už uplynul, a přece trvá, do situací, které je třeba znovu objevit: pocit bezpečí v kruhu rodiny dostává během let trhliny a Vítkovi se zdá, že zlu, byť možná nezaviněnému, nelze uniknout. Přesto si Vítek z dětství odnesl zkušenost, že „věčnost existuje“. Ve druhé části knihy (Pravá deska – Prám) se hrdina snaží zvládnout roli dospělého a neztratit kontakt s hodnotami, které přijal za své: „Chtěli jsme zachránit Boha, aby svět nebyl prázdnej.“ Venkovské tuskulum mu dalo naději, že může uspět, ale pocit ohrožení nezmizel. Stopy za obzor jsou pokusem o spojení nevinnosti s příběhem, básnického souznění s epickým odstupem. Hrdinovu snahu „udržet svět pohromadě“, sladit prozaické stránky existence s expresivním prožitkem a meditací o Bohu, podporuje autor tím, že střídá žánrové polohy (mj. báseň v próze nebo dobrodružná četba pro děti) a rozehrává jazykové rejstříky (afázie, ošetřovatelský a sektářský slang). Vystižení specifické atmosféry prostředí pomáhá odkrývat význam, zachycuje půvab, grotesknost i humor v mezilidských situacích. Opakování a rozvíjení dílčích motivů vyúsťuje v propojení reality se symbolickou rovinou příběhu.... celý text

Přidat komentář

OHložek
12.10.2018 5 z 5

Nádherný svět, který se nepodobá. Dětství, plné her, násilí, zjitřených stavů.

puml
17.03.2017 4 z 5

Nedočetl jsem, nebo respektive přečetl jsem prvníh asi 70 stran a pak jsem knihu věnoval známému, při dost zvláštním setkání, že jsem nemohl mu ji nedat. Těch 70 stran ale bylo skvělých, takže doufám, že se s knihou ještě někdy shledám. Líbil se mi ten styl jakým je podáno dětské vnímání světa a zároveň jakoby nedramatický děj a popisy zdánlivě banálních situací, které se ale díky Kolmačkově stylu proměňují v barvité, ale přitom civilní příběhy, odehrávající se kolem (nejspíš autorovo alter ego) Vítka Koblasy.


Lzicenka
03.11.2014 3 z 5

Poetické vzpomínky na dobu mládí a posléze dospělosti. Nebylo to snadné čtení. Lehce a často jsem se v tom ztrácela, nicméně mě cosi stále přitahovala k tomu, abych knihu nakonec dočetla.

Autorovy další knížky

Pavel Kolmačka
česká, 1962
2006  86%Stopy za obzor
2010  78%Moře
1998  93%Viděl jsi, že jsi
2014  92%Wittgenstein bije žáka
1996  84%Vlál za mnou směšný šos