Stonehenge: Chrám pravěké Británie

Stonehenge: Chrám pravěké Británie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423073/bmid_stonehenge-chram-praveke-britanie-0aU-423073.jpg 4 9 5

Komplex Stonehenge, který je katedrálou doby kamenné, se začal budovat před rokem 3000 př. n. l. a dalších 1 500 let se dostavoval. Je památkou na kdysi bohaté a evidentně vzdělané kmenové společenství a ústředním bodem velmi rozsáhlé kultury kamenných kruhů. Záhady a tajemství tohoto místa jsme začali odhalovat až v nedávné době. Stonehenge je mnohem víc než jen působivý soubor obřích kamenných kvádrů: je symbolem prastaré moudrosti a odlišných kulturních hodnot dávno zašlých časů. Tento elegantní svazek, doprovázený ilustracemi, které autor převzal ze starých knih nebo vypracoval sám, odpovídá na otázky, kdo Stonehenge budoval a za jakým účelem. Dozvíme se také, jak se zde předpovídala zatmění Slunce a Měsíce, proč sem některé z kvádrů byly přepraveny až z Walesu a řadu dalších zajímavých podrobností.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Stonehenge Ancient Temple of Britain


více info...

Přidat komentář

Hypatia1010
22.05.2023 4 z 5

Potřebovala jsem si trochu oddechnout od romantické literatury, proto jsem sáhla po tomto útlém svazku, který už jsem si nějakou dobu plánovala přečíst. Téma Stonehange a megalitických kultur mě zajímá už od raného mládí.
Samozřejmě některé informace v této publikaci pro mě nebyly neznámé, ale toto dílo informace podává poměrně uceleně a navíc velmi čtivou formou. Akorát to množství čísel mě trochu rozptylovalo, protože s čísly se já zrovna moc nekamarádím.
Řekla bych, že v tomto případě se jedná o dost povedené dílo, přestože téma by určitě dokázalo zaplnit obsáhlejší svazek. Velmi oceňuji také značné množství obrazového materiálu, který doplňuje a často dovysvětluje text.

Metroušek
20.12.2022 4 z 5

Megalitická Evropa musela být úžasným místem a návštěvu zachovalých míst mohu jenom doporučit, ať už se týká Anglie, Walesu, Irska, Bretaně nebo jižní Evropy. Někdy bývá lepší toho o navštěvovaných monumentech moc nevědět a jenom si užívat dojmů, ale v případě megalitických děl se mi osobně tato taktika moc nevyplatila. Tato útlá knížečka je jedním dílkem mozaiky, kterou byste měli před návštěvou Stonehenge vyplnit co nejvíce, abyste si návštěvu pořádně užili. Věnuje se hlavně stavbě samotné a jejím astronomickým aspektům. Osobně nepochybuji, že působení Stonehenge je, respektive bylo
komplexnější a spirituálnější, ale chápu, že se autor nechtěl spekulacemi zabývat. Nicméně kameny opravdu mají svou sílu, jak se může leckdo sám přesvědčit, pokud navštíví obchod nebo sbírku, kde jsou nashromážděny v hojném počtu. Megalitické stavby pravěku asi už nikdy dokonale nepochopíme a neprocítíme, ale opravdu stojí za to je navštívit a obdivovat.


vlkcz
05.01.2022 4 z 5

Zajímavá knížečka o jedné z nejznámějších a zároveň nejzáhadnějších památek starověku. Na malém prostoru spousta informací. Občas mi trochu vadila přílišná sebejistota autora, že vše je tak, jak předkládá on a místy nesouhlasící odkazy mezi textem a vyobrazeními.

Skallarix
21.01.2021 4 z 5

Prastarý Stonehenge vždy lákal nejen svou velikostí, ale i tou tajemnou rouškou, za kterou skrývá svůj původ, účel a svou historii. Byl vždy předmětem spekulací a okolo této samotné megalitické stavby vzniklo za stovky a stovky (zde můžeme říci přímo i tisíce) let přemnoho mýtů. Až poslední desetiletí díky moderním technologiím a samozřejmě i díky více poznatkům o naší (lidské) historii se naše domněnky a spekulace mohou více blížit skutečnosti a poodkrýt maličko onen závoj tajemna.

Primárně musím ocenit překrásné zpracování této malé knihy. Jak přes obal knihy, tak i její obsah plný dobových dřevorytů a ilustrací. Autor zde v krátkosti vyzdvihl podstatné a zajímavé informace o jeho, jak již jsem zmiňoval, původu, stavbě, historii a pravděpodobném účelu. Zmínil i jiné, obdobné stavby napříč jeho okolí a souvislosti mezi nimi. Stručná kniha, leč přínosná - a navíc ozdoba knihovny.

annes
02.06.2020 4 z 5

Za mě jako fanouška kamenných kruhů naprosto super! Na každé stránce je ilustrace ke krátkému povídání/popisu dle titulku. Kamenný kruh je rozebírán z různých aspektů a jsou zde i odkazy na jiné kruhy a "stavby". Za mě doporučuji jako jednohubku pro nadšence!

Štítky knihy

Stonehenge megality menhiry

Autorovy další knížky

Robin Heath
britská, 1948
2015  78%Slunce, Měsíc a Země
2019  73%Stonehenge: Chrám pravěké Británie