Stopa legionáře

Stopa legionáře https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231651/bmid_stopa-legionare-buz-231651.jpg 5 75 16

Výpravný komiks napsaný ke stoletému výročí vniku československých legií v roce 1914 vás zavede na všechna bojiště, kde naše národní vojenské jednotky za první světové války působily. Děj knihy se drží známých historických faktů i autentických pamětí legionářů. Chronologicky sestavené události vás seznámí se založením České družiny, zárodkem našich legií v Rusku, stejně tak se spontánním vznikem československých jednotek v Paříži či v řadách českých válečných zajatců v Itálii. Komiks také přibližuje složité politické souvislosti vedoucí k Velké válce, k bolševické revoluci v Rusku nebo k rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku našeho samostatného státu.... celý text

Přidat komentář

tittanie
07.02.2022

Zajímavé čtení o první světové válce. Hezky mi to dokreslilo knihy o legionářích, které jsem loni četla. Asi nejsem komiksový typ, ale trochu mě mátlo množství bublin. Zajímavě zvolení vypravěči, které bych nečekala. Jdu číst další díl.
Určitě bych komiks doporučila dětem a teenagerům.

trudoš
06.10.2020 4 z 5

Zpočátku mi byl protivný abíčkovský styl vyprávění, ale to čistě jen proto, že jsem na něco podobného nebyl připravený. Nemám nic proti mluvící kobyle ani mrtvému legionáři, jen mi chvílemi přišel celý ten moderátorský koncept zbytečně infantilní a docela by mě zajímalo, zdali u teenagerů padl na úrodnou půdu. Po informační stránce ovšem velmi poučné, člověk se dozví něco málo o historii svého národa, kterou na škole s učitelem dějepisu kvůli omezenému času probere asi dost těžko. Po technické stránce bych ale rozhodně vytkl rozložení bublin, jež často postrádá jakoukoli logiku. Co se týče kresby samotné, ta je zde čistě doprovodná a osobně bych se vlastně klidně obešel bez ní. Jen reflektuje to, co říká text, takže kdyby nebyla, kontext by čtenáři došel tak jako tak. Výsledný dojem ovšem vesměs pozitivní, snad jen že tu bezvýhradnou adoraci československých legionářů jako absolutních hrdinů, bez kterých by První světová válka dost možná skončila prohrou, mohli tvůrci trochu krotit.


marhoul
29.12.2019 5 z 5

Příjemné spojeno mistrně s užitečným. Parádně propojeno, krásně zrealizováno. Ozdoba každé knihovny!

ondrej.b
23.07.2019 5 z 5

Krásně jsem si početl o legionářích za pomoci pěkných ilustrací. Moc dobrý nápad touto formou přiblížit historii těm, kterým stačí mít základní povědomost o části naší historie.

Hathor89
09.11.2018 5 z 5

Stručně lze napsat: krásně, jednoduše a srozumitelně pojatá historie. Ale rozsáhleji lze knihu hodnotit jako memento těch mužů, kteří se významnou měrou zasloužili o vznik samostatného státu, kteří prolévali krev za myšlenku, které věřili. Tato kniha může oslovit mladší čtenáře. Srozumitelnou formou tak získávají informace o významném mezníku našich dějin a někdy i pozapomenutých osobností, kteří se snažili daleko od domova vyburcovat své bratry k odvaze i za cenu vlastního života. V jednoduchosti je krása, ale tato kniha, byť útlá, přináší mnoho poznatků. Do hodin dějepisu je jako dělaná, pro připomínku naší slavné minulosti také.

novecento
03.10.2018 5 z 5

Je to zajímavá kniha o legionářské anabázi našich dědů, kteří stáli u vzniku nového československého státu. Věřím, že toto komiksové zpracování zaujme hlavně mladé čtenáře, pro které je tato kniha určena. Stejně jako já si se zaujetím listuji v deníku svého dědečka, který si prožil útrapy této kruté zákopové války a v roce 1919 se vrátil z ruského zajetí. Všechny válečné konflikty mají své hrdiny, ale zejména množství bezejmenných obětí. Nesmíme zapomínat, že ti co neznají minulost, jsou odsouzeni k tomu, aby si jí zopakovali.

rugby_buldog
17.09.2018

Příběh se odehrává v prostředí První Světové Války. Hlavní postavy jsou legionář Fanda a jeho kůn Kyro. Zápletka knihy je začátek První Světové Války která začala kvůli atentátu na Františka Ferdinanda d'Este, atentátníkem byl Gavrilo Princip.
Kniha mě zaujala celá a všechny příhody.
Hodnotím tuto knihu pěti hvězdičkami protože mě velice zaujala a protože se o války zajímám a tato kniha mi dala nové informace.

Dera
14.11.2017 3 z 5

Zde se stručnou, rychlou a čtivou formou dozvíte něco o československých legiích za první světové války, ruské občanské války a vzniku samostatné Československé republiky. Hlavně na transsibiřské magistrále to muselo být velkolepé dobrodružství...

Mercatino
20.03.2017 5 z 5

Tento komiks jsem četl v dosti pochmurné náladě, která mou pozornost od čtení odpoutávala někam jinam. Každopádně téma mi vždy přišlo tak přitažlivé, že jsem se vždy musel vrátit ke komiksu a prostě jej dočíst. Přečteno na jeden zátah. Příběh na československé historické bázi velkolepý. Natočit o tom film, tak i na světové poměry by byl ohromný a neuvěřitelný, stejně jak se to zdá teď mě. Jak to, že jsem o tom nikdy neslyšel nečetl? Z jednoho komiksu jsem se naučil o vzniku první republiky více, než za celou školní docházku. Mohu jedině s radostí doporučit.

lusev
06.04.2016 3 z 5

Rozhodně skvělý námět a poutavé ilustrace, bohužel mě zklamala postoupnost textu. Celkově orientace byla složitější, čemuž nepřispělo zeměpisné přeskakování ani dva "průvodci". Doporučuji všem knihu "Červenobílá", která je ale pouze pro dospělou populaci a pojednává o cestě legionářů.

ThonT
29.01.2016 5 z 5

Poutavé zpracování. Knihu jsem přečetl jedním dechem. Na některých stránkách byla nejasná posloupnost polí, ale srozumitelnosti to nebránilo.

mttra
09.01.2016 4 z 5

Obcas jsem mel problem se zorientovat v polickach nebo posloupnosti bublin,ale jinak skvela kniha,a ac se o prvni Valku zajimam dele,dozvedel jsem se spoustu dalsich veci. Dobry pocin,uvidime jak druhy dil :)

Skawin
10.06.2015 5 z 5

Velmi zajímavě zpracované dějiny našich legionářů do komiksového příběhu. Stručné, jasné, přehledné.

bondula
09.03.2015 5 z 5

Trochu netypický komix, nemá príbeh, zato historickými informáciami je nabitý. Nemám dosiaľ veľké skúsenosti s komixami, no takáto forma odkrývania minulosti či výučby dejepisu rozhodne má potenciál.

rabor
07.02.2015 5 z 5

Dokumentárně pojatý komiks, stručně a uceleně vypovídající o púsobení československých legií. Provedení je povedené a kresba krásná, oboje je sice lehce naivní a místy patetické, ale přesně v té míře, která komiksu sluší. Příjemně mě překvapilo, že komiks se nezaobírá pouze bojovými šarvátkami, ale též zmiňuje i okolnosti, příčiny a politické podhoubí. Malá drobnost, kterou bych mohl vyčíst, je občasná nepřehlednost návaznosti oken a množství bublin, které se tím míhají, jako kdyby je vytvářel astmatik s bublifukem.

NoFiction
14.01.2015 5 z 5

Vřele doporučuji. Tímto komiksem si osvěžíte naší historii.

Autoři knihy

Zdeněk Ležák
česká, 1974
Michal Kocián
česká, 1960

Kniha Stopa legionáře je v

Přečtených92x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce43x
Chystám se číst16x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x